10 смачних ідей для літа

Полуничний салат зі шпинату та авокадо

Потрібно: 100 г листя шпинату, 300 г полуниці, 1 авокадо, жменю тертого твердого сиру, 1/4 склянки нарізаного мигдалю, 1/4 цибулини.

Соус для салату: 3 ст. л. олії, 1 ст. л. яблучного оцту, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. насіння маку, щіпка порошку гірчиці, солі, перцю.

Приготування: листя шпинату потрібно спочатку ретельно помити, надто великі листки краще порвати на кілька частин. Полуницю очистити і нарізати скибочками. Авокадо розрізати уздовж навпіл, видалити кісточку, очистити від шкірки і нарізати кубиками. Цибулю нарізати тонкими пір’їнками.

Скласти всі інгредієнти в салатник. Змішати всі інгредієнти для соусу, добре збовтати в банці. Далі – полити салат приготованим соусом, перемішати і відразу ж подавати на стіл.

Фруктовий тарт

Потрібно: для тіста – 250 г борошна, 200 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 1 яйце, дрібка солі.

Крем: 0,5 л молока, 4 жовтки, 50 г вершкового масла, 40 г крохмалю, 30 г цукру.

Начинка: 500 г ягід (полуниця, малина, ожина, смородина).

Приготування: вершкове масло розм’якшити та перетерти з цукровою пудрою. Додати яйце і гарно перемішати. Всипати борошно та вимісити тісто. Скачати тісто в кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на півгодини. Приготувати крем. Молоко вилити в каструльку, поставити на вогонь і довести до кипіння. В іншій каструльці жовтки перемішати з крохмалем. Влити в жовтки гаряче молоко, постійно помішуючи. Поставити на вогонь, довести до кипіння і потримати, поки він трохи загусне. Додати вершкове масло, перемішати і зняти з вогню. Остудити до кімнатної температури, постійно помішуючи, накрити плівкою.

Розкачати тісто та викласти у форму для запікання. Виделкою по всьому тісту проколоти дірочки. Накрити пергаментом і випікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Готове тісто остудити, покласти на нього крем і прикрасити ягодами.

Чізкейк з ягодами

Потрібно: 300 г пісочного печива, 100 г вершкового масла, 500 г сиру, 400 мл вершків (30%), 200 г цукру, 25 г желатину, 1 лимон, 200 г вишень або інших ягід, 100 г вишневого желе.

Приготування: для приготування основи чізкейка в кухонному комбайні змішати вершкове масло з пісочним печивом до отримання однорідної маси. Отриману масу викласти у круглу роз’ємну форму діаметром 26 см і розподілити рівномірно по ній, для утворення основи. Поставити в холодильник на годину. Залити желатин 50 мл холодної води для набухання і поставити на водяну баню, помішуючи. У кухонному комбайні подрібнити сир до утворення однорідної сирної маси. Збити міксером отриману сирну масу, вершки і цукор.

Додати підготовлений желатин, сік одного лимона і ванілін. Добре збити. Викласти отриману масу на раніше підготовлену основу і поставити в холодильник на годину.

Покрийте всю поверхню чізкейку вишнею чи іншими ягодами і залийте все фруктовим желе, після чого поставте чізкейк в холодильник. Через годину він готовий.

Черешневий лікер

Потрібно: 1 кг черешень, 500 г цукру, 4 шт. гвоздики, 10 листочків черешневого дерева, 400 мл горілки, 1 ч. л. ванільного цукру, 0,25 ч. л. кориці, 0,25 ч. л. мускатного горіха.

Приготування: черешні перебрати, помити і видалити кісточки. Помістити в ємність з широким горлом або скляну банку і засипати цукром. Додати гвоздику, ванілін, корицю, мускатний горіх і черешневе листя. Витримати в теплому місці або на сонці 8-10 днів. Влити горілку і залишити ще на 4 тижні. Готовий лікер процідити і розлити у пляшки. Щільно закупорити. Зберігати у темному прохолодному місці.

Домашній вишневий крем-лікер

Потрібно: 1 банка згущеного молока, 400 г горілки, 100 г вишневого соку, 150 г кип’яченої води, ваніль.

Приготування: добре перемішати молоко, в нього додати холодну кип’ячену воду. Знову перемішати. Потім додати горілку, вишневий сік, а в кінці ваніль. Усе змішати і поставити настоятися в холодильник. Через кілька днів його можна вживати.

Торт «Фрезьє»

Потрібно: для бісквіту – 4 яйця, 120 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 100 г борошна, 20 г крохмалю, 30 г масла, 10 г розпушувача.

Для просочування: 50 мл води, 50 г цукру.

Крем: 800 мл молока, 200 г цукру, 4 яйця, 300 г масла, 80 г крохмалю, 0,5 ч. ложки солі, 20 г ванільного цукру, 15 г желатину, 600-800 г полуниць.

Приготування: для бісквіту яйця злегка збити з двома видами цукру, поставити на парову баню, розігріти приблизно до температури 80 градусів, щоб не згорнулися, маса повинна збільшитися вдвічі. Зняти з бані продовжити збивати до кремоподібного стану, додати попередньо розігріте масло, збити, поступово ввести (перемішувати ложкою) все борошно з розпушувачем. Форму 22 см застелити пергаментом, вилити тісто, випікати при 170 ОС близько 30 хв. Можна пекти будь-який бісквіт за улюбленим рецептом. Залишити на ніч.

Крем: довести до кипіння молоко (700 мл) з цукром. Збити решту молока з яйцями, крохмалем, ванільним цукром. Влити тонкою цівкою у кипляче молоко, варити, помішуючи, до загусання. Повністю охолодити. Залити желатин 75 мл води. Коли набрякне – підігріти до розчинення. Збити добіла масло, по ложці додавати заварний крем, влити тонкою цівкою розпущений желатин, ретельно збити.

Бісквіт розрізати на два коржі. Викласти один корж в кільце розміром 24 см, для того, щоб можна було оформити стінки торта. Або ж у кільце від форми, в якій пекли. Просочити. Стінки форми вистелити плівкою. Викласти по колу половинки полуниці розрізом до стінок. Викласти частину крему на корж, можна посипати шматочками або покласти цілі полунички, змастити кремом, який залишився. Другий корж також просочити, викласти на крем. Можна зверху покласти частину крему або ж весь крем викласти між коржами. Останнім шаром можна залити полуничне желе, прикрасити шматочками полуниці. Або просто втиснути полуницю у крем. Або полити шоколадом чи посипати шоколадною стружкою. Поставити торт на ніч у холодильник.

Полуниця в кукурудзяних пластівцях

До цього десерту згодяться як свіжі, так і заморожені полуниці, та й взагалі будь-які ягоди. А весь секрет смаку – у кукурудзяних пластівцях, які, в поєднанні з ягодами і сметаною, утворюють надзвичайно ніжну насолоду.

Потрібно: 60 г солодких кукурудзяних пластівців, 0,5 кг полуниць, 200 г жирних вершків (чи домашньої сметани), 4 ст. л. варення чи джему, 3 ст. л. цукру, 1 скл. води, 1 пак. ванільного цукру.

Приготування: кукурудзяні пластівці подрібнити у блендері. Полуниці помити, забрати хвостики, обсушити. Воду довести до кипіння, всипати цукор, варити, доки цукор не розтане, постійно помішувати. Охолодити сироп. Кожну ягідку занурити в сироп і обкатати в пластівцях. З’єднати вершки, цукор, варення, ванільний цукор і збити все міксером. На дно скляної посудини викласти залишки пластівців і обережно влити збиті вершки. Зверху акуратно викласти полуниці в пластівцях. Поставити в холодильник на 20 хвилин.

ЯГІДНЕ МОРОЗИВО

Потрібно: 250 г жирних вершків, 150 г цукру, пакетик ванільного цукру, 4 яйця, 200 г ягід (беремо полуницю, але чудово підходить малина, смородина, чорниця, ожина, шовковиця), трішки солі і 20 мл води.

Приготування: ягоди помити у кількох водах і почекати, щоб стекла вода. Збити в блендері в пюре і поставити в холодильник. Яєчні білки ретельно відділити від жовтків і збити з дрібкою солі до стійкої високої піни. Із води і 70 г цукру зварити сироп. Киплячий сироп залити у білки, продовжуючи їх збивати. Далі поставити посуд із піною на водяну баню і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Має вийти пружна густа піна, яку також ставимо в холодильник.

Жовтки збити  з 70 г цукру і ваніліном на водяній бані, поки не вийде гладка маса, дещо збільшена в об’ємі. Їх також відправити в холодильник. Охолоджені вершки збити міксером. Насамкінець обережно змішати всі підготовлені інгредієнти в пластмасовому контейнері і поставити його в морозилку на чотири години. У процесі заморожування раз на годину слід обережно перемішувати масу. Подавати в креманках, прикрасивши ягодами та листочками м’яти.

Полуничне варення з ревенем та імбиром

Потрібно: 1 кг полуниці, 1 кг черешків ревеню, 50 г свіжого кореня імбиру, 2 кг цукру, 200 мл води.

Приготування: промиті черешки ревеню очистити від шкірки і дрібно нарізати. Додати підготовлені ягоди полуниці, залити водою в глибокій каструлі, поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити 10 хвилин. Додати очищений цілий корінь імбиру, третину всього обсягу цукру і варити ще 5 хвилин при постійному помішуванні.

Невеликими порціями досипати цукор, що залишився, і варити 5-7 хвилин. Зняти з вогню, відставити на 8-10 годин.

Другий етап. Повернути каструлю на вогонь, дати варенню закипіти і варити на слабкому вогні 10 хвилин. Знову прибрати з вогню на 10 годин. З остиглого варення вийняти корінь імбиру. Розкласти по стерилізованих банках, закутати.

Швидке варення з полуниці

Потрібно: на 1 кг ягід 1 пак. пектину (желфіксу 1:1), 500-700 г цукру (регулюєте за смаком).

Приготування: підготовлені полуниці у блендері перетворити на пюре, вилити в емальований посуд. Желфікс перемішати з 2 столовими ложками цукру і додати в пюре. Постійно помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню. Додати решту цукру, перемішати, довести до кипіння, зменшити вогонь й уварити 3-4 хвилини, постійно помішуючи. Розлити джем у сухі чисті банки, закрутити, перевернути, щоб у такому вигляді трохи охолов. І запас на неполуничну пору є!






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *