Оригінальні та недорогі зимові салати

Оригінальні та недорогі зимові салати

Прості, швидкі, смачні, святкові та недорогі, поживні та дієтичні, а також на кожен день і на швидку руку – такі салатики допоможуть вам без зайвих витрат харчуватися різноманітно, корисно і недорого. Готуйте і насолоджуйтеся!

САЛАТ З ГРИБАМИ

ПОТРІБНО: 1 б. опеньок, 300 г відвареного філе, 2 свіжих огірки, 3 яйця, 200 г сиру, 0,5 пучка зелені, майонез, 3 картоплини в мундирі, 2 солоних огірки.

ПРИГОТУВАННЯ: кожен шар потрібно промащувати майонезом. Спершу викладають терту картоплю, потім солоні огірки, філе, яйця, свіжі огірки. Останній шар – сир. Обмастити майонезом, обсипати порізаною зеленню. Зверху викласти «шапку» з опеньків.

САЛАТ З БУРЯКА З ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ

ПОТРІБНО:  буряк – 4 шт., часник – 3 зубчики, волоські горіхи – 4 шт., темні родзинки – 2 жмені, оливкова олія, столовий оцет – 1 ст. л., сіль і спеції за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ: відварити буряк у шкірці (близько години). У воду можна додати оцет, щоб буряк не втратив свій смак. Після цього остудити його і очистити від шкірки, потерти на дрібній тертці. Видавити в буряк часник, додати горіхи, родзинки, оливкову олію. Посолити і додати спеції за смаком.

СВЯТКОВИЙ ТОРТ-САЛАТ

ПОТРІБНО:  4 вафельні коржі, 300 г сьомги слабосоленої, 3 яйця, 300 г грибів, 0,5 цибулини, 200 г сиру, майонез.

ПРИГОТУВАННЯ: гриби обсмажити з цибулею, посолити, охолодити. Вафельний корж промастити майонезом, викласти спершу гриби, далі – ще корж, просочити соусом, розподілити шматочки риби. Накрити коржем, просочити, викласти яйця, завершити вафельним листом, промастити майонезом, посипати сиром. Поставити в холодильник просочуватися на 2 години.

САЛАТ З ТУНЦЕМ І ЯЙЦЯМИ

ПОТРІБНО:  тунець – 1 банка, яйце куряче – 3 шт., огірок – 1 шт., сіль – за смаком, майонез – 2 ст. л.

ПРИГОТУВАННЯ: відварити яйця і нарізати кубиками. Огірок теж нарізати кубиками. З тунця злити олію і пом’яти його виделкою. Змішати огірок, яйця і тунець з майонезом. Спробуйте і, за бажанням, додайте сіль.

КУРЯЧИЙ САЛАТ З АРАХІСОМ

ПОТРІБНО:  філе куряче (1 шт.) – 180-200 г, сіль за смаком, розмарин (гілочка свіжого для смаження, за бажанням), спеції (за смаком і бажанням: перець чорний і запашний мелені, карі 0,5 ч. л., порошок часниковий), огірок маринований – 2 шт., морква – 1 шт., арахіс – 30-50 г, сметана (з гіркою) – 1 ст. л., майонез – 2 ст. л., сік лимонний – 1 ч. л., кріп (за смаком).

ПРИГОТУВАННЯ: моркву запікати у фользі в духовці при 190 градусів 40-50 хв. Можна і зварити, але печена смачніша. Очистити і натерти на крупній тертці. Сметану змішати з майонезом і лимонним соком. Підсолити, якщо потрібно. Куряче філе відбити пласким боком відбивного молотка так, щоб стало однакової товщини по всій поверхні. Натерти сіллю і спеціями з усіх боків. Залишити на 30 хв., прикривши плівкою. Арахіс підсмажити на сухій сковороді, очистити. Мариновані огірки нарізати середніми кубиками. Зайву рідину злити. На сковороді розжарити ложку олії, додати гілочку розмарину. Обсмажити куряче філе на вогні вище середнього з двох боків, по 5-7 хв. з кожного. Філе остудити і нарізати середніми кубиками. Салат збираємо шарами. Дно тарілки трохи змастити заправкою. Перший шар – куряче філе. Зверху зробити сіточку з заправки. Другий шар – мариновані огірки, сіточка заправки. Третій шар – морква (на крупній тертці), сіточка заправки. Четвертий, завершальний шар – рубаний кріп і арахіс. Горіхи не варто сильно подрібнювати. Краще залишити половинками ядер, так набагато смачніше. Подавати до столу можна відразу, а можна дати трохи настоятися.

КИСИР З СОЛОНИМ ОГІРКОМ

ПОТРІБНО:  булгур (дрібний) – 0,5 скл., томатна паста – 1 ст. л., огірок солоний – 2-4 шт., оливкова олія – ​​2 ст. л., петрушка – 0,5 пуч., цибуля ріпчаста – 0,5 шт., цибуля червона – 0,5 шт., сіль, перець чорний мелений, перець солодкий червоний (мелений), м’ята (сушена), гранатовий соус.

ПРИГОТУВАННЯ: салат кисир – традиційна турецька закуска. Чудово підійде до рибних і м’ясних страв або як самостійна страва для перекусу. Дрібний булгур залити гарячою водою в пропорції 1 до 2. Поставити в тепле місце для набухання. На оливковій олії підсмажити цибулю. Додати томатну пасту, посмажити і додати трохи води. Тушкувати 3 хвилини. Після того як булгур вбере всю воду і розм’якшиться, перемішати його з томатним соусом. Нарізати дрібно червону цибулю і петрушку. Додати в салат. Нарізати солоні огірки і додати в салат. Додати спеції і гранатовий соус. Добре перемішати.

САЛАТ «ХВИЛИНКА ПО-СЛОВАЦЬКИ»

ПОТРІБНО:  філе куряче – 250 г, яйце куряче – 2 шт., кукурудза – 100-150 г. на ваш смак.

ПРИГОТУВАННЯ: нарізати філе на шматочки. На сковорідку налити 1 ст. л. соняшникової олії і посмажити філе до готовності на сильному вогні, поки м’ясо не порожевіє. При постійному помішуванні вбити яйця. Посолити, поперчити. Додати кукурудзу. Зняти з вогню. Можна подавати як гарячу страву. Можна як салат, додавши ложечку майонезу.

САЛАТ «КАЛЕЙДОСКОП»

ПОТРІБНО:  сир голландський – 100 г, морква (сира) – 1 шт., яйце куряче – 3 шт., крабові палички (або крабове м’ясо) – 120 г, огірок – 1 шт., сіль – 1/4 ч. л., порошок часниковий – 1/2 ч. л., майонез – 3 ст. л.

ПРИГОТУВАННЯ: сир і моркву натираємо на крупній тертці. Крабове м’ясо, яйце, огірок дрібно нарізаємо. Додаємо часниковий порошок, солимо, заправляємо майонезом. Якщо покласти в салат свіжий часник, то його смак буде домінувати, а сухий порошок тільки додасть пікантності салату.

САЛАТ «БРУТАЛЬНИЙ» З КОВБАСНОГО СИРУ

ПОТРІБНО:  яйце куряче – 2 шт., сир ковбасний – 100 г, горіхи волоські – 1 жменя, часник – 2 зуб., майонез – 3 ст. л.

ПРИГОТУВАННЯ: яйця  зварити до крутого стану. З ковбасного сиру знімаємо плівку, але копчену кірочку зрізати не треба! Чистимо часник, горіхи і остиглі яйця. Натираємо ковбасний сир, горіхи і яйця на дрібній тертці. Часник видавлюємо через прес. Заправляємо майонезом і ретельно перемішуємо. Майонезу можете класти більше або менше за смаком. Готовий салат викладаємо на тарілку гіркою. Можна також намастити на скибочки хліба або скачати з салату порційні кульки і обваляти їх в дрібно рубаній зелені.

НОРВЕЗЬКИЙ САЛАТ З ОСЕЛЕДЦЯ

ПОТРІБНО:  картопля – 300 г, оселедець слабосолений – 150 г, огірок солоний – 50 г, пів червоної цибулі, олія нерафінована – 2 ст. л.

ПРИГОТУВАННЯ: відварюємо картоплю, нарізаємо її кубиками і відразу поміщаємо в чашу, в якій всі інгредієнти будуть змішані. Солимо трохи, тому що солоних інгредієнтів вистачає. Далі – чистимо оселедець. Нарізаємо його і також переміщаємо в чашу. Нарізаємо кілька солоних огірочків і додаємо. Половинку однієї цибулини нарізаємо півкільцями. Заправкою для салату буде ароматна соняшникова олія. Кілька столових ложок, не більше. Перемішуємо і розкладаємо по тарілках, потім прикрашаємо червоною цибулею зверху.

САЛАТ ІЗ КВАСОЛЕЮ ТА КУРКОЮ

ПОТРІБНО:  консервована квасоля – 360 г., куряча грудка – 1 шт., яйця – 3 шт., солоні огірки – 120 г., зелена цибуля – 1 шт., майонез – 100-120 г.

ПРИГОТУВАННЯ:  відварюємо філе курки у підсоленій воді. У кип’яток за бажанням також можна додавати горошок перцю, коріандр чи лаврове листя. Охолоджене м’ясо руками розділяємо на тоненькі «ниточки-смужки». Варимо яйця і очищуємо їх від шкаралупи. Натираємо на дрібній тертці. Солоні огірки нарізаємо тоненькими кубиками. Важливо, щоб вони не були кислі і надто солоні. Червону цибулю чистимо від лушпиння. Для того, щоб вона не додала салату гіркуватого присмаку, цибулю варто обшпарити кип’ятком, а потім воду зцідити. Коли всі інгредієнти підготовлені, викладаємо салат шарами. На дно тарілки кладемо м’ясо курки. Далі – подрібнену цибулю. На цибулі робимо майонезну сіточку. Після цього викладаємо «родзинку» цього салату – консервовану квасолю. Важливо брати яскраві бобові, завдяки цьому салат матиме привабливіший та апетитніший вигляд. Додаємо до квасолі майонез. Останній шар – натерті варені яйця. Викладаємо їх акуратно по всьому периметру. На завершальному етапі можна прикрасити салат зеленню та квасолею.

М’ЯСНИЙ САЛАТ

ПОТРІБНО:  500 г телятини, 3 огірки, 2 перці, 1 гостра перчина (за бажанням), 0,5 пучка кінзи, 0,3 пекінської капусти, 2 ст. ложки французької гірчиці, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ч. ложка бальзамічного оцту, кунжут для подачі.

ПРИГОТУВАННЯ: м’ясо порізати соломкою, обсмажити на олії, посолити. Порізати соломкою огірки, солодкий перець. Чилі подрібнити тонкими кільцями, порвати дрібно пекінку. Змішати всі продукти, додати порізану кінзу. Змішати лимонний сік і гірчицю. Полити заправкою салат, скропити бальзамічним оцтом, посипати кунжутом.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *