Рецепт приготування відвару з шипшини

Рецепт приготування відвару з шипшини

Потіште себе восени цілющим напоєм

Плоди цієї рослини містять рекордну кількість вітаміну С, а також вітаміни В2, К, Е, РР, каротин і рибофлавін. Крім вітамінів, до складу ягід шипшини входять солі калію, магнію, кальцію, заліза, фосфору, яблучна і лимонна кислоти, фітонциди, ефірні олії, цукри і дубильні речовини.

Корисні властивості

Чим корисний відвар шипшини? Насамперед, цей напій відомий своєю протизапальною, загальнозміцнюючою та тонізуючою дією. Лікарі особливо рекомендує готувати відвар шипшини для дітей, які часто хворіють простудними захворюваннями, щоб зміцнити імунітет.

Також плоди шипшини мають регенеруючі, протисклеротичні, жовчогінні властивості, вони сприятливо впливають на синтез гормонів і вуглеводний обмін. Відвар шипшини довів свою ефективність при лікуванні цілого ряду захворювань, включаючи ГРВІ, розлади сечостатевої системи, гіповітамінози С і Р, холецистити та гепатити, виразкову хворобу, атеросклероз, гострі та хронічні захворювання печінки, недокрів’я, ендокринні розлади.

Як варити і застосовувати

Покладіть у термос 1 ч. л. сухих подрібнених плодів, залийте зверху 1 склянкою окропу і дайте настоятися протягом 12 годин. Напій із свіжих плодів готується інакше: з вечора залийте плоди 1 склянкою холодної води і залиште на ніч, а вранці поставте на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть з вогню. Готовий напій приймайте 2-3 рази на день по 0,5 склянки перед прийомом їжі.

У процесі приготування напій ні в якому разі не можна кип’ятити, так як багато вітаміни руйнуються при тривалій тепловій обробці.

Потрібно враховувати, що відвар шипшини має досить сильну сечогінну дію, і його надмірне вживання може надмірно навантажити нирки і привести до появи набряків. Оптимальна кількість напою – не більше 1 літра в день.

Допомога при панкреатиті

Цей напій можна вживати навіть при загостренні панкреатиту, так як він впливає на слизову оболонку підшлункової залози дуже м’яко, знімаючи подразнення. Однак, щоб уникнути ускладнень, перед лікуванням рекомендується проконсультуватися з фахівцем.

Охочим схуднути

Плоди шипшини багаті сполуками, що прискорюють обмін речовин, що робить їх відмінними засобом для боротьби із зайвою вагою. Якщо ви бажаєте схуднути, щодня 3-4 рази на день пийте відвар за 30-40 хвилин до їжі. Тривалість курсу – 3-4 тижні.

Протипоказання

Поряд з алергією, протипоказаннями до застосування цього засобу є такі захворювання, як цукровий діабет, ендокардит, жовчнокам’яна хвороба, гастрит і виразкові хвороби шлунково-кишкового тракту. Перед вживанням відвару слід проконсультуватися з лікарем.

На закінчення нагадаємо, що при всій корисності відвару шипшини надмірно захоплюватися ним не варто, інакше можуть з’явитися проблеми з печінкою. Крім того, бажано пити відвар через соломинку, так аскорбінова кислота, яка міститься у напої, при тривалому вживанні негативно впливає на зуби.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *