Сонячний серпень тішить нас багатим врожаєм яблук. Ці плоди не лише смачні, а й дуже корисні: зміцнюють захисні сили організму, нормалізують обмін речовин, підвищують гемоглобін, поліпшують зір, стан шкіри, нігтів, судин і капілярів. Якщо ви з’їдаєте за день хоча б одне велике яблуко, рівень холестерину у вашій крові помітно знизиться, зменшиться ризик розвитку атеросклерозу. Крім того, стабілізується артеріальний тиск та покращиться самопочуття. Тож сьогодні пропонуємо вам цікаву добірку рецептів з яблук, які обов’язково стануть вам у пригоді і потішать ваших близьких.
Рисова бабка з яблуками
Потрібно: 200 г рису,100 г вершкового масла, 100 г цукру, 500 г яблук, 0,5 ч. л. кориці.
Приготування: рис промийте, зваріть у підсоленій воді з 1 ст. л. цукру і маслом. Яблука треба почистити і пошаткувати. У змащену жиром і посипану сухарями форму викласти шар вареного рису, шар яблук, посипати їх цукром з корицею, потім знову шар рису і ущільнити. Пекти в гарячій духовці (200 С) протягом 45 хвилин. Форму накрити фольгою, щоб рис не висох. Подавати з варенням. Для поливання запіканки можна взяти морожену вишню, цукор, довести до кипіння і трішки загустити крохмалем.
Яблучний пиріг
Потрібно: 1,5 скл. борошна, 0,5 скл. сметани, 150 г масла, 0,5 ч. л. соди, погашеної оцтом, ¾ скл. цукру, 1 яйце.
Крем-заливка: 1 скл. сметани, 1 яйце, ¾ скл. цукру, 3 ст. л. борошна, 1 кг яблук.
Приготування: масло розтопити і охолодити. Змішати борошно, сметану, масло, цукор, яйце, додати погашену соду. Замісити швидко тісто. Воно буде м’яким, тому можна руками відразу ж розподілити його у формі. Зробити невисокі бортики. Яблука почистити і порізати на тоненькі скибочки.
Для приготування крему-заливки у сметану додайте яйце, цукор, 3 ст. л. борошна і злегка збийте до однорідності.Яблука рівномірно викладіть на тісто, зверху залийте кремом і випікайте в духовці при температурі 180-200 градусів приблизно годину. Потім ще на 20 хв. залишіть в духовці доходити.
Пиріг з корицею
Потрібно: 5-6 яблук, 4 яйця, 300 г цукру, 200 мл олії, 250 г сметани, 3 ст. л. меду, 2 ч. л. розпушувача, кориця, 300 г борошна.
Приготування: яблука почистити і порізати довільно. Яйця збити з цукром, додати мед, сметану, олію, розпушувач. Всипати трохи кориці й борошно. Тісто має бути як густа сметана. Форму змастити вершковим маслом і посипати борошном. Вилити частину тіста, викласти яблука і вилити решту тіста. Можна яблука змішати з тістом і все разом вилити у форму. Випікати 40-45 хвилин при температурі 180 градусів. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.
Печиво з яблуками
Чудовий варіант яблучної випічки – рецепт м’якого ароматного печива зі шматочками яблук. Готується настільки просто, що не завдасть клопоту навіть кухарям без досвіду. А смакуватимуть усі без виключення – і малі, й дорослі ласуни. З чаєм, кавою чи молоком – просто ідеальний варіант!
Потрібно: 3-4 яблука, 200 г масла або маргарину, 120 г цукру, дрібка солі, 4 яйця, пакетик ванільного цукру, пакетик розпушувача, 500 г борошна, 1 ч. ложка меленої кориці, цукрова пудра для посипання.
Приготування: яйця розтерти з цукром, сіллю і ваніліном, додати розтоплене й охолоджене масло і перемішати. Потім додати борошно, змішане з розпушувачем, і вимішати ложкою.
Яблука почистити (шкірку не обрізати), порізати дрібними кубиками і додати в тісто. Розігріти духовку до 200 градусів.
Викладати чайною ложкою невеликі гірки на деко, застелене папером для випічки, поставити у розігріту духовку на 15 хв. Випікати до золотистого кольору. Цукрову пудру змішати з корицею.
Готове печиво посипати ароматною цукровою пудрою.
Пляцок польський з маком і яблуками
Потрібно: для тіста: 300 г борошна, 130 г маргарину, 2 жовтки, 100 г цукру, 2-3 ст. л. сметани, 1 ч. л. порошку до випічки.
Начинка: 5 яблук, 150 г цукру, 1 склянка маку, 2 жовтки.
Піна: 2 білки і 150 г цукру.
Приготування: зі складників замісити тісто, розкачати за розміром форми. Яблука порізати плястерками, додати цукор і залити 0,5 склянки води. Варити в сиропі, щоб зм’якли, відцідити рідину. Мак перетерти і додати до яблук, вимішати з жовтками. Викласти на тісто. Білки збити з цукром на круту піну. Викласти зверху на начинку. Пекти 40 хв. при 180 градусах.
Трикутники з яблуками
Потрібно: 3-4 яблука, 200 г маргарину, 200 г сметани, 1 п. ванільного цукру, більше, ніж півпачки порошку до печива, 100 г цукру, борошно.
Приготування: тісто розкачати і порізати на квадратики, всередину покласти шматочки яблук, попередньо вмочивши їх в корицю та цукор. Скласти трикутники і поставити їх випікатися. Готові трикутники посипати пудрою!
Тірамісу з яблуками
Потрібно: 2 яблука, 1 лимон, 110 г цукру, 250 г маскарпоне, 20-30 шт. печива для тірамісу, 4 ст. л. амаретто.
Приготувати: яблука помити, почистити, нарізати кубиками. Лимон обдати кип’ятком і обсушити. Цедру зрізати тоненькою спіралькою і видавити сік з лимона. Шматочки яблук залити 100 мл води, додати 2 ст. ложки цукру, цедру лимона і довести до кипіння. Варити 10 хвилин. Зняти з вогню і в окрему посудину злити сік. Маскарпоне змішати з яблучним мусом і цукром, що залишився, додати сік лимона. Потім додати вершки. Сік змішати з лікером. Печиво просочити цією сумішшю і викласти у форму, перекладаючи кремом. Помістити тірамісу в холодильник на 2 години.
Шоколадний пиріг з яблучно-гарбузовою начинкою
Потрібно: 4 яйця, 180 г масла, півтори склянки (склянка 250 мл) борошна, 4 ст. л. какао, 1 ч. л. соди харчової, щіпка лимонної кислоти, 1 ч. л. порошку до печива, 2\3 скл. цукру, 2 пакети по 40 г пудингу ванільного, 700 мл. йогурту апельсинового, 1 ч. л. кориці меленої, 2 кисло-солодкі яблука, 150 г вареного гарбуза, 1 ст. л. апельсинової цедри.
Приготування: в йогурті розмішати пакетики з пудингом, додати корицю і поставити на вогонь, постійно помішуючи. Довести до загустіння (1 хвилина після закипання).У йогуртовий пудинг додати почищені і порізані скибками яблука, порізаний скибками варений гарбуз, апельсинову цедру. Для тіста яйця збити з цукром. Поступово додавати борошно, змішане з какао, содою, лимонною кислотою і порошком для випічки. В кінці додати розтоплене масло. На дно змащеної форми вилити половину тіста. Зверху – пудингово-йогуртову заливку. На заливку вилити решту шоколадного тіста. Випікати 40 хвилин при 200 градусах.
Пиріжки з яблуками
Потрібно: 0,5 л теплого молока, 70 г дріжджів, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, 2 яйця, 100 г розтопленого маргарину, 1-2 ст. л. олії, борошно – 1,5 кг.
Начинка: яблука, цукор, кориця.
Приготування: у теплому молоці розвести дріжджі і додати борошна стільки, щоб вийшло тісто, як на оладки. Накрити посудину рушником і поставити у тепле місце, щоб тісто підійшло. Це займе хвилин 40. Потім додати цукор, сіль, яйця, розтоплений маргарин (не дуже гарячий!), ванілін, олію, потроху всипати борошно і добре вимісити. Тісто в кінцевому результаті повинно бути еластичним і м’якшим, ніж на вареники. Кількість муки буде різнитися щоразу, бо це залежить від її якості, від розміру яєць і т. д.
Готове тісто знову накриваємо і ставимо у тепле місце, щоб підійшло. Воно має збільшитися в 3-4 рази . Коли почне осідати – терміново потрібно виробляти пиріжки. Для начинки яблука почистити і натерти на грубій тертці, додати цукор і корицю. Готові пиріжки залишити на 20 хв., щоб підійшли, змастити яйцем і випікати.
Варення з яблук з ваніллю та корицею за три прийоми
Потрібно: на 2 кг яблук – 1 кг цукру, 1 пакетик ванільного цукру або 1 стручок натуральної ванілі, 1 паличка кориці, пів чайної ложки лимонної кислоти.
Приготування: яблука помийте, почистіть, наріжте на акуратні шматочки.
Викладіть у посуд, в якому будете варити варення, пересипаючи цукром. Залишіть на ніч, щоб яблука пустили сік. Поставте на плиту і варіть приблизно 20-30 хвилин. Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути. Повторіть ще два рази. Коли варення майже готове (крапелька не розпливається на холодному блюдечку) – додайте корицю, ваніль і лимонну кислоту. Гаряче варення розкладіть у стерилізовані банки й герметично закупорте.
Терті яблука з корицею
Потрібно: на 3 кг яблук – 1 кг цукру, 2-3 столові ложки свіжозмеленої кориці.
Приготування: яблука помийте, почистіть, натріть на буряковій тертці. Покладіть у посуд, де будете варити, додайте цукор, перемішайте. Почекайте 10 хвилин, щоб яблука пустили сік. Не страшно, якщо маса потемніє.
Поставте на вогонь. Варіть, перемішуючи, на слабкому вогні 20 хвилин, поки маса не посвітлішає й не стане напівпрозорою. Наприкінці всипте корицю й перемішайте. Якщо яблучна маса надто кисла – можна додати ще трохи цукру.
Викладіть гарячу яблучну масу у стерилізовані банки, герметично закрийте. Зберігайте у сухому прохолодному місці чи холодильнику. Можна подавати на сніданок і десерт, чудова начинка до млинців, пирогів, рулетів та штруделів.