Смачні, легкі й неперевершені рецепти з листкового тіста

Смачні, легкі й неперевершені рецепти з листкового тіста

Що можна приготувати з листкового тіста? Дуже багато різної смакоти! Від простих листкових «язичків» до шикарного торта «Наполеон»; слойки «трубочки», «конвертики», «куточки», «трояндочки»; з начинкою з яблук, сиру, сиру, ковбаси, повидла, шоколаду, заварного крему! Ось яке багатство варіацій таїть базовий рецепт домашньої слойки.

Випікати всі листкові вироби слід на деку, присипаному борошном, або застеленому пергаментом для випічки, при температурі 200-220 С. Дізнатися готовність легко: випічка розшаровується, отримуючи золотистий колір.

Листкове тісто можна купити або ж – приготувати вдома. Це зовсім не складно, а тісто виходить набагато смачніше.

Бездріжджове листкове тісто

Потрібно: 1кг пшеничного борошна, 250 мл холодної води, 500 г вершкового масла, 1 ч.л. солі.

Приготування: просіяти борошно, перемішати з сіллю, додати 2 ст. л. вершкового масла розм’якшеного, замісити тісто, поступово додаючи в нього воду, вимішувати його після скочування в грудку ще 5 хв., після чого покласти на дошку, припудрену борошном, розкачати в прямокутник 1,5 см завтовшки. В центр покласти холодне вершкове масло, нарізавши його на шматочки товщиною 1,5 см і виклавши у вигляді квадрата, краї прямокутника тіста згорнути до середини так, щоб вони накрили все масло, прибрати в холодильник на 20 хв. Дістати тісто і розкачати його від себе уздовж так, щоб масло не видавлювалося зсередини. Візуально розділити, щоб вийшов довгий прямокутник, на 3 частини, праву і ліву скласти, накривши центральну, потім перевернути, розкачати також – вздовж від себе, і знову таким же чином скласти втроє, помістити в холод на 20 хв. Те ж саме виконати ще 2 рази. Таке тісто чудово підходить для торта «Наполеон» і тістечок.

Листкове тісто швидкого приготування

Потрібно: 200 г маргарину або вершкового масла, 2 скл. борошна, половина або 2/3 скл. води, 1 ч.л. цукру, дрібка солі.

Приготування: борошно просіяти на стіл, викласти на нього масло, порізане шматочками, порубати все ножем. У холодній воді розчинити цукор і сіль, влити її в рубане борошно з маслом, швидко замісити тісто, накрити його вологою серветкою, помістити на 2-3 год. або на ніч холодильник, дістати, розкачати в тонкий прямокутник, скласти його в 3-4 шари , знову розкачати і знову скласти. Тісто готове.

Слойки «Бантики»

Розкачати листкове тісто 1 см завтовшки, нарізати смужками довжиною близько 10 см, шириною 3-4 див. Перекрутити посередині, щоб вийшов «бантик». Після випікання перекласти на тарілку і посипаєти цукровою пудрою.

Слойки «Вушка»

Розкачати тісто 0,5 см завтовшки, посипати корж цукром з корицею і звернути спочатку правий край, потім лівий рулетиком до середини коржа. Виходить подвійний рулетик. Нарізати його шматочками товщиною 0,5 см, розкладаємо «вушка» на деку, застеленому пергаментом, і випікати до готовності.

Слойки «Куточки»

Нарізати тісто квадратами, посередині кожного викласти начинку: шматочки яблук, вишні, сир або варені яйця з зеленою цибулею, або – гриби, обсмажені з цибулею. Зігнути квадрати з тіста по діагоналі, щоб вийшов трикутник, і притиснути по периметру пальцем, відступивши на 1 см від краю: тоді при випіканні начинка не «втече», а краї «куточків» красиво розшаруються.

Слойки «Трояндочки»

Можна зробити солодкими або солоними. Розкачати тісто товщиною 0,5 см, нарізати корж смугами довжиною 15 см, шириною 3.

На тісто викладасти тонкі напівкруглі скибочки яблук, посипаних цукром з корицею, або вареної ковбаси – так, щоб краї трохи виступали над тістом, – і загорнути тісто рулетом. Скріпити трояндочки зубочистками і випікати до рум’яного кольору.

Можна посипати смужки тіста тертим сиром або маком, потім згорнути – вийдуть листкові «равлики».

Сирні палички

Корж товщиною 1 см нарізати смужками, змастити збитим яйцем, посипати тертим сиром. Можна посипати кмином або кунжутом.

Листкові пиріжки

Розкачати тісто в корж 0,5 см, вирізати кружки келихом або склянкою. Накласти начинку, наприклад, відварне куряче філе, подрібнене і перемішане з обсмаженою цибулею. Защипнути пиріжки, трохи притиснути, викласти на деко швом вниз і випікати до легкої рум’яного кольору.

Слойки «Трубочки»

Щоб їх приготувати, знадобляться спеціальні металеві конуси для випічки. На них накрутити смужки тіста шириною 1 см, трохи хаотично, і випікати. Готові охолоджені трубочки зняти з конусів і наповнити кремом: вершковим, заварним або білковим.

Круасани

Розкачати тісто в коло товщиною 0,5 см і нарізати трикутними сегментами, як для рогаликів. На широкий край покласти начинку: ягоди, шматочок повидла, горіхи з родзинками і медом, шматочок шоколаду – і згорнути від широкого кінця до вузького. Вмочити круасан верхній боком у збите яйце, потім в цукор. Викласти на деко і випікаємо до золотистого кольору.

«Наполеон»

Розкачати тісто на коржі завтовшки 2-3 мм, за розміром дека (а щоб тонкий корж не порвався, зручніше працювати відразу на присипаному борошном пергаменті), протикнути коржі в декількох місцях виделкою і випікати кожен хвилин 15-20. Готові коржі промастити заварним кремом, обсипати торт крихтами і залишити для просочення на 3-4 години.

Слойки з ананасом

Дістати консервовані ананаси з банки і обсушити на паперовій серветці. Розкачане тісто розрізати на смужки шириною 2-3 сантиметри. Обернути кожне кільце ананаса смужкою тіста і розкласти на деко. Випікати слойки в духовці при температурі 180 ° С протягом 15-20 хв. Готову випічку посипати цукровою пудрою. Також можна використовувати кунжут або мак.

Відкриті слойки до сніданку

Розкачати тісто і нарізати його квадратами шириною 7-10 сантиметрів. Викласти їх на деко, застелене пергаментним папером. Зробити по краях квадратів бортики висотою близько 1 сантиметра.

Розбити в кожен квадрат по одному яйцю і викласти по кілька скибочок бекону. Посолити, поперчити і посипати рубаною зеленню і тертим пармезаном (можна замінити іншим сиром). Випікати слойки 10-15 хвилин. Але можна вийняти слойки раніше, щоб яйце залишилося рідким.

Спанакотіропіта

Це традиційний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. На 250 г листкового тіста потрібно 200 г сиру фета; 200 г замороженого шпинату; 4 ст.л. оливкової олії; 2 курячих яйця; 1 цибулина; 1 зубчик часнику; петрушка, кріп і зелена цибуля за смаком.

Необхідно розморозити, просушити і нарізати шпинат. Обсмажити цибулину на оливковій олії (2 ст. л.) до золотистого кольору. В окремому посуді збити яйця і з’єднайте їх з фетою. Ретельно перемішати  все до однорідності. Додати обсмажену цибулю, оливкове масло, дрібно посічену зелень і часник. Тонко розкачати тісто і нарізати квадратами шириною 10-12 сантиметрів. Викласти на кожен з них по дві столові ложки начинки. Загорнути пиріжки трикутниками. Викласти їх на деко, застелене пергаментним папером. Випікати  пиріжки в духовці, розігрітій до 180 ° С, протягом 20-25 хв.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *