Огірки, які гірчать, – справжня проблема для багатьох городників. Як не намагаєшся створити умови, а отримуєш такий урожай, що годиться тільки на викид. Іноді береш огірок – зелений, рівний, – почуваєш його аромат, смакуєш свіжий смак. І раптом – розчарування: огірок виявляється гірким. Звичайно, можна очистити його шкірочки, у якій і накопичується більше гіркоти, але повністю уникнути гіркого смаку не вийде.
Приблизно на 95% огірок складається з води. Мізерна кількість білків, жирів і вуглеводів, що міститься в ньому, зробила його популярним дієтичним продуктом. Звідки ж з’являється ця гіркота в огірку?
Речовина, що надає плодам гіркоту, називається кукурбітацин (за назвою сімейства Гарбузових – Cucurbitaceae). Поява гіркоти – реакція рослини на будь-який стрес, тобто несприятливі умови вирощування.
Причини появи гірких огірків
Найбільш популярна – не вистачає вологи. Передумови, які ведуть до цього:
- недостатній полив;
- нерегулярний полив;
- полив холодною водою (нижче 20°С);
- великі перепади температур;
- склад ґрунту;
- заправлення ґрунту кінським гноєм (для огірків використовують тільки коров’ячий);
- низькосортне насіння, з якого виростають рослини, генетично схильні до гіркоти, як дикі огірки.