Із квасолі страви всі і корисні, і смачні

Квасоля – унікальний продукт. По-перше, з неї можна приготувати сотні різноманітних страв. А по-друге, вона дуже корисна для стрункої і підтягнутої фігури.

Ця рослина сімейства бобових прийшла до нас з Індії, де багато століть її корисні властивості використовували в народній медицині та кулінарії. Квасоля містить легкозасвоювані організмом білки, які за своїми властивостями і харчовою цінністю перевершують багато сортів м’яса і риби.

За вмістом цинку і міді цей продукт – один з лідерів серед овочевих культур. В ньому міститься сірка, яка допомагає при ревматизмі, захворюваннях шкіри, бронхів, а також при кишкових інфекціях. Залізо благотворно впливає на формування еритроцитів, надходження кисню до всіх клітин організму, підвищення його захисних функцій.

Квасоля – чудовий дієтичний продукт і сприяє схудненню. Вона здатна перешкоджати засвоєнню легких вуглеводів в організмі і блокує надходження зайвих калорій в організм. Завдяки наявності вітамінів (В, Е, РР, С), мікроелементів та інших корисних речовин, квасоля зміцнює імунітет і сприяє прискоренню обміну речовин, контролює рівень холестерину і здатна знижувати вміст цукру в крові та апетит, містить багато клітковини.

Квасолевий суп

Потрібно: 1 склянка квасолі, 4-5 картоплин, 2 моркви, 2 цибулини, 1 ст. ложка томатної пасти (або 0, 5 склянки томатного соку), олія, хмелі-сунелі, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування: квасолю потрібно заздалегідь промити і залити холодною водою на 8-10 годин. Ще раз промити і варити протягом години. Додати картоплю і варити до готовності.

Натерту на крупну терку моркву обсмажити на олії, додати томат і відправити зажарку в суп. Посолити і додати спеції.

Окремо обсмажити до золотистого стану дрібно нарізану цибулю і розкласти її по тарілках у готовий суп.

Салат мексиканський

Потрібно: болгарський перець червоний, жовтий, зелений – по 1шт.,

консервована квасоля червона і біла – по 1 банці, консервована кукурудза – 1 банка, 1 цибулина, 1 огірок, 2 помідори, олія рослинна, оцет, перець, сіль.

Приготування: цибулю дрібно нарізати і, скропивши оцтом, дати настоятися, поки готуватиметься салат. Помідори та огірок нарізати дрібними кубиками, болгарський перець нарізати тонкими півкільцями.

Додати обидва види квасолі і кукурудзу без рідини. Посолити, поперчити, додати олію, все добре перемішати.

Салат з квасолі і печінки

Потрібно: 200 г квасолі, 500 г печінки, 150 г маринованих грибів, 150 г цибулі, 200 г моркви, сіль, перець, майонез.

Приготування: печінку попередньо відваріть до готовності. Яловича печінка вариться 30 хв. після закипання, а куряча – близько 20 хв. Квасолю попередньо замочіть на кілька годин у холодній воді. Після цього відваріть до готовності на малому вогні під кришкою. Цибулю подрібнити на кубики і трохи підсмажити на олії. Додати натерту на крупній терці моркву і обсмажити до м’якого стану. Печінку охолодити, нарізати соломкою. Мариновані шампіньйони нарізати на шматочки. Змішайте варену квасолю, печінку, засмажку з цибулі та моркви і гриби. Заправити салат майонезом та спеціями.

Котлети з квасолі під грибним соусом

Потрібно: 200 г квасолі, 50 г хліба, 20 г сухих грибів, 50 мл. молока, 2 яйця, 1 ст. л. борошна, 2 ст. л. панірувальних сухарів, 3 ст. л. вершкового масла, 1 цибулина, 1 ч. л. солі.

Приготування: квасолю промити, залити водою на кілька годин, відварити і злити воду. Хліб вимочити в молоці, змішати з квасолею і пропустити через м’ясорубку. В отриману суміш вбити яйця, додати сіль, перемішати.

Зліпити котлети, обваляти їх у сухарях і підсмажити з обох боків на сковороді з розтопленим маслом (2 ст. л.).

Для грибного соусу промити сухі гриби і замочити в холодній воді на 2 години. 1 ст. л. вершкового масла розтопити в сковороді і підсмажити на ньому 1 ст. л. борошна до світло-коричневого кольору.

Влити в сковороду 2 склянки гарячого грибного бульйону і варити на повільному вогні 15 хвилин. Цибулю нашинкувати і обсмажити в олії. Змішати з дрібно порізаними вареними грибами, перемішати і протушкувати кілька хвилин. Додати просмажене борошно з бульйоном, перемішати. Подавати соус до котлет.

Квасоля по-гуцульськи

Потрібно: 100 г квасолі сухої, 60 г копченої грудинки, 1цибулина, смалець, 2-3 зубці часнику, спеції.

Приготування: квасолю перебрати, промити і замочити  на 5-6 годин.

Варити в підсоленій воді до готовності, перетерти і заправити подрібненим часником. Копчену грудинку, нарізану кубиками, обсмажити в смальці разом з нарізаною півкружальцями цибулею.

Готову протерту квасолю викласти в тарілку, зверху покласти смажену грудинку з цибулею і полити гарячим жиром, що залишився після смаження грудинки.

Квасоля по-бретонськи

Потрібно: 2 скл. квасолі, 2 великі морквини, 1 петрушка, 1 середня селера, 1 цибуля-порей, 2 цибулини, 300 г копченої ковбаси, 1,5 ст. л. борошна, 2-3 ст. л. томатного соусу (томатної пасти), майоран, сіль, перець

Приготування: квасолю варити до напівготовності, додати порізані кубиками овочі (моркву, петрушку, селеру, порей) і все варити до готовності. Дрібно порізану цибулю смажити на олії до золотистого кольору, додати до неї порізану кубиками ковбасу і разом смажити ще 5 хвилин. Опісля додати борошно, добре вимішати і розвести все 1 скл. перевареної води. В кінці додати томатний соус і все разом довести до кипіння. Коли маса закипить, вилити її до квасолі з овочами. Приправити сіллю, перцем та майораном. До столу страву подавати з вареною картоплею.

Квасоля з реберцями

Потрібно: 100 г квасолі, 300 г свинячих реберець, 100 г морожених кабачків або один свіжий кабачок, 100 г  мороженого солодкого перцю або один свіжий, кілька горошин запашного перцю, зубчик часнику, мелений чорний перець, соняшникова олія (для смаження), сіль.

Приготування: перед приготуванням квасолю замочити в холодній воді на 1 годину. Потім промити, залити холодною водою і поставити на вогонь. Варити близько однієї години до готовності. Готову квасолю відкинути на друшляк і промити холодною проточною водою.

У каструлю покласти відварену квасолю, кабачки і солодкий перець. Якщо страва готується взимку, то можна використовувати заморожені солодкий перець і кабачки. Такі заготовки робляться в кінці літа, на початку осені.

Налити на дно каструлі трохи води – висотою близько одного сантиметра, поставити на повільний вогонь. Коли кабачки і перець розтануть, посолити, перемішати всі інгредієнти, накрити кришкою і дати їм повільно тушкуватися.

В цей же час свинячі реберця промити, нарізати на смужки, викласти на розігріту сковорідку. Коли весь сік з ребер, що виділяється на сковорідку, випарується, додати олію і обсмажити реберця з усіх боків. Під час смаження реберця трохи посолити. Готові реберця покласти в каструлю з підготовлюваною квасолею. Накрити каструлю кришкою і дати протомитися на слабкому вогні близько 10 хвилин.

Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити в жирі, що залишився після смаження реберець. Додати її в квасолю. Порізати дрібно часник і теж додати в квасолю. Також додати запашний перець, мелений перець і тушкувати близько 5 хвилин.

Готову гарячу страву розкласти по тарілках і прикрасити зеленню.

Квасоля по-лемківськи

Потрібно: 1 скл. квасолі білої, 50 г сушених яблук, 50 г сушених груш, 7-8 шт. чорносливу, 5-6 ст. л. родзинок, 5-6 шт. кураги, 4-5 ст. л. цукру,

Приготування: цю страву, зазвичай, готують до Святвечірнього столу.

Білу велику квасолю відварити до готовності. З’єднати квасолю, усі сухофрукти. Додати води стільки, щоб ненабагато покривало страву. Додати цукор і варити на малому вогні до готовності сухофруктів (5-6 хвилин). Їдять таку квасолю наприкінці трапези як десерт.

Брауні з квасолею і шоколадом без борошна

Потрібно: 1 скл. сирої квасолі або 2 скл. відвареної, 2 курячих яйця, 4 ст. л. какао, 50 г чорного гіркого шоколаду, 2 ст. л. молока, 1 ч. л. розчинної кави, 1 ч. л. соди, 100 г цукру.

Приготування:  заздалегідь замочити квасолю на ніч або мінімум на 4 години. Відварити до готовності. Охолодити. Яйця збити з цукром, додати шоколад і прокрутити у блендері. Каву розчинити в 2 ложках молока. Усі інгредієнти, скласти у блендер і збити до однорідної консистенції. Випікати, в заздалегідь розігрітій до 170-180 градусів духовці 30-40 хв. або у мультиварці. Дати повністю остигнути, розрізати. Викласти на тарілочку і смакувати.

P.S. Шоколад беремо смачний. Від нього залежатиме насиченість смаку.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *