Зелененькі огірочки так і просяться у бочку

Зелененькі огірочки так і просяться у бочку

recept-marinovannyh-hrustjashhih-ogurcov_1Після рясних дощів на грядках підростають смачненькі огірочки.
Тож господині вже починають консервацію. Отже, ця добірка рецептів саме до часу.

Огірки по-польськи

Потрібно: 2,5 л води, 1,5 скл. цукру, 0,5 л оцту, 100 г солі, 2 морквини, 9 зубців часнику, спеції.

Приготування: спочатку приготуйте маринад. Доза розрахована на дві  трилітрові банки. Все ретельно розмішайте до повного розчинення цукру та солі. На дно банки покладіть моркву кружальцями, часник, лавровий лист, перець чорний та духмяний. Розкладіть корнішони (невеличкі огірочки) та залийте їх маринадом. Стерилізуйте трилітрові банки – 15-20 хвилин, літрові – 10 хвилин. Така кількість маринаду розрахована на 6-7 літрових банок. Огірки виходять дуже смачні. Навіть морква та часник.

Малосольні огірочки

Потрібно: 1 кг дрібних огірків, 3 зубці часнику, 1 лист хрону, 2-3 суцвіття кропу, 2 ст. ложки солі (без гірки), 1 ст. ложка цукру, приблизно 1 л води.

Приготування: помийте огірки і залишіть їх у холодній воді на 1 годину.

У літрі води розчиніть сіль і цукор, зберігаючи пропорцію.

Помийте і крупно поріжте лист хрону, часник почистіть і поріжте на часточки.

Якщо хочете, щоб малосольні огірки були готові вже наступного дня, то перед засолкою обріжте кінчики.

У ємність (скляну банку) складіть часник, частину кропу і хрону, потім покладіть огірки, а зверху – решту зелені і залийте розсолом, так щоб він все покривав. Банку зав’яжіть марлевою серветкою.

Огірки залишіть на добу. Розсіл має помутніти, а огірки трохи поміняти колір.

Якщо малосольні огірки вже готові, то для зберігання поставте їх у холодильник, щоб вони не перекисли.

Огірочки без стерилізації

Потрібно: з розрахунку на трилітрову банку – 1,5 кг огірків, приблизно 1 л води, 3 ст. ложки солі, 3 ст. ложки оцту (9%), 1 ст. ложка цукру, 3 зубці часнику, 2-3 парасольки кропу, 1 листок хрону, по 2-3 листочки чорної смородини та вишні.

Приготування: виберіть огірки приблизно однакового розміру.

Залийте їх холодною водою на 4-6 годин, періодично міняючи її на свіжу.

Гарненько помийте огірки. Банки і кришки попередньо простерилізуйте. Помийте листя і зелень. На дно банок покладіть зелень і часник. Покладіть огірки, залийте окропом і зверху накрийте кришками. Дайте огіркам постояти 10-15 хвилин. Потім за допомогою спеціальної кришки злийте остиглу воду в каструлю, додайте сіль, цукор, оцет і закип’ятіть. Залийте огірки киплячим розсолом, покладіть зверху кріп і закатайте.

Переверніть банки вниз кришкою, закутайте рушником і залиште до повного охолодження.

Огірки по-київськи

Потрібно: на 2 л води: корінець хрону, 2 – 3 зубці часнику, кріп, 300 г цукру, 100 г солі, 400 г оцту.

Приготування: огірки помийте, викладіть на дно банки порізаний хрін, часник, кріп. Зваріть маринад із цукру, солі, оцту, залийте ним огірки. Стерилізуйте 10 хвилин.

Огірки по-чеськи

Потрібно: 1,5 кг огірків, 4 моркви, цибулина, столова ложка зелені кропу і стільки ж хрону.

Для маринаду: літр води, столова ложка солі, дві-три столові ложки цукру, лавровий листок, три-чотири горошини запашного перцю, одна-дві штуки насіння гірчиці, склянка оцту.

Приготування: овочі, крім огірків, почистіть, поріжте й перемішайте. У підготовлені банки покладіть огірки з приготовленими овочами. У воду додайте всі інгредієнти (крім оцту), доведіть до кипіння, зніміть з вогню, додайте оцет, перемішайте й залийте в банки з огірками. Накрийте їх кришками і стерилізуйте: літрові банки – 30-35 хвилин, дволітрові – 50-55 хвилин. Потім їх закрийте і переверніть, щоб вистигли.

Огірки з гірчицею

Потрібно: 4 кг маленьких огірків, 250 г олії, 250 г цукру, 200-250 г оцту, 100 г солі, 2 ст. л гірчиці в зернах, 1 ст. ложка чорного меленого перцю.

Приготування:  огірки, якщо великі – розріжте повздовж, складіть у велику посудину і залийте маринадом. Дати постояти 3-4 год., щоб пустили сік.

На дно банки покладіть кріп, потім огірки перекладіть в банки і залийте тим маринадом (маринад не має повністю покривати огірки). Стерилізуйте 30 хв і закрутіть.

Огірки з корицею

Ми готуємо огірки на зиму і, зазвичай, використовуємо оцет як консервант. Однак можна не використовувати оцет, а замінити його натуральними консервантами.

До прикладу – можна маринувати огірки з корицею і томатною пастою. Томатна паста надаватиме цікавий смак і кислинку, а в кориці містяться дубильні речовини. Саме вони будуть консервантами і подовжать термін зберігання огірків.

Потрібно: з розрахунку на банку (1 літр) – огірки, 4 горошини запашного перцю, 4 горошини чорного перцю, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 250 г томатної пасти, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. морської солі, 2-3 листки вишні або смородини, листя хрону, 2 гілочки кропу, 1 цибулина, 1 ч. л. кориці, гострий перець за смаком.

Приготування: огірки добре помийте і залийте холодної водою та три години. Цибулю наріжте кільцями, часник подрібніть.

В чисту стерилізовану банку покладіть листя вишні або смородини, хрону, кріп, часник, цибулю, чорний і пахучий перець. Але частину зелені залишіть для верху банки. Заповніть банку огірками, покладіть зверху зелень і залийте банку кип’ятком, накрийте кришкою і залишіть на 7-10 хвилин. Після цього рідину злийте, додайте цукор, сіль, корицю, лавровий листок і томатну пасту. Доведіть маринад до кипіння, залийте ним огірки, накрийте кришкою і покладіть у каструлю для стерилізації. Стерилізуйте при помірному кипінні 20 хвилин.

Пікантні огірки

Потрібно: 4 кг огірків, 250 г цукру, 200 г 9% оцту,150 г солі, 2 ст.л. готової міцної гірчиці (Російської, Козацької ), 2 ст.л. чорного меленого перцю, 200 г рослинної олії, 2 ст.л. вичавленого часнику, петрушка, духмяний перець

Приготування:  огірки помийте і розріжте повздовж на 4-6 частин. Додайте решту складників і ретельно перемішайте. Залишіть настоюватися, а через 4 години розкладіть у банки (на дно банки покладіть петрушку і духмяний перець), накрийте кришками і стерилізуйте в киплячій воді протягом 40 хв. Вийміть і закрутіть кришки.

Мариновані
з кетчупом

Потрібно: огірки, зелень, спеції.

Для маринаду: 1л води, 2 ст. л. солі, 200 г цукру, 150 г оцту, 5 ст. л. кетчупу «Чілі», 5 ст. л. кетчупу «Лагідний».

Приготування: якщо на вашій грядці огірочки переросли, то їх можна порізати нетовстими кільцями і замаринувати. Для розмаїття можна додати і кабачки.

В банку покладіть  часник, 3-5 горошин духмяного і чорного перцю, лавровий лист, кріп, петрушку. Потім покладіть огірки і залийте маринадом. Стерилізувати 15 хв.

Салат з огірків і
цибулі в маринаді

Потрібно: 3 кг огірків, 1,5 кг цибулі, 250 г 9% оцту, 4 ст.л. цукру, 2,5 ст.л. солі, 250 г рослинної олії.

Приготування: огірки помийте і поріжте на кружальця. Цибулю поріжте напівкільцями, овочі посоліть, перемішайте і залишіть настоюватися. Через десять хвилин злийте сік, що утворився, додайте цукор, оцет і олію, перемішайте, розкладіть у банки, накрийте кришками і стерилізуйте в киплячій воді літрові банки – 30-35 хв., а 0,5-літрові – 25-30 хв. Банки вийміть і закрутіть кришки.

Бабусин рецепт
«Все по сто»

Рецепт дуже простий і підходить для консервування помідорів.

Потрібно: огірки, гілочка кропу, 3-4 зуб. часнику, 5-6 горошин чорного і духмяного перцю, 2 лаврових листки, зерна гірчиці, 100 г цукру, 100 г оцту, 100 г солі.

Приготування: у трилітрові банки вкладіть огірки, додайте кріп за смаком, кілька зубчиків часнику, чорний перець, духмяний перець, лавровий листок, можна – кілька зерен білої гірчиці. Залийте окропом, дайте постояти кілька хвилин. Потім злийте окріп у каструлю, доведіть до кипіння, додайте сіль, цукор, коли знову закипить – оцет. Залийте маринадом огірки і закрутіть. Банки накрийте.


 




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *