У Зарваниці за першу добу 16 тисяч вірян із різних куточків України вже поклонилися Нерукотворному образу Ісуса Христа (ФОТО)

У Зарваниці за першу добу 16 тисяч вірян із різних куточків  України вже поклонилися Нерукотворному образу Ісуса Христа (ФОТО)

У Зарваницю привезли реліквію часів земного життя Спасителя – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа з Едесси. Починаючи з кінця 19-го століття це третій випадок, коли Нерукотворний Спас дають для Богопочитання у храмі за межами Ватикану. І лише вдруге Ватикан дозволив прикладатися до реліквії.

a5

У неділю зранку віряни з різних куточків України з’їжджалися в Марійський духовний центр, щоб поклонитися святині. Біля образу чергували правоохоронці та волонтери. Фото та відеозйомка унікальної пам’ятки заборонені. У черзі – люди похилого віку і діти. У храмі лунали християнські пісні та ледь чутні молитви  паломників. Ікона – за склом. Цілувати її не можна, дозволено лише торкнутися руками або ж головою.

Марія Візнюк із Чернівців першою поклонилася святині. Вона приїхала у Зарваницю напередодні, тож зранку прийшла у храм.

– Це – особливі відчуття, які словами  не передати, – зізналася жінка. Адже ми усі так грішимо, що потім не знаємо, як просити прощення. Думаю, сьогодні саме той час, коли потрібно просити у Господа вибачення за наші гріхи, просити миру для України, щоб перестала проливатися кров наших синів.

16729090_413329672341540_4501336140993441844_n a2

Пані Надія приїхала у Зарваницю  із села Вербів Підгаєцького району. Разом із нею – двоє синів Арсен та Сергій і донечка Віка.

– Ні зима, ні холод нас не злякали, – сказала жінка. – Ми всі разом вирішили приїхати, щоб побачити цю старовинну реліквію, попросити у Господа здоров’я для нашої родини і миру для України.

Паломництво до ікони розпочали з Архиєрейської Літургії, яку очолив Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Василій Семенюк. Він переконаний, прибуття ікони на українську землю дуже важливе для духовного піднесення нашого народу та національної єдності.

image

– Я вірю, що Ісус вислухає наші молитви і в Україні запанує мир, повернуться наші хлопці-бійці, а також ті, хто у важкий час полишив домівки у пошуках заробітку, – сказав Митрополит. – Повернеться наша земля, яку загарбали, і Україна стане європейською, багатою, могутньою державою.

Представники духовенства переконані – поява святині в нашій державі вдруге поспіль (торік вона була у Львові) – це символічний акт підтримки України Святим Престолом у складний для неї час і важливий знак надії.

Нерукотворний образ перебуватиме у Зарваниці до 15 лютого. А з 16 до 22 лютого у Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі. Доступ до неї буде цілодобовим.

Юля ТОМЧИШИН.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *