Ягідний рай: рецепти літніх солодощів для всієї родини

Ягідний рай: рецепти літніх солодощів для всієї родини

Хоч цьогорічне літо випробовує нас на міцність негодою і катаклізмами, природа бере своє і на деревах та кущах достигають ягоди. На ринку очі розбігаються від розмаїття вишень, черешень, полуниці, чорниці, з’являється перша малина та порічки. Потіште своїх рідних смачною випічкою з ягід. Повірте, готувати її дуже просто, адже ми підібрали для вас найкращі рецепти.

Пиріг з вишнею від Євгена Клопотенка

Потрібно: 125 г борошна, 2 яйця, 1 ч. л. розпушувач для тіста, 180-200 г цукру за смаком, 10 г ванільного цукру, 100 г  волоських горіхів, 400 г вишень без кісточок,1 ст. л. цукрової пудри, дрібка солі.

Приготування: такий вишневий пиріг можна приготувати зі свіжої або замороженої вишні. Принципової різниці немає, найголовніше – очистіть вишні від кісточок. Змішайте яйця, цукор і розпушувач за допомогою вінчика. У вас повинна вийти однорідна і не дуже пишна маса. Не потрібно збивати яйця до стану піни. За допомогою ножа подрібніть ядра волоських горіхів. Ступінь подрібнення залежить від ваших уподобань, але подрібнювати горіхи в пил все ж не варто. Горіхи надають дуже цікавого смаку і структури цьому вишневому пирогу. Просійте борошно через сито. Так тісто вийде більш пухким. Додайте просіяне борошно  до збитої яєчно-цукрової суміші, потім додайте дрібку солі та перемішайте до отримання однорідної консистенції. Тісто має нагадувати дуже густу сметану. Додайте до тіста подрібнені волоські горіхи і вишні. Добре перемішайте, щоб рівномірно розподілити їх по всьому тісту. Застеліть форму для випікання пергаментом. Залийте готове тісто в форму і рівномірно розподіліть його нею. Тісто має бути трохи нижче рівня бортика, так як воно ще трохи підніметься. Відправте форму в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 25-30 хв. Готовий пиріг дістаньте з духовки і дайте йому охолонути в формі до кімнатної температури. Потім посипте пиріг цукровою пудрою.

 

Пиріжки з вишнями

Потрібно: Для тіста – 100 г свіжих дріжджів, 1,5 скл цукру (300 г), 900 мл кефіру, 100 г вершкового масла, 100 г свинячого смальцю, 1 ч. л. солі, 0,5 ч. л. куркуми, 4 ст. л. олії, 1300-1400 г борошна; для начинки – 1 кг вишень, 2 ст. л. крохмалю, цукор за смаком; для змащування: 2 жовтки, 1 ст. л. молока.

Приготування: дріжджі розчинити з 4 ст. л. цукру та склянкою кефіру. Додати туди 200 г борошна. Все вимішати і поставити у тепле місце на 15-20 хв. А тим часом розтопити вершкове масло та смалець, щоб на момент додавання до тіста жир був рідким, але не гарячим, а теплим. Коли опара підніметься, додати до неї решту кефіру, цукор та розтоплений жир, перемішати Далі почати потроху, по 1 склянці, просіювати борошно, перемішуючи тісто ложкою та дивлячись на його густину. Разом із борошном просіяти куркуму, щоб вона рівномірно розподілилася у тісті. Додати сіль. Потім, коли вже додали майже усе потрібне борошно, влити олію та продовжити вимішувати руками. Тісто має бути м’яким: не треба сипати багато борошна, навіть якщо воно ще трохи прилипає. Надто велика кількість борошна робить тісто крутим, а випічку – менш пухкою. Краще гарненько вимісіть тісто, щоб перестало липнути, тоді воно ще й насичується киснем, необхідним для роботи дріжджів. Добре вимішане тісто покласти до миски, змащеної олією, накрити рушником та поставити у тепле місце до того часу, як підійде удвічі. Як підійде, ніжно обминаємо його та знов ставимо підходити – знов до збільшення у 2 рази.

А тим часом можна підготувати вишні для начинки. Якщо вишні свіжі,  очистити від кісточок та залишити у друшляці, щоби стік сік. Якщо вишні заморожені, треба їх розморозити – також у друшляку чи ситі. Коли тісто підійшло, робимо пиріжки. Для цього шматочок розміром із невелике яблуко розкачати у кружечок товщиною 5-7 мм. Кожне кружальце притрусити крохмалем через ситечко, аби він увібрав зайву вологу з ягід. Викласти посередині вишні, намагаючись, щоб сік не потрапив на краї тіста – він заважатиме гарно заліпити пиріжок. Викласти пиріжки швом униз на деко, застелене промащеним олією пергаментом. Хай пиріжки постоять хвилин 20 у теплі, поки духовка розігрівається до 170С. Ставимо пиріжки на середній рівень духовки та випікаємо упродовж 20-25 хв. Коли шпажка при перевірці тіста залишатиметься сухою, а скоринка пиріжків почне злегка золотитися, приготувати жовток, збитий із молоком, для змащування. Змастити пиріжки та випікати ще 5-7 хв, трохи збільшивиши температуру до 180-200С. Пиріжки матимуть блискучу скоринку.

 

Пиріг із чорницею на пухкому бісквітному тісті

Такий пиріг із чорницею готується дуже швидко і просто, а тісто таке легке, що просто тане в роті. Родзинкою такого десерту є ніжна і ароматна чорниця, але при бажанні можна замінити чорницю іншою ягодою, наприклад, смородиною, вишнею, малиною.

Потрібно: 300 г чорниці, 1 скл. борошна, 3 яйця, 1 ст. л. вершкового масла, 1 скл. цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ст. л. цукрової пудри.

Приготування: чорницю помити і перебрати. Яйця гарненько збити із цукром і ванільним цукром, приблизно 5 хв. Поступово до збитих яєць додати просіяне борошно і замісити тісто. Вилити бісквітне тісто в змащену вершковим маслом форму для випічки. Зверху розподілити чорницю і відправити у розігріту до 200°С духовку. Пиріг із чорницею буде готовий за 30-40 хв. Готовність можна перевірити дерев’яною паличкою – вона має бути сухою. Готовий пиріг із чорницею трохи остудити, дістати із форми і прикрасити цукровою пудрою.

 

Фінський пиріг з ягодами і сиром

Цей популярний фінський пиріг просто готується, а виходить дуже смачним, ароматним. Соковиті ягоди, потопаючі в ніжній заливці, хрустка скоринка з пісочного тіста — відмінне частування до чаю. Підійдуть будь-які ягоди або фрукти – ми готували з чорницею.

Потрібно: борошно -150 г, масло вершкове – 150 г, цукор – 100 г, яйце – 1 шт, розпушувач – 1 ч. л. Для начинки: чорниця — 500 г, для заливки: сир кисломолочний – 100 г, натуральний йогурт — 125 г, ванільний цукор – 1 п., яйце – 1 шт.

Приготування: в окремій ємності збити розм’якшене масло з цукром, додати яйце. Половину борошна просіяти, змішати з розпушувачем, відправити до збитого масла. Масу добре перемішати, поступово ввести борошно. Замісити м’яко тісто. Форму для бісквіта змастити маслом. Викласти тісто, рівномірно розподіляючи його по дну і бортиках форми. Приготувати заливку. Змішати сир, йогурт, яйце, цукор і ванілін. Інгредієнти збити до однорідності. Заливку вилити на тісто. Чорницю промити, обсушити, викласти  у форму. Запікати в духовці (200С) 40 хв. Готовий пиріг повністю охолодити, потім нарізати на шматочки.

Цукати з вишні і черешні

Потрібно: на 1 кг стиглих соковитих вишень без кісточок – 0,5 кг цукру, 100 г води.

Приготування:  вишні помити, видалити кісточки. Зварити з води та цукру сироп. Зняти піну й одразу ж киплячим залити вишні. Залишити ягоди на ніч, щоб пустили сік. Наступного ранку злити сік, що утворився, і закип’ятити. Це займе якихось 5-6 хв. Знову залити вишні киплячим сиропом. Залишити, поки повністю охолонуть. Повторіть цей процес ще кілька разів, поки вишні не почнуть вкриватися кристаликами цукру. Якщо немає терпіння – просто зцідіть вишні, викладіть їх на чисте деко, встелене пергаментним папером, й підсушіть у ледь теплій духовці при температурі не вище 40 градусів або покладіть десь у тепле місце чи на шафу.  Коли вишеньки підсохнуть, як вам потрібно, складіть їх у скляну банку. Якщо трохи липкі, ягідки краще обкачати у дрібному цукрі або цукровій пудрі. Використовуйте замість цукерок, для прикрашання кондитерських виробів та десертів або для випічки (кексів, печива, тортів, замість ізюму).

Компот “Мохіто” з аґрусу на зиму

Потрібно: на 3-літрову банку – 0,5 л аґрусу (можна трошки більше), 1 скл. цукру, 2 скибки лимона, 3-5 невеликих гілочок м’яти.

Приготування: аґрус помити, хвостики можна не відрізати. У чисту 3-літрову банку насипати аґрус, покласти м’яту і лимон (або лайм, або 1 ч. л. лимонної кислоти), залити доверху окропом, накрити кришкою, залишити на 15-20 хв. Воду злити, закип’ятити. У банку насипати цукор, залити по вінця окропом, закрутити, закутати на 2 доби ковдрою.

 

Желе з порічок «Вісьмихвилинка»

Потрібно: 1 кг порічок,1 кг цукру.

Приготування: порічки промити (від хвостиків очищати зовсім необов’язково!), скласти в ємність, у якій будете готувати джем. Додати цукор і ретельно перемішати (приблизно 10 хв., поки цукор не почне мокріти). Тепер починається найцікавіше: поставити порічку на сильний вогонь і озброїтися дерев’яною ложкою з довгою ручкою. Коли варення почне закипати, ввімкнути таймер на 8 хвилин. На цьому етапі потрібно інтенсивно перемішувати. На 5 хвилині варення почне сильно булькати, утворюватимуться дрібні пухирці, а ягоди лопатимуть. Мішати слід швидко, оскільки піна сильно піднімається. Через хвилини півтори вона осяде, а сироп почне загрозливо булькати. Як тільки таймер вимкнеться, зняти желе з плити, перелити в друшляк і протерти. Розлити одразу в підготовлені стерильні банки і без кришки залишити охолоджуватися на ніч. Вранці на поверхні желе має утворитися плівка. Закрити залізними кришками.

 

 

 

 

 

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares