Навіть під час строгого посту можна потішити себе та рідних смачною ароматною випічкою та найрізноманітнішими десертами, адже існує безліч пісних рецептів. Дрібка солі й цукру, жменька муки, склянка води… трохи любові – і ваші домочадці та гості будуть у захопленні.
Десерт «Гречка з апельсином та прянощами»
Потрібно: крупа гречана – 200 г, олія – 50 мл, апельсини – 1 шт., фініки – 150 г, мед – 60 г, вода – 400 мл, гвоздика – 12 шт., насіння фенхелю – 0,5 ч. л., цедра апельсина – 5 ч. л., сіль – 1 ч. л.
Приготування: гречану крупу промити в холодній воді. Фініки очистити від кісточок і порізати на невеликі шматочки. У каструлі з товстим дном розігріти олію на середньому вогні. Додати фініки, гвоздику, насіння фенхелю і готувати 3 хвилини для розкриття аромату прянощів. Потім засипати промиту гречку і залити киплячою водою. Збільшити до максимуму вогонь і довести воду в каструлі до кипіння. Додати сіль, зменшити до мінімуму вогонь, накрити кришкою і готувати крупу з прянощами 15 хвилин. Натерти цедру апельсина і додати до гречаної каші, перемішати. М’якуш розділити на дві частини, одну частину розділити на шматочки, а з іншої вичавити сік. Сік змішати з медом. Готову гречану кашу викласти на таріль, зверху прикрасити часточками апельсина і полити медово-апельсиновою заправкою. Страву подати до столу.
Десерт «Яблука, запечені з фруктами та горіхами»
Потрібно: яблука великі – 4 шт., рис – 100 г, родзинки без кісточок – 2 ст. л., фініки – 2 ст. л., мелені волоські горіхи – 1 ст. л, цукор – 4 ст. л.
Приготування: яблука промити, зрізати верхню частину, щоб вийшла кришечка, і обережно видалити серцевину. Рис відварити до готовності. Змішати готовий рис з цукром, промитими родзинками, фініками і горіхами. Заповнити яблука начинкою, накрити кришечками і поставити пектися в духовку, розігріту до 180ºС. Запікати впродовж 10-15 хвилин. Подавати яблука гарячими.
Бананове печиво з родзинками
Потрібно: борошно – 300 г, банани – 100 г, цукор – 80 г, рослинна олія – 140 г, родзинки – 100 г, ванілін – 1/4 ч. л., розпушувач – 1 ч. л.
Для присипки: горіхи, кунжут, цукор.
Приготування: банани, цукор, рослинну олію, ванілін і розпушувач покласти в блендер і добре вимішати. Потім додати борошно і також добре перемішати. Родзинки промити і залити гарячою водою приблизно на 10-15 хвилин. Воду злити, додати розм’якшені родзинки до тіста, ретельно перемішати. Печиво можна сформувати руками або викласти чайною ложкою на деко, а можна скористатися спеціальними силіконовими формочками для печива. За смаком посипати пісне печиво цукром, горіхами або кунжутом. Випікати в розігрітій до 200°С духовці 15-20 хвилин.
Лимонно-мигдалевий кекс
Потрібно: борошно – 150 г, мелений мигдаль – 50 г, сіль – 0,5 ч. л., сода – 0,5 ч. л., цукор – 200 г, сік і цедра половини лимона, мигдальний екстракт – 1 ч. л. (за бажанням), рослинна олія – 80 мл, холодна вода – 150 мл, пелюстки мигдалю для прикраси.
Приготування: у мисці перемішати борошно, мигдаль, сіль, соду і цукор. У суміш сухих інгредієнтів додати спершу сік, а потім цедру половини лимона, мигдальний екстракт, рослинну олію і воду. Все добре перемішати до однорідності. У форму (для такої кількості інгредієнтів 15 см в діаметрі) викласти тісто, посипати зверху пелюстками мигдалю і випікати в духовці при 175°С протягом 30-40 хвилин. Перевірити готовність зубочисткою. Смачного!
Медові пряники
Потрібно: борошно – 2-3 склянки, цукор тростинний (можна замінити звичайним) – 1 склянка, мед – 2-3 ст. л., вода – 1 склянка, рослинна олія -1/2 склянки, какао або дрібно мелена кава – 1 ст. л., сода – 1 ч. л., родзинки – 1/2 склянки, горіхи – 1/2 склянки, жменька сухофруктів (чорнослив, курага), спеції: мелена кориця і гвоздика, мелений мускатний горіх – дрібка.
Приготування: цукор і мед змішати з водою і олією і підігріти в каструлі на слабкому вогні до повного розчинення. В трохи остиглу суміш ввести соду, какао (каву). Додати горіхи, сухофрукти, родзинки. Борошно змішати зі спеціями і додати його стільки, щоб тісто по своїй консистенції нагадувало густу сметану. Форму для запікання змастити олією і присипати борошном. Викласти тісто завтовшки близько 1 см, випікати 35-40 хвилин при 180-200°С в залежності від потужності духовки. Пряники в процесі випічки повинні піднятися. Готовність перевіряти дерев’яною зубочисткою. Перш ніж вийняти пряники з форми, дайте їм охолонути. Порізати ножем на часточки.
Фокачо з розмарином
Потрібно: борошно – від 4,5 до 5 склянок, тепла вода – 2,75 склянки, активні сухі дріжджі – 2,5 ч. л., крупна морська сіль – 2 ч. л., і трохи солі для посипання зверху, свіжий подрібнений розмарин, і трохи для посипання зверху – 2 ст. л., оливкова олія – 1/3 склянки і 2 ст. л.
Приготування: дріжджі розпустити в 4 ст. л. теплої води. Просіяне борошно змішати з крупною морською сіллю, влити воду з дріжджами і решту води з оливковою олією. Замісити м’яке тісто і поставити його підходити в тепле місце, поки не збільшиться в 2 рази. Ємність з тістом закрити харчовою плівкою. Робочу поверхню підсипати борошном і викласти тісто. Вимішувати його хвилин 5-10. Змастити оливковою олією деко. Викласти на нього тісто. починаючи від центру, натискаючи пальцями, розподілити тісто по деку. Ні в якому разі не потрібно тягнути тісто! Накрити зверху рушником і поставити так в тепле місце ще на 45 хвилин. Скропити тісто, що піднялося, оливковою олією і придавити його пальцями, воно має бути не рівне, а горбисте. Накрити знову рушником і поставити в тепле місце ще на 30 хвилин. Порвати листочки розмарину. Рівномірно розподілити листочки по тісту. Вдавити кожен листочок пальцями в тісто. Посипати тісто зверху крупною морською сіллю і відразу ж поставити деко в духовку. Випікати фокачо 25-30 хвилин при температурі 220 градусів до утворення золотистої скоринки. Змастити ще гарячий корж оливковою олією, розрізати на шматки і подати до столу як теплу закуску чи хліб.
Пісні оладки
Потрібно: борошно – 2 склянки, вода – 1,5 склянки, сухі дріжджі – 2 ч. л., цукор – 1 ст. л, сіль за смаком, рослинна олія для смаження.
Приготування: дріжджі розвести в половині склянки теплої води, додати трохи цукру і розмішати. Почекати поки дріжджі почнуть діяти і з’явиться піна. Потім влити дріжджі в борошно, туди ж додати решту води, покласти цукор, сіль і вимішати досить густе тісто. За консистенцією воно має бути як дуже густа сметана. Якщо буде рідшим, то при підйомі воно стане надмірно рихлим і оладки будуть при смаженні вбирати дуже багато олії. Поставити тісто в тепло приблизно на годину. Коли воно збільшиться в два-три рази, можна починати випікати оладки. Тісто розмішувати не потрібно. У пательні розігріти олію, столовою ложкою викладати оладки і обсмажувати з двох боків до рум’яного кольору. Щоб тісто менше прилипало до ложки, її час від часу потрібно занурювати в склянку з холодною водою. Подавати оладки з варенням, джемом, медом, або просто присипати зверху цукром чи цукор-пудрою.
Пісні млинці
Потрібно: вода мінеральна (краще “Боржомі”) – 0,5 л, борошно – 1-1,5 склянки ( в залежності від потрібної густини), цукор – 3 ч. л., сіль – 0,5 ч. л., рослинна олія – 1-2 ст. л.
Приготування: борошно змішати з мінеральною водою, цукром і сіллю. Тісто має вийти не занадто рідке, інакше воно може порватися під час смаження. Якщо ж тісто буде дуже густе, то млинці вийдуть досить товстими. Добре розігріту сковороду змастити олією і обсмажити млинці з двох сторін до золотистого кольору. Так само можна рослинну олію додати в тісто і в такому випадку сковороду не потрібно буде змащувати. До пісних млинців можна подавати варення, мед, тушковані яблука. І так само можна приготувати начинки з грибів або картоплі з цибулею, капустяну або гречану начинки.
Смачного!
Фруктово-желейний десерт
Потрібно: для тіста: борошно – 250 г, цукор – 200 г, розпушувач – 1 ч. л., оливкова олія – 6 ст. л., вода (сік, сироп) – 250 мл., дрібка солі.
Для крему: ягідний сік – 300 мл, манна крупа – 60 г, цукор за смаком.
Для начинки: консервовані фрукти (персики, яблука, ананаси, полуниця) – 300 г, горіхи – 100 г, желе для торта.
Приготування: з’єднати просіяне борошно, розпушувач і цукор. Влити у суху суміш олію і воду (або фруктовий сироп). Залежно від солодкості сиропу відкоригувати кількість цукру. Замісити тісто із консистенцією сметани. Помістити тісто в змащену олією форму і випікати у розігрітій до 180°С духовці 25-30 хвилин. Готовий корж залишити у формі, щоб охолов. Вилити у каструлю фруктовий сік, додати за смаком цукор, насипати манку і, помішуючи, довести до кипіння. Варити крем на повільному вогні, постійно помішуючи, поки він не загусне, 5-7 хвилин. Потім остудити крем і збити блендером до стану білого мусу. Корж просочити фруктовим сиропом, змастити кремом і зверху гарно викласти фрукти. Зверху торт залити желе і залишити, щоб застиг. Потім дістати із форми і з боків обсипати горішками.