Чому огірки гірчать?

Чому огірки гірчать?

Огірки, які гірчать, – справжня проблема для багатьох городників. Як не намагаєшся створити умови, а отримуєш такий урожай, що годиться тільки на викид. Іноді береш огірок – зелений, рівний, – почуваєш його аромат, смакуєш свіжий смак. І раптом – розчарування: огірок виявляється гірким. Звичайно, можна очистити його шкірочки, у якій і накопичується більше гіркоти, але повністю уникнути гіркого смаку не вийде.

Приблизно на 95%  огірок складається з води. Мізерна кількість білків, жирів і вуглеводів, що міститься в ньому, зробила його популярним дієтичним продуктом. Звідки ж з’являється ця гіркота в огірку?

Речовина, що надає плодам гіркоту, називається кукурбітацин (за назвою сімейства Гарбузових – Cucurbitaceae). Поява гіркоти – реакція рослини на будь-який стрес, тобто несприятливі умови вирощування.

Причини появи гірких огірків

Найбільш популярна – не вистачає вологи. Передумови, які ведуть до цього:

  • недостатній полив;
  • нерегулярний полив;
  • полив холодною водою (нижче 20°С);
  • великі перепади температур;
  • склад ґрунту; 
  • заправлення ґрунту кінським гноєм (для огірків використовують тільки коров’ячий);
  • низькосортне насіння, з якого виростають рослини, генетично схильні до гіркоти, як дикі огірки.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *