На жаль, у плодовому саду обійтися без обрізки неможливо. Це одна з важливих робіт, виконання якої вимагає певних знань. З віком крона дерева стає дуже густою і високою, плоди при цьому дрібніють, прирости слабшають. У такому випадку необхідною є обрізка, яка омолоджує і дає можливість освітлення всіх частин крони.
Перш ніж приступити до обрізки, необхідно освоїти техніку виконання правильних зрізів. Найпоширеніша помилка – залишення сучків при видаленні цілої гілки. Занадто довгий сучок у перший же рік обростає новими пагонами. У результаті замість однієї гілки, зрізаної для проріджування, утвориться кілька нових. Короткий сучок найчастіше засихає, але при цьому кора поступово як би сповзає вниз, оголюючи деревину. Якщо вчасно не усунути помилку (зрізати сучок як треба), починається всихання деревини, некроз тканин, з’являються дупло, хвороби і шкідники стовбура.
Як же правильно видалити гілку цілком, тобто зрізати її «на кільце»? На основі гілки, що відходить під кутом більше 30°, є кільцевий наплив. У не дуже старих дерев з еластичною корою наплив злегка зморшкуватий, складчастий. Саме там зосереджені особливі тканини, завдяки яким заростає рана. Тому зріз треба робити, орієнтуючись по вершині напливу, не залишаючи пенька і у той же час не зачіпаючи стовбур, тобто не заходячи за межі напливу. Якщо зріз зроблений занадто глибоко, утвориться рана, що важко гоїться.
У гілки, що росте під гострим кутом, наплив з нижнього боку є непомітним або відсутнім. У цьому випадку, щоб визначити місце зрізу, користуються простим прийомом: крейдою (або подумки) через крапку на верхній частині кільцевого напливу проводять лінію уздовж стовбура або гілки, від якої відходить гілка, котру необхідно зрізати, потім ще одну лінію – перпендикулярно до гілки, що зрізується, розділивши кут між ними навпіл, знаходять лінію зрізу.
При спилюванні великих гілок не всі садівники підпилюють їх знизу, у результаті чого віддирається кора, рана важко заростає. Такі гілки краще видаляти частинами: спочатку треба якнайглибше (поки не почне заклинювати пилку) підпиляти гілку знизу на відстані 30-40 см від її основи, а потім на відстані 5-10 см від нижньої підпилки (далі від основи гілки) допилюють гілку зверху; під власною вагою вона відламається, але задиру кори при цьому не буде. Після цього вже неважко спиляти пеньок, що залишився, у потрібнім місці (також з нижньою підпилкою біля основи гілки).
Деякі садівники закруглюють ножем краї зрізів. Цього в жодному разі не можна робити, тому що утвориться свого роду пеньок з деревини, що заважає корі обхопити його для заростання. Зрізи повинні бути рівними, пласкими, без задирів. Їх відразу ж потрібно замазати садовим варом.
І ще не забувайте, що обрізку плодових дерев необхідно робити щорічно, і тоді у вас, за рідкісним винятком, не буде необхідності випилювати великі гілки.