Смачні салати до святкового столу

Смачні салати до святкового столу

Салати, мабуть, найпопулярніша страва. Без них не обійдеться жоден святковий стіл. Пропонуємо вам різноманітні рецепти салатів, які прикрасять будь-яке застілля.

Салат з перепелиними яйцями

Потрібно: 15 перепелиних яєць, 10-15 шт. помідорів чері, 6-10 шт. кульок моцарели (залежно від розмірів), салатна суміш.

Для заправки: 100 г майонезу, 50 мл оливкової олії, лимонний сік або оцет з водою – за смаком, 0,5 ст. л. цукру, гірчиця, сіль, приправи (перець, базилік, орегано і т.п.)

Приготування: відварити перепелині яйця, очистити, розрізати навпіл. Помідори чері та моцарелу розрізати залежно від їх розмірів. Якщо кульки моцарели невеличкі, дуже гарно буде виглядати, якщо їх покласти цілими.

Заправку готувати на свій смак, для цього змішуємо майонез, гірчицю, олію, лимонний сік або оцет, сіль, цукор, приправи. Можна її приготувати і без майонезу.

На тарілку викласти салатну суміш. Якщо маєте цілі листки салату, то не ріжте його ножем, а порвіть руками. Зверху на салат викласти вперемішку помідори-чері, порізані навпіл яйця та моцарелу. Полити все заправкою.

Салат з квасолею, телятиною і сухариками 

Потрібно: 300 г консервованої або вареної квасолі, 400 г телятини, 200 г огірків, 150 г батона, 3 зубці часнику, 5 ст. л. олії, майонез, сіль

Приготування: м’ясо відварити та порізати на шматки. Огірки порізати соломкою. Батон порізати кубиками. Змішати квасолю, м’ясо та огірки. Можна додати трохи цибулі, тонко нарізаної півкільцями. Заправити майонезом. Олію змішати з часником, пропущеним через часникодавку і посмажити на ній сухарики до золотистого кольору. Сухарики мають стати хрумкими. Додайте їх наприкінці готування до салату.

Салат з мідіями та ківі

Потрібно: 5-6 помідорів чері, 1 огірок, 3 ківі, 200 г мідій в олії, сіль, суміш перців, італійські трави за смаком, 1- 1,5 ст. л. оливкової олії, 10-15 г сиру камамбер (для прикраси).

Приготування: помідори порізати половинками або четвертинками (якщо крупні). Огірок розрізати вздовж і половинки нарізати не тонкими шматочками.

Ківі почистити, розрізати на дві частини, половинки порізати не тонкими шматочками. Додати мідії, але без олії. Додати сіль, спеції, оливкову олію.

Обережно перемішати. Викласти в салатницю та прикрасити шматочками камамберу.

Салат з тунцем

Потрібно: 1 банка консервованого тунця, 1 помідор, 2 яйця, 1 б маслин, 100 г сиру фета, 3-4 листки салату, 1ст. л оливкової олії, петрушка, сіль, перець за смаком, лимонний сік

Для соусу: 2 ст. л. гірчиці, 1 зуб. часнику, 2 ст. л. бальзамічного оцту,5 ст. л. оливкової олії, сіль.

Приготування: яйця зварити, нарізати. Помідор, тунець, фету та петрушку порізати, листя салату порвати руками на маленькі шматочки. Додати маслини. Посолити, поперчити, заправити олією та лимонним соком.

Для соусу, все змішуємо в окремій посудині, збиваємо. Поливаємо ним салат.

Салат з печерицями та куркою з бальзамічною заправкою

Потрібно: 1 варена куряча грудка, 1 болгарський перець, 100 г свіжих печериць, ¼ шт. червоної цибулі, 1 уп. салатного міксу, сіль, чорний перець до смаку.

Заправка: 2 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ст. л води, 1 ст. л. олії, 0,5 ч. л. цукру, сіль, чорний перець до смаку.

Приготування: гриби помити, великі нарізати пластинками, посолити і поперчити, обсмажити на олії 5-7 хвилин.

Приготувати бальзамічну заправку. Червону цибулю нарізати тонко, солодкий перець соломкою або кільцями. Перемішати все з салатним міксом.

Курячі грудки відварити, або запекти із спеціями, нарізати соломкою. Розкласти по тарілках салатний мікс з овочами, зверху шматочки курятини, гриби. Полити приготовленою заправкою.

Салат «Захоплення»

Потрібно: 200 г копченої курки, 2 яйця, 0.5 банки консервованої кукурудзи, 120 г твердого сиру, 3 помідори, 1 зуб. часнику, майонез – за смаком, зелена цибуля.

Приготування: копчену грудку, помідори і варені яйця порізати кубиками. Сир натерти на грубу тертку. Зелену цибулю порізати.

Салат викладати шарами: 1) грудка+тоненька сітка з майонезу; 2) кукурудза; 3) помідор+сітка з майонезу; 4) зелена цибуля; 5) яйце+сітка з майонезу; 6) сир.

Салат з індичкою

Потрібно: 200 г салат мікс (суміш різних салатів), можна салат “айсберг”, 1 свіжий помідор, 1 свіжий огірок, 1 перець болгарський, 250 г філе індика

Для соусу: 1 ст. л. меду натурального, 1 ст. л. лимонного соку, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. води, 0, 5 ч. л. крохмалю, кунжут для посипки.

Приготування: індиче філе натерти приправами, сіллю і перцем. Підсмажити на сковороді до готовності, потім порізати на шматочки. В невеличку посудину влити воду, в неї покласти мед і розтопити на невеликому вогні. Коли мед розтопиться – додати соєвий соус, лимонний сік і крохмаль. Помішуючи,  довести до загустіння. Якщо соус вийде надто густим, його можна розвести водою. Соус має бути ледь загущеним.

На тарілку викладаємо салат. В хаотичному порядку викладаємо на нього порізаний помідор, огірок і перець. Зверху порізане індиче філе і поливаємо все соусом. Посипаємо кунжутом і чудовий незвичайний і смачний салатик готовий.

Салат з авокадо

Потрібно: 1 авокадо, 1 помідор, 100 г бринзи, 1 мандарин, 1 ст. л. грецьких горіхів, сіль та перець до смаку, 2 ст. л. кукурудзяної олії, 1 ст. л. лимонного соку

Приготування: авокадо вибрати спіле (при натисканні на шкірку, робляться вм’ятинки). Розрізати його навпіл, вийняти кісточку, та маленькою ложкою вибрати м’якоть. В результаті в нас залишиться 2 човника, в яких можна подати порційно салат. Помідор та бринзу порізати кубиками, додати до авокадо, мандарин почистити, та кожну дольку розрізати навпіл, горіхи подрібнити. З олії, лимонного соку та спецій зробити заправку і полити нею салат. Перемішати. Олію можна також використати оливкову або соняшникову.

Салат «Цезар»

Потрібно: 1 пучок салату, 2 яйця, 250 – 300 г курки, половинка батона білого,  3 зуб. часнику, 40-50 г сиру пармезан, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. оцту, 5 ст. л. оливкової олії,  2 ч. л. гірчиці, сіль, перець.

Приготування: 1 зубчик часнику дрібно нарізати або пропустити через часникодавку. Зробити суміш, яка буде потрібна для сухариків. Для цього перемішати 5 ст. ложок оливкової олії і подрібнений часник і залишити (нехай настоїться) на півгодини.

Зробити соус: жовтки ретельно розтерти з гірчицею, додати видавлений часник і перемішати. Потім додати сік лимона, оцет, оливкову олію. Ретельно перемішати. Залишити на деякий час, щоб соус настоявся. Краще поставити його в холодильник.

Далі приготувати сухарики. Для цього хліб нарізати кубиками. Краще брати злегка підсушений або вчорашній хліб. Обсмажити хлібні кубики на олії з часником до появи золотистої скоринки, на добре розігрітій сковороді, постійно помішуючи.

Курку порізати на шматочки, краще кубиком, посолити, поперчити і обсмажити. Сир пармезан натерти на крупній тертці. Промите і сухе листя салату порвати і викласти на дно тарілки. На салат викласти готові сухарики і курку, заправити соусом (можна не перемішувати) і посипати зверху сиром.

Салат «Цезар» краще подавати на стіл відразу, щоб сухарики не розм’якли і він не втратив свій первинний смак і аромат. Можна прикрасити салат часточками яєць або помідорами чері. Цей салат чудово підійде як для святкового, так і для повсякденного столу.

Салат з грибами і капустою

Потрібно: 200 г сушених грибів,
200 г квашеної капусти, 200 г картоплі, 1 цибулина, 2 зуб. часнику, рослинна олія для смаження, кунжутна олія за смаком, соєвий соус і зелень за смаком.

Приготування: картоплю помити, покласти в каструлю і залити водою так, щоб вона покривала овочі на півсантиметра.  Відварити картоплю на невеликому вогні до готовності. Охолодити.

Сушені гриби вимочити і обсмажити на олії. Додати до грибів соєвий соус, подрібнену зелень і часник.

Картоплю порізати невеликими кубиками, змішати з капустою, грибами і порізаною півкільцями цибулею. Перед подачею на стіл полити салат кунжутною олією і посипати порізаною зеленню.

Оселедець по-новому

Потрібно: 300 г засоленого оселедця, 1 червона цибулина, 100 г маринованих огірків-корнішонів, 1 болгарський  перець,  3 листки салату, 1 лимон, зелень, сіль та перець за смаком.

Приготування: на блюдо викласти листя салату, збризнути лимоном.

Оселедець порізати на шматки. Цибулю нарізати кільцями, корнішони на кружечки, перець – маленькими кубиками. Зелень подрібнити.

Поєднати ці інгредієнти між собою, за бажанням посолити і поперчити.

Салат «Корейська курка»

Потрібно: 2 курячих філе, 300 г свіжої капусти, 200 г моркви по-корейськи, зелень кропу і петрушки, 3 ст. л. майонезу, сіль, перець до смаку.

Приготування: куряче філе відварити, остудити, розібрати на волокна.

Свіжу капусту тонко нашаткувати, злегка пом’яти. Зелень промити, обсушити, подрібнити. З’єднати всі інгредієнти, додати моркву по-корейськи, сіль, перець за смаком, заправити майонезом, викласти в салатник.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *