Що приготувати з кабачків: несподівані рецепти

Що приготувати з кабачків: несподівані рецепти

Кабачок – універсальний продукт. Його додають у салати і закуски, готують на грилі, тушкують з м’ясом і навіть роблять десерти. На базарах та у магазинах уже з’явилися ці овочі. Що приготувати з кабачків, як урізноманітнити меню новими смаками, а також рецепти оригінальних страв розповість «Наш ДЕНЬ».

Ніжний крем-суп

Потрібно: по одному кабачку, червоній цибулі, картоплині, моркві середнього розміру, болгарському перцю, помідору, вода – 700 г, зелень петрушки, кропу, стебло селери, орегано – за смаком, часник -1-2 зубчики, олія, сметана.

Приготування: цибулю і часник дрібно нарізати і протушкувати на сковороді з олією. Всі овочі подрібнити на кубики, з’єднати з цибульною засмажкою, тушкувати 5 хв. Після цього суміш перекласти в каструлю, додати воду, гілочки зелені і варити близько 15 хв. Зняти з вогню, забрати зелень і подрібнити суп у блендері до стану пюре. Знову поставити каструлю на плиту, додати 1 ст. л. сметани і довести суп до кипіння. Готову страву подавати порційно, можна додати дрібно нарізаний кубиками помідор і гілочки зелені.

Кабачки фаршировані

Потрібно: кабачки – 1-2 шт., некислий сир – 200-250 г, зелень петрушки, кропу – 1 ст. л., часник – 2 зубчики, сметана – 1 ст. л., оливкова олія для смаження, сіль, мелений перець.

Приготування: цукіні вимити, обсушити і нарізати вздовж тонкими довгими пластами, за допомогою тертки або гострого ножа. Розкласти на тарілці, трохи посолити і залишити на 15 хв. Злити з цукіні рідину і обсушити паперовими рушниками. Розігріти сковороду-гриль (або звичайну сковороду), змастити цукіні оливковою олією, за допомогою пензлика, і обсмажити з двох боків до м’якості. Обсмажені цукіні викласти на паперові рушники, щоб вбралися надлишки жиру. Приготувати начинку. Часник очистити і дрібно порубати. Зелень вимити, обсушити і порубати. Сир або вершковий сир викласти в миску і розім’яти виделкою. Додати сметану, зелень з часником і перемішати. Начинку посолити, поперчити за смаком і знову перемішати. На краєчок обсмаженого цукіні викласти приблизно чайну ложку начинки. Звернути рулетиком, щоб начинка опинилася всередині.

Човники з кабачків

Потрібно: кабачки – 4 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., помідори – 2 шт., часник – 2 зубчики, фарш курячий або телячий – 600 г, рис – 1/2 скл., сир твердий – 100 г, маслини – 20-30 г, сіль, чорний перець – за смаком, олія – 2 ст.л.

Приготування: ця закуска з кабачків готується в духовці з рисом, м’ясним фаршем та сиром. Спершу зварити половину склянки рису до готовності. Кабачки розрізати вздовж на половинки, з допомогою чайної ложки видалити серцевину. Цибулю і часник дрібно нарізати і підсмажити до прозорого кольору, потім додати подрібнені кубиками помідори, серцевинки кабачків і фарш, тушкувати все близько 15 хв. (поки не випарується зайва рідина). Готовий фарш з’єднати з рисом і начинити кабачкові човники. Зверху прикрасити нарізаними кружечками маслинами, засипати тертим сиром і запікати човники протягом 30 хв. при температурі 180 градусів.

Кабачкове спагетті

Потрібно: кабачки – 2 шт., помідори – 1 шт., часник – 2 зубчики, олія  – 1 ст. л., чорний перець, сіль – за смаком.

Приготування: кабачки необхідно подрібнити на тертці для моркви по-корейськи. Зробити хрестоподібний надріз на помідорі, опустити його на кілька секунд в окріп і очистити від шкірки. Потім подрібнити помідор кубиками, дрібно нарізати часник, скласти в сковороду і тушкувати на повільному вогні до випарювання зайвої рідини. Посолити, поперчити і перемішати масу, після чого додати кабачки та смажити протягом 5-7 хв, періодично струшуючи сковороду. Краще не перемішувати інгредієнти ложкою або виделкою, щоб кабачки не перетворилися в однорідну масу. Якщо в процесі смаження утворилося багато рідини, відкинути вміст сковороди на друшляк.

Рагу з кабачками

Потрібно: кабачки – 4 шт., куряче філе – 500 г, помідори – 2 шт., болгарський перець – 1 шт., 4 гілочки петрушки, топлене вершкове масло, борошно -1,5 ст. л., сіль, перець – за смаком.

Приготування: кабачки, м’ясо, помідори подрібнити кубиками. Нарізати часник і петрушку і перемішати. У сотейник з нагрітим вершковим маслом висипати кабачки і підсмажити їх до зарум’янювання. Потім присипати борошном, сіллю, перцем і обсмажувати ще 5 хв. Окремо посмажити куряче філе з додаванням солі та перцю за смаком. З’єднати кабачки, готове м’ясо, додати помідори, болгарський перець, петрушку з часником, добре перемішати і протушкувати близько 10-15 хв.

Гратен з кабачків і помідорів

Потрібно: кабачки (великі) – 2 шт., помідори – 2 шт., соус песто (базилік, твердий сир, кедрові горішки, часник, оливкова олія) – 80 мл, сир твердий – 200 г, сіль і  чорний перець за смаком.

Приготування: розігріти духовку до 190 градусів. Змастити дно і боки скляної форми для запікання олією. Помідори і кабачки нарізати тонкими кружечками і викласти у форму в один шар. Зверху змастити песто, посолити  і поперчити, посипати тертим сиром. Запікати протягом 45 хв. Подавати гарячим.

Соус можна купити або приготувати вдома. Для цього слід додати до свіжого базиліку твердий сир, кедрові горішки, часник і влити 2-3 ст. л. оливкової олії. Подрібнити інгредієнти в блендері, поступово додаючи до маси листя базиліка, що лишилося, і підливаючи оливкову олію. Соус не потрібно подрібнювати до однорідності, лише, щоб змішати інгредієнти.

Кабачкові чіпси

Потрібно: 500 г кабачків, 2 зубки часнику, 2 скибочки черствого білого хліба, зелень (кріп, петрушка), 2 яєчних білки, щіпка меленої куркуми, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Приготування: кабачки порізати тонкими скибочками, завтовшки приблизно 3-5 мм. Це можна зробити ножем або за допомогою тертки для нарізки овочів. Солити відразу кабачки не слід, щоб вони не стекли соком. Подрібнити зелень. Часник пропустити через прес. Покришити черствий хліб. Для паніровки потрібно з’єднати зелень, хліб, часник і подрібнити блендером до однорідного стану. В окремій мисці збити яєчні білки з сіллю. Шматочки кабачків спочатку обмокнути в білок, потім з усіх боків обмокнути в хлібну паніровку і викласти на решітку. Запікати кабачкові чіпси в розігрітій до 180 гр. духовці приблизно півгодини. При цьому готувати чіпси з кабачків слід спочатку 20 хв. з нижнім нагрівом, а потім 10 хв. – з верхнім. Готові кабачкові чіпси викласти на тарілку, потім посипати сіллю, перцем і куркумою.

Кассероль з кабачків, сиру і хліба

Потрібно: 1 молодий кабачок, 50–70 г твердого сиру, 100 г хліба білого або сірого, 1 яйце, півсклянки молока, 1 пучок зеленої цибулі, пучок кропу і петрушки, масло (для змащування форми), перець, сіль за смаком.

Приготування: запіканка в «кассеролі» – керамічній каструльці – легка і ніжна французька страва. Інгредієнти для страви нарізати кабачок тонкими скибочками. Тушкувати декілька хвилин кабачки в каструльці, додавши трохи води, до м’якості. Трохи посолити. Нарізати хліб кубиками 1×1 см. Сир нарізати кубиками трохи дрібнішими, ніж хліб. Дрібно посікти зелену цибулю, петрушку і кріп. Збити яйце з молоком, дрібкою солі і чорним меленим перцем. Перемішати кабачки, хліб і зелень. Залити рідкою сумішшю, ще раз перемішати і викласти в кассероль або іншу глибоку форму для запікання, змащену вершковим маслом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 20 хв., до легкого зарум’янення поверхні. Кришкою не накривати.

Кабачкові мафіни

Потрібно: 1 кабачок, 1 скл. борошна, 1 яйце, 130 мл молока, 50 г вершкового масла, 30 г мигдалю, 7 г розпушувача, 1 ст. л. цукру, сіль за смаком.

Приготування: кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи і просіяне борошно з розпушувачем і сіллю. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати. Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хв.

Варення з кабачків і цитрусових

Потрібно: 1 кг кабачків, 1 кг цукру, 1 лимон, 1 апельсин.

Приготування: для варення краще використовувати молоді кабачки з тонкою шкіркою, без насіння. У ємність для варіння всипати нарізані кубиками кабачки і 1 кг цукру, перемішати і залишити на 1 год., щоб овочі пустили сік і просочилися цукром. Лимон і апельсин помити, нарізати тонкими дольками або пластинками. Через годину ємність з кабачками поставити на вогонь, довести до кипіння, додати цитрусові і варити 15 хв. Дати масі повністю охолонути після чого довести до кипіння вдруге. Варення закип’ятити і в третій раз та гарячим розлити в заздалегідь підготовлені банки.





Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *