Тернопільські святині, що творять дива

Тернопільські святині, що творять дива

DSC_0103

Тернопільщина славиться святими місцями та чудотворними образами, які збереглися із давніх часів. Область оберігає 23 старовинні ікони та мощі п’ятьох святих, які неодноразово творили дива.

«Наш ДЕНЬ» започатковує рубрику «Чудотворні ікони Тернопілля». Журналісти видання побувають у найдавніших храмах та розкажуть вам про святині, які є гордістю нашого краю. Чекаємо листів і від вас. Можливо, у вашому селі, місті є також старовинні святині, сила яких береже чи оздоровлює кожного. Повідомте і ми обов’язково приїдемо.

 

Чудотворний Образ Матері Божої Бережанської

Святиня знаходиться у храмі Святої Трійці у самому центрі старовинного містечка Бережани.  Образ Божої Матері як подарунок Папи Римського привіз сюди князь Олександр Синявський. Спершу реліквію зберігали в замковій каплиці, але 23 листопада 1831 року її було урочисто перенесено в церкву Святої Трійці на Ринкову площу. До образу прикріпили срібну табличку «Образ чудотворний – Матір Божа з каплиці замкової в Бережанах». За сотні років свого перебування у місті святиня прославилася багатьма чудесами.

Отець Михайло Бугай розповідає, що біля цього Чудотворного Образу завдяки вірі та щирим молитвам оздоровилося багато людей.  Однак особливого реєстру оздоровлень у храмі не ведуть. Та й не завжди люди біжать до священиків розповідати про своє зцілення.

– Інколи заходжу до церкви і бачу, як біля ікони плаче жінка, – додає отець Михайло. – Підходжу – запитую, що трапилося, хто вас образив. А вона крізь сльози розповідає, що одужала завдяки святині.

На знак вдячності за повернене здоров’я парафіяни прикріплюють поряд з іконою спеціальні срібні воти у формі рук, очей, сердець. Кожна із них символізує той орган, який зцілив чудотворний образ. Люди чіпали це на знак вдячності за отримані Божі Ласки та подяку за оздоровлення, яке вони отримали за посередництвом Пресвятої Богородиці.

Найстаріша збережена вота датована 1567 роком. У давнину у церковній скарбниці було 39 таких «подяк». Та в кінці минулого століття, коли Українська Греко-Католицька Церква переживала переслідування і різного роду утиски з боку тогочасного режиму, ці воти зникли, розповідають у храмі. Очевидно, їх познімали якісь добрі парафіяни і сховали в церкві. Або ж ті, які займали храм, познімали ці воти, бо не знали, що з ними робити. Та, на щастя, воти віднайшли  в травні 2009 року на другому поверсі ризниці (тепер архів церкви). На жаль, жодний золотий виріб не зберігся. Тепер 27 вот прикріплені в спеціально приготовані рамки зліва і справа від образу для показу віруючим.

– Жінка із Козівського району завдяки іконі прозріла. Тоді пішла до майстра і замовила двоє срібних очей, – пригадує отець Михайло. – У нашому храмі було багато зцілень. Одна парафіянка віднайшла свого сина, якого шукала більше 10 років. А лікар, який ходив до храму, зцілився від раку. Після обстеження він приїхав у Бережани і молився перед святинями, а потім, коли пішов на наступне обстеження, то медики були шоковані, що пухлини немає. Тут люди знаходять віру, навертаються до Бога і повертають собі здоров’я. Та, аби ці святині принести зцілення, потрібно перш за все – вірити і покаятися.

DSC_0062

Молитва до Матері Божої Бережанської

Пречиста Діво, Богородице, надіє всіх християн, які живуть на землі! Не відвертайся від мене, грішного, бо я непохитно надіюся на Твоє Милосердя. Найсвятіша Мати Божа в прекрасному чудотворному Бережанському образі, хорони мене, допомагай мені, щоб я жив(ла) в святості, а в потребі моїй, особливо в тій, з якою приступаю до Тебе (…висловити своє намірення) вислухай мене, молитвою моєю до Тебе не погорди, її Ти прийми, до Сина Господа Бога, Спасителя душ наших, донеси.

Пречудна Бережанська Божа Мати, скількох Ти вже потішила, скільки сліз витерла тим, які перед образом шукали потіхи і знайшли її? Отож і я приходжу зі своєю просьбою… (намірення) вислухай мене, молитвою моєю до Тебе не погорди, її Ти прийми, до Сина Господа Бога, Спасителя душ наших, донеси. Пресвята Богородице в чудотворному Бережанському образі, звертаюся до Тебе з тим всім, що мені докучає, в моїх потребах духовних допоможи, порятуй і потіш мене особливо в тій моїй такій важливій справі… (намірення), вислухай мене, молитвою моєю до Тебе не погорди, її Ти прийми, до Сина Господа Бога, Спасителя душ наших, донеси.

Пречиста Діво Маріє в чудотворному Твоєму Бережанському образі, Мати наша, у Твоїх стоп із серцем сокрушенним і смиренним складаю свої провини. Випроси для мене у Свого Сина милосердя і прощення, випроси мені, помимо моєї невдячності, ту ласку… (намірення), про яку прошу. Молитвою моєю до Тебе не погорди, її Ти прийми, до Сина Господа Бога, Спасителя душ наших, донеси.

Наймиліша в чудотворному образі Бережанська Божа Мати, Ти найбільша у Бозі моя потіха і розрада, бо не маю іншої помочі, окрім Тебе, ані іншої заступниці, ані благої утішительниці, лише Тебе, Богородице. Пречиста Діво. Припадаю в покорі до Тебе, Владичице, мої тяжкі духовні й тілесні рани прости, не допусти, щоб зло перемогло в мені, і Твоїми Материнськими молитвами прихили до мене Милість Сина Божого і Твого, Господа нашого Ісуса Христа, Спасителя душ наших. Нехай славиться Пречисте Ім’я Твоє на віки вічні. Амінь.

 

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *