Мафіни з лісовими ягодами
Потрібно: 250г борошна, 125г вершкового масла, 100г цукру, 75мл молока, 2 яйця, 1 ст.л. меду, 1 пакетик розпушувача, ягоди.
Приготування: розм’якшене вершкове маслозбити з цукром, під час збивання додати яйця. Перемішати молоко з медом, влити в збиту масу. Перемішати борошно з розпушувачем, влити поступово рідку суміш, вимішуючи однорідне тісто без грудочок. Всипати підготовлені ягоди і акуратно перемішати тісто. Викласти тісто у формочки для мафінів, запікати кекси 20 хв. при температурі 180 градусів.
Сирні мафіни за класичним рецептом
Потрібно: борошно – 160 г (1 склянка), сир – 200 г, сметана – 50 г, яйця – 2 шт(великих), цукор – 200 г, масло вершкове – 70 г, розпушувач – 1 ч. л., сода – 0,5 ч. л., ванільний цукор – 10 г, сіль – щіпка.
Приготування: яйця збити в піну за допомогою віночка, додати цукор і збити суміш до повного розчинення цукру. Не дуже жирний сир, можна брати 9%, перетерти через сито і додати до одержаної суміші разом з ванільним цукром. Перемішати. Додати сметану і розтоплене вершкове масло, все перемішати. Борошно і розпушувач просіяти через сито, покласти в суміш щіпку солі і соду. У борошняну суміш вилити рідку складову і замісити тісто однорідної консистенції без грудочок. Формочки змастити маслом і викласти в них тісто, заповнивши їх на 2-3 частини. Випікати при температурі 180 градусів хвилин 30-35. Готові мафіни дістати з духовки, дати злегка охолонути. Посипати цукровою пудрою і подавати з гарячим чаєм або кавою. З сиром, як відомо, дуже добре поєднуються родзинки. Якщо будете додавати, то їх треба ретельно промити, а потім просушити. І тільки після цього додавати в тісто.
Мафіни з шоколадом і ягодами
Потрібно: 400г ягід, 260г борошна, 250мл молока, 200г білого шоколаду, 150г цукру, 125мл рослинного масла, 1 яйце, 3 ст.л. пекарського порошку, 2 ст.л. соку лимона, дрібка солі.
Приготування: в одній мисці з’єднати всі рідкі інгредієнти – масло, сік лимона, яйця, молоко, перемішати. В іншій мисці змішати дрібно нарізаний кубиками шоколад з рештою сипучих інгредієнтів (пекарським порошком, борошном, цукром, сіллю). Далі рідку суміш влити в суху і ретельно вимісити тісто. Покласти в тісто ягоди і акуратно перемішати, в формочки для мафінів, змащені маслом, викласти паперові кошики для кексів, наповнити їх тістом, викласти зверху кілька кубиків шоколаду. Готувати кекси 20-25хв при температурі 180 градусів в розігрітій духовці, після чого дістати, викласти на решітку і дати охолонути кексу 5-10хв.
Шоколадні мафіни з грушею
Потрібно: по 125 г вершкового масла і муки, 120 г цукру, 50г шоколаду, 6 невеликих груш, 2 яйця, 0,5 лимона (сік), 2 ст.л. какао, 1 ч.л. розчинної кавиі 1 ст.л. теплої води, трішки розпушувача, цукрова пудра.
Приготування: з груш зняти шкірочку, вирізати насіння і дрібно нарізати, скропити соком лимона. Масло розм’якшити і розтерти з цукром, вбити яйце, влити розведену у воді каву, перемішати, всипати какао, розпушувач, борошно, просіяне через сито, замісити в’язке тісто. В форми для кексів покласти паперові формочки для мафінів, в тісто додати груші і наламай дрібно шоколад, перемішати, наповнити тестом формочки, запекти кекси протягом півгодини при температурі 180 градусів. Посипати цукровою пудрою при подачі.
Апельсинові мафіни
За таким же рецептом можна готувати, додаючи лимони, мандарини, ківі, яблука, груші або іншф фрукти чи ягоди.
Потрібно (на 12 штук): борошно – 200-250 г, цукор – 120 г, ванільний цукор – 10 г, вершкове масло – 100 г, яйце – 3 шт., розпушувач – 1ч. л. з гіркою, апельсин – 1 шт, горіхи волоські – 12 половинок, сіль – щіпка.
Приготування: масло заздалегідь дістати з холодильника і дати трохи постояти. Додати до нього цукор і збити за допомогою віночка. Додати цукор і ванільний цукор, продовжувати збивати. Потім по одному ввести яйця. Апельсин вимити і витерти паперовими рушниками. На дрібній тертці натерти цедру, використовуючи тільки помаранчеву частину. Білу частину не чіпаємо, вона гірка і додасть випічці гіркий смак. Коли всю цедру потерли, з апельсина вичавити сік. Соку вийде приблизно 100 мл, цього буде цілком достатньо. Борошно і розпушувач просіяти через сито, вмішати сіль. У борошняну суміш додати рідку складову разом з соком і ретельно розмішати ложкою. Тісто має бути не дуже густим. В рецепті написано, що муки нам знадобиться 200-250 гр це залежить від того, скільки апельсинового соку вийде. Формочки змастити маслом, якщо є, то помістити в них ще й паперові форми. Потім наповнити їх тістом на 2/3 частини. Зверху покласти половинку горіха. Заздалегідь прогріти духовку до 180 градусів. Випікати 30-35 хвилин до повної готовності.
Бананові мафіни
Потрібно: борошно – 350 г, молоко – 300 мл, вершкове масло – 115 г, цукор – 100-150 г, яйце – 2 шт., розпушувач – 2,5 ч. л., сода харчова – щіпка, ванілін – 10 г, сіль – щіпка, банан – 2 штуки, шоколад темний – 80 г.
Приготування: змішати всі сухі складові, а саме просіяне борошно і розпушувач, соду, цукор і сіль. Цукор додайте на свій смак. Тепер приготуємо рідку складову. Для цього злегка розтоплене масло збити разом з яйцями до рівної однорідної маси. Продовжуючи збивати, поступово влити молоко. Банани очистити і придушити виделкою в пюре. Горіхи порубати або розкачати качалкою на обробній дошці або рушник. Попередньо горіхи переберіть, видаліть перегородки і шкаралупу. Шоколад порубати на шматочки. З’єднати рідку складову з борошняною, додати бананове пюре, горіхи і шоколад. Частина шоколаду залиште, щоб втиснути його у вироби вже безпосередньо у формі. Перемішуємо вміст тільки за допомогою ложки. Формочки змащуємо маслом, вистилаємо паперовими заготовками, якщо такі є, і заповнюємо на 2/3 підготовленим тістом. Заздалегідь розігріти до 200 градусів духовку і випікати 25 хв. до готовності. Готовність визначаємо зубочисткою.
Мафіни з сиром і кабачком
Потрібно: борошно – 200 г, сир – 200 г, вершкове масло – 100 г, яйце – 3 шт., кабачок – 1 маленький, кріп – 5-6 гілочок, розпушувач – 1 ч. л.з гіркою, сіль – 1/4 ч. л., цукор – щіпка.
Приготування: тісто для такої випічки треба готувати не зволікаючи. Кабачок буде давати сік, тому робимо все швидко. Відразу ж підготуйте форми для випічки. Змастіть їх маслом або закладіть в них спеціальні паперові вкладки. Заздалегідь дістати масло, щоб воно трохи підтануло. Яйця збити за допомогою віночка і змішати з сиром. Сир можна використовувати середньої жирності і будь-якої консистенції, хоч крупнозернистий, хоч дрібнозернистий. Кабачок використовуйте дрібний, щоб у ньому практично не було насіння. Кабачок натерти на середній тертці, за необхідності віджати з нього сік і додати до яєчно-сирної маси. Додати в отриману суміш м’яке масло, рубаний кріп, цукор і сіль, перемішати ложкою. Туди ж просіяти борошно і розпушувач, перемішати. Заповнити формочки на 2/3 частини обсягу. Поставити в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку і випікати 25-30 хв. до повної готовності.