Що відбувається з тілом, коли в ньому забагато солі

Що відбувається з тілом, коли в ньому забагато солі
Лікарі радять знизити кількість споживаної солі до необхідного мінімуму

Сіль давно і міцно увійшла в щоденний раціон практично кожної людини планети. Ми воліємо смачну, яскраву їжу, яка активно подразнює рецептори язика – і навіть не замислюємося про ту шкоду, яку вона приносить всьому організму.

Між тим лікарі вже давно кажуть про необхідність знизити кількість щодня споживаної солі до необхідного мінімуму, який виглядає явно недостатнім для кухарів багатьох країн. Так що ж саме відбувається з нашим тілом, коли вміст солі підвищується?

Навіщо потрібна сіль

Взагалі-то вона нашому тілу потрібна. Головним інгредієнтом столової солі є натрій, який є регулятором кровотоку і тиску, що сприяє адекватному зв’язку між нервами і м’язами. Другий елемент столової солі, хлор, задіяний у травленні.

Чому шкідливо

Нечасто людині вдається правильно підтримувати сольовий баланс в організмі, не прикладаючи до цього спеціальних зусиль. Багато людей щодня перевищують свою норму через зневажливе ставлення до дієти. Наприклад, напівфабрикати і готові продукти, які ми купуємо, зазвичай містять забагато солі.

Сіль і тиск

Хлорид натрію безпосередньо пов’язаний з небезпекою підвищеного кров’яного тиску. Він і так присутній в організмі, виконуючи роль регулювальника рідинних і кров’яних потоків. Підвищуючи вміст хлориду натрію в крові, людина добровільно збільшує навантаження на серце, мозок та артерії.

Сіль і кальцій

Велика кількість солоної їжі може зробити ваші кістки крихкими, а зуби — поганими. Справа в тому, що сіль сприяє вимиванню з організму кальцію, який, крім іншого, регулює роботу нервової системи і відповідає за коректне відновлення м’язів. Не дивуйтеся власній суперздатності дратуватися на все підряд – просто постарайтеся знизити кількість вживаної солі.

Сіль і нирки

Щоб правильно функціонувати, у нирках повинно міститися строго певне співвідношення електролітів (натрій і калій) до води. Велика кількість солі порушує цей баланс і, в результаті, нирки починають затримувати більше води в організмі. Тіло опухає, через вени проходить більше крові – привіт, гіпертоніє.

Сіль і мозок

У 2010 році вчені з Берклі відкрили і ще один негативний чинник, обумовлений підвищеним споживанням солі. Виявилося, що вона знижує когнітивні здібності людини – простіше кажучи, любитель солоненького потихеньку тупіє.

Скільки вживати у грамах

Лікарі в один голос запевняють: людині досить споживати близько 2400 мг натрію – приблизно 6 грамів солі. Чайна ложка, у звичних кожному кухарю мірках. Більшість людей цю норму щодня перевищують. У поєднанні з кавою, нікотином і алкоголем ризик нервового виснаження стає більшим.





Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *