Вдома м’ясо маринуєм, йдемо в ліс і там готуєм

Вдома м’ясо маринуєм, йдемо в ліс і там готуєм

4У погожі дні все більше людей при найменшій нагоді «втікають» від буденності за місто – у затінок дерев, на береги річок чи ставків. Тож пропонуємо вам, дорогі читачі, добірку рецептів страв, які обов’язково посмакують під час відпочинку на природі.

Теплий салат з картоплі

5Потрібно: 10 картоплин, 0,5 скл. лісових горіхів, 100 г петрушки, 2 зубчики часнику і 5 ст. л. оливкової олії.

Приготування: цей салат дуже просто приготувати і взяти з собою на природу. Причому, сам салат можна готувати вже на пікніку, а ось заправку необхідно зробити звечора. Для її приготування збити в блендері горіхи, петрушку, часник і олію.

На пікніку запекти в золі десять картоплин. Після приготування очистити картоплю і нарізати великими шматочками, додати зелену цибулю і заправити заздалегідь приготовленим соусом. Їсти необхідно відразу, поки картопля ще тепла.

Закуска з курячої печінки

6Потрібно: куряча печінка – 250 г, цибуля ріпчаста – 2 шт., яйця – 2 шт., зелена цибуля – кілька пір’їн, кріп – 2 гілочки, курячий жир – 4 ст. л., майонез – 2 ч. л., сіль, перець

Приготування: підготуйте печінку: вимийте її, очистіть від плівок і обсмажте на розпеченій сковороді приблизно хвилину з кожного боку. Тепер печінку необхідно відварити. Залийте холодною водою, доведіть до кипіння і варіть близько 10 хвилин. Коли печінка буде готова, дайте їй охолонути.

Поки холоне, приготуйте інші інгредієнти для закуски. Вимийте, очистіть і подрібніть ріпчасту цибулю. Розтопіть на сковороді курячий жир і обсмажте в ньому цибулю до золотистого кольору. Відваріть накруто яйця, коли вони охолонуть, наріжте невеликими кубиками. Вимийте і обсушіть кріп, його також потрібно подрібнити. Коли охолоне печінка, поріжте її невеликими кубиками, змішайте всі інгредієнти, приправте майонезом і залишіть на 2 години в холодильнику настоюватися. Подавайте з хлібцями і свіжими овочами.

Лаваш з сулугуні та помідорами

7Потрібно: лаваш, 150 г сиру сулугуні, 200 г сметани, 3 помідори, зелень, Вукола.

Приготування: спершу натріть на крупній тертці сир. Помідори помийте і покладіть на добре розігріте вугілля на 1 хвилину, зніміть шкірку і наріжте.

Подрібніть зелень, перемішайте її в мисці з сиром і помідорами. Загорніть сирну суміш в лаваш і покладіть його на гриль. Обсмажте лаваш на вугіллі протягом 2-3 хвилин.

Соковитий шашлик

8Потрібно: 2 кг яловичини, ріпчаста цибуля, лавровий лист, чорний перець-горошок, 1 ківі, 1 скл. мінеральної води з газом.

Приготування: нарізати м’ясо шматочками, засипати кільцями цибулі, покласти перець-горошок і лавровий лист, додати очищений натертий на дрібній тертці ківі, влити мінеральну воду і перемішати. Дати м’ясу промаринуватися мінімум 2-3 години.

Шашлик по-східному

9Потрібно: 1 кг яловичини, 80 мл соєвого соусу, 1 ст.л. меду, 2 ч. л. тертого імбиру, кунжутна олія, часник, сіль.

Приготування: нарізати м’ясо, підсолити. Мед розігріти, імбир потерти на тертці, пропустити часник через прес, перемішати всі інгредієнти, залити маринадом м’ясо, залишити на 4 години, готувати над вугіллям.

Цибуля до м’яса

10Потрібно: 1 кг цибулі, почистити, нарізати кільцями, 2 ч. л. сушеної суміші італійських трав (базилік, орегано, майоран, тим’ян, розмарин), 1 ст.л. солі, 50 мл червоного винного оцту.

Приготування: цибулю посолити (1 ст.л. солі) і залишити на 30 хвилин. Промити під холодною проточною водою. Дати воді стекти. Цибулю помістити в банку або глибоку миску з кришкою, додати трави і оцет. Добре перемішати і поставити мінімум на 2 години маринуватися (а краще на ніч).

Подавати до будь-якого виду м’яса. Дуже добре поєднується з різними видами шашликів. Зберігається в холодному місці до 3-х днів.

Аргентинський соус чімічуррі до м’яса

11Потрібно: 1 пучок петрушки, тільки листя, 3 зубці часнику, 2 гілки орегано, тільки листя, 2 ст.л. червоного винного оцту, 5 ст.л. оливкової олії,1 перець чілі без зернят.

Приготування: помістіть всі сухі інгредієнти для соусу в блендер і подрібніть. Додайте оливкову олію і винний оцет. Добре перемішайте і залиште на 15 хвилин настоюватись. Найкраще цей соус подавати до стейків з гриля або шашликів з будь-якого м’яса.

Шашлик з риби

12Потрібно: 1 кг морської риби (оселедець, скумбрія, ставрида), 1 лимон, 2-3 ст. ложки олії, 1 ч. ложка соєвого соусу, хмелі-сунелі, коріандр, мелений перець, цукор, сіль за смаком.

Приготування: рибу помийте, видаліть плавники, очистіть від луски, випатрайте, ще раз промийте. Замаринуйте рибу зовні і всередині – посоліть, додайте спеції, цукор, лимонний сік, соєвий соус і олію. Акуратно перемішайте і накрийте миску з рибою. Приберіть у холод і залиште маринуватися на 30 хвилин. Промариновану рибу викладіть на решітку і смажте над вугіллям, періодично перевертаючи, протягом 8-10 хвилин до рум’яної скоринки.

Рибу можна загорнути у фольгу, щоб у неї не врізалася решітка.

Подавати шашлик із риби краще з салатом, зеленню або овочами під біле вино.

Шашлик з курки

13Це традиційний індійський рецепт приготування шашлика з курки. Насичений маринад надає курячим грудкам незвичайного аромату.

Потрібно: 1 кг курячого філе, 1/4 склянки свіжого лимонного соку, 1/4 склянки сметани, 4 подрібнені зубчики часнику, 1/2 ст. л. меленого коріандру, 2 ст. л. розтопленого вершкового масла, 2 ч. л. меленого кмину, 1 чайна ложка меленої куркуми, 1/2 ч. л. солі, 1/2 каєнського перцю, 1/8 чайної ложки меленого імбиру.

Приготування: поріжте курячі грудки на шматки по 2-3 см. Змішайте їх з лимонним соком і сіллю в мисці. Накрийте кришкою і дайте настоятися протягом 30 хвилин. В окремій мисці змішайте сметану, часник, коріандр, кмин, куркуму і каєнський перець і додайте до м’яса. Накрийте кришкою і поставте у холодильник на 3 години.

Розігрійте гриль або приготуйте мангал. Нанизайте м’ясо на шампури, смажте протягом 6-8 хвилин до готовності, часто перевертаючи.

Шашлик з курки в беконі

14Потрібно: 1 кг курячого філе, 400-500 г бекону, 3-4 цибулини, 3 ст.л. натурального йогурту, каєнський перець, паприка, орегано, лавровий лист мелений, оливкова олія, перець, сіль.

Приготування: наріжте курку на шматочки по 2-3см, полийте йогуртом, всипте всі спеції, полийте оливковою олією і перемішайте, щоб маринад рівномірно розподілився, накрийте і приберіть в холодильник на кілька годин або на ніч. Цибулю наріжте так, щоб вийшли квадрати по 2-3 см. Нанизайте на кожен шампур спочатку квадратик цибулі, проткнувши його в центрі, потім смужку бекону, проткнувши її скраю, потім шматочок курки, далі бекон, нанизані під куркою, знову протягнути на шампур так, щоб він обмотав шматок курки (тобто частина смужки буде ще висіти), потім знову надіти на шампур кубик курки, обмотати беконом і протягнути його – так зробити шашлик з 3-5 шматочків курки, завершити його ще одним кубиком цибулі зверху. Готувати шашлик з курки і бекону на мангалі.

Можна зробити простіше: нарізати бекон кубиками і чергувати з шматочками курки, однак, якщо обмотувати їх беконом, як зазначено в рецепті, куряче м’ясо буде соковитішим.

Шашлик у швидкому лимонному маринаді

15Потрібно: 0,8-1 кг свинини, 3 цибулини, 1 головка часнику, сік 1 лимона, цедра 2 лимонів (тільки жовта частина), 3 ч.л. солі, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. чорного меленого перцю.

Приготування:  м’ясо порізати на невеликі шматки і скласти в глибоку миску для маринування. Сік і цедру лимона, оливкову олію, сіль і перець добре перемішати в окремій мисочці. Влити суміш до м’яса. Зверху видавити часник і добре перемішати. Додати нарізану кільцями цибулю і ще раз перемішати.

Накрити м’ясо харчовою плівкою або кришкою і поставити в прохолодне місце на 2 години маринуватись. М’ясо нанизати на шампури і розпалити гриль. Цибулю, за бажанням, також можна нанизати між шматочками м’яса. М’ясо залишити обвітрюватись при кімнатній температурі.

До речі: чим сухіша поверхня м’яса перед початком термічної обробки, тим апетитнішою і хрусткішою буде скоринка.

Коли вугілля дійде до стадії тління (немає відкритого вогню, тільки тепло від розпеченого вугілля), виставляйте шампури з шашликом.

Смажте шашлик, час від часу перевертаючи, до готовності. Приблизно 20-25 хвилин. М’ясо має підрум’янитись і добре пропектись.

Лимонад з м’ятою та імбиром

16Концентрат для приготування лимонаду можна приготувати наперед і тримати в холодильнику до подачі, максимум 3-4 дні.

Потрібно: 1,8 л води, 3 лимона, 1 пучок м’яти, 90 грам цукру, 3 см свіжого кореня імбиру, 200 мл холодної кип’яченої води, 1,5 л сильногазованої води.

Приготування: з лимонів вичавіть сік, а шкірки разом з м’ятою, імбирем, цукром і кип’яченою водою помістіть у блендер і подрібніть. Рідину процідіть через мілке сито, м’яту та лимонні шкірки з імбиром викиньте. До отриманої рідини додайте лимонний сік. У вас має вийти приблизно 350 мл лимонадного концентрату. Перед подачею (щоб не вийшов газ), змішайте лимонадний концентрат з охолодженою газованою водою. Прикрасьте лимонад м’ятою і подавайте.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *