Шлях до здорового серця через… їжу

Шлях до здорового серця через… їжу


Розповідаємо, що має бути в раціоні, а що – слід виключити
На здоров’я серця впливає багато різних факторів, зокрема, і харчування. Те, що ми їмо, може або знизити ризик серцево-судинних захворювань або навпаки – збільшити його.
Однак, нам часто буває важко змінювати свої харчові звички. Рекомендують розпочати із 8 простих кроків.

  1. Контролюйте розмір порцій, щоб не з’їсти більше калорій, ніж вам потрібно. Для цього обирайте маленькі тарілки чи миски, їжте низькокалорійні продукти, багаті поживними речовинами, та зменшуйте споживання їжі з фаст-фудів.
  2. Споживайте овочі та фрукти – вони багаті вітамінами і мінералами. Деякі речовини, що містяться у цих продуктах, можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань.
  3. Включіть у раціон цільнозернові продукти — це джерело клітковини та поживних речовин, що відіграють важливу роль у регулюванні кров’яного тиску та здоров’я серця. Обирайте цільнозернове борошно та хліб, вживайте каші з високим вмістом клітковини: бурий рис, гречку, ячмінь, вівсянку.
  4. Обмежте споживання трансжирів. Це допоможе знизити рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Читайте етикетки продуктів, уникайте тих, у складі яких є гідрогенізовані жири. Рекомендовано споживати: оливкову, горіхову олії, горіхи та насіння, авокадо.
  5. Вибирайте нежирні білки. Це можуть бути нежирні види м’яса, птиця та риба, нежирні молочні продукти та яйця. Бобові: квасоля, горох, сочевиця — хороші джерела білка з низьким вмістом жиру.
  6. Зменште кількість солі в їжі. Дорослим рекомендовано споживати менш як 5 г солі на день разом із тією, яку додають до страв. Заправляйте їжу спеціями та травами, що не містять солі.
  7. Плануйте наперед і створюйте щоденне меню. Ви знаєте, які страви краще вживати, а які обмежити, тож можете скласти меню на тиждень чи на кілька днів.
  8. Не будьте до себе надто суворими. Дуже важливо, аби основною вашого харчування була здорова їжа. Цукерка чи маленький шматок тістечка не зіпсують ваш раціон, якщо ви їсте їх не постійно, а як виняток.
    Плануйте меню з думкою про серце. Звертайтеся за допомогою до лікаря, який допоможе обрати правильний раціон, що підходить саме вам.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *