Консервуємо огірочки! 12 перевірених та смачних рецептів, які неодмінно сподобаються вашим рідним

Консервуємо огірочки! 12 перевірених та смачних рецептів, які неодмінно сподобаються вашим рідним

Огірки з кетчупом чілі

Потрібно: на літрову банку – 4 зуб. часнику , 1 ч. л. зерен гірчиці, суцвіття кропу, огірочки.

Маринад: 1л води, 2 ст. л. солі, 200 мл оцту, 200 мл цукру, 300 г кетчупу чілі,

Приготування: спеції і зелень розкласти у банки. Інгредієнти для маринаду закип’ятити та охолодити. Огірки залити маринадом і стерилізувати 10 хвилин. Порція маринаду на 5 банок по 0,5 л.

Квашені огірки, як з бочки

1 варіант:

На дно трилітрової банки покласти листя хрону, часник, кріп. У півтори літри води додати склянку солі і залити огірки. Через три доби розсіл злити і залити чистою джерельною водою. Закрити капроновими кришками.

2 варіант:

На 1л води взяти 3 ст. л. солі без гірки. На дно банки покластисуцвіття кропу, часник, чорний перець горошок, гострий перець, насіння гірчиці.  Закип’ятити і залити підготовані огірки маринадом. Через добу будуть малосольні, через 3 доби солоні. Пробуємо, якщо смак влаштовує, то розсіл злити в каструлю і кип’ятити. Огірки промити проточною водою, скласти в чисті банки, залити киплячим розсолом і закрутити.

Огірки в гостро-солодкому маринаді

Потрібно: 300 г цукру, 2 ст. л. солі з невеличким верхом, 0.5 л оцту, часник, зелень кропу, хрону, перець горошок, лавровий лист, по шматочку гіркого перцю, молоді огірки, зерна гірчиці.

Приготування: з цукру, солі, оцту зварити маринад. У банки розкласти спеції і зелень, викласти огірки. Маринад закип`ятити і, як трохи настоїться, залити ним огірочки. Простерилізувати банки з моменту закипання 7 хв. Закрутити і закутати до повного охолодження. Вихід – 6 л банок.

Пікулі з огірків

Це найвідоміша американська заготовка. Огірочки виходять кисло-солодкими, пряні, хрумкі, гострі. Ідеальні до бутербродів і сендвічів. Можна їсти вже через місяць!

Потрібно: 1 кг огірків, 0,5 л яблучного оцту, 350 г цукру, 3 ст. л. солі (крупної, нейодованої), 0,5 ч. л.куркуми, 10 горошин чорного перцю, 2 цибулини.

Приготування: огірки помити, відрізати кінчики і нашаткувати кружечками товщиною 5 мм. Цибулю порізати тонкими кільцями. У ємність скласти огірки і цибулю, пересипати сіллю, перемішати, накрити тарілкою, поставити вантаж і залишити на 3 години. Огірки з цибулею промити холодною водою і дати стекти. У каструлю з широким дном налити яблучний оцет, всипати цукор, куркуму, перець горошком, перемішати, довести до кипіння, помішуючи – цукор повинен розчинитися. Висипати огірки з цибулею, перемішати, довести до кипіння і розкласти в стерилізовані теплі банки, залити маринадом так, щоб покрив огірки, закрити герметично кришками. Зберігати в коморі.

Дуже хрумкі огірки зі спиртом

Потрібно: на 3-літрову банку – огірки (скільки влізе), 1-2 суцвіття кропу, 10 скибок кореня хрону, 10 зубців часнику, 80 г кам’яної солі, 1-2 ст. ложки спирту.

Приготування: на дно банки покласти суцвіття кропу, кілька скибок кореня хрону, кілька зубців часнику, викласти до половини банки огірки, знову часник хрін, заповнити доверху огірками, знову часник і хрін. Розчинити 80 г солі у склянці води, вилити в огірки, залити банку доверху водою. Закрити капроновою кришкою, покалатати. Залишити на 1,5 доби. Маринад помутніє. Злити його, закип’ятити і гарячим налити знову у банки. Додати у кожну банку 1-2 ст. ложки спирту (96%) та закрутити.

Огірки по-польськи

Потрібно: на 1л банку – кріп – 1 суцвіття, лавровий лист – 1 шт., духмяний перець – 5 шт., цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., корінь петрушки – 0,5 шт., діжонська гірчиця – 1 ст.л., огірки молоді.

Маринад: вода – 1 л, сіль – 40 г (2 ч.л.), цукор – 100 г (4 ст.л.), оцет – 100 мл

Приготування: огірки помити, перебрати. На дно банки викласти зелень і спеції. Цибулю і моркву подрібнити. Зварити маринад, залити огірки і стерилізувати 10 хвилин. Далі закрутити і перевернути догори дном на кілька годин.

Огірки з морквою

Потрібно: 1,5-1,8 кг огірків, 100 г моркви, 20 г гострого перцю, суцвіття кропу, лавровий лист, чорний перець.

Для маринаду: 1 л води, 50 г солі, 150 г цукру, 150 мл 9%  оцту.

Приготування: огірки попередньо замочити на 2 години. Моркву і гострий перець нарізати кружечками і вкласти на дно підготовлених банок. Зверху викласти огірки і спеції. Для маринаду довести до кипіння воду з сіллю і цукром, зняти з вогню і додати оцет. Влити гарячий маринад в банки.Стерилізувати банки об’ємом 1 л протягом 10 хв., 2 л – 15 хв., 3 л – 25 хв. Банки закатати, перевернути, дати охолонути і прибрати на зберігання.

Хрумкі і солодкі огірочки

Потрібно: огірки, хрін, кріп, часник, листя вишні і смородини, лавровий листочок і перець, 12 ст. л. горілки.

Маринад: 5 літрів води,500 мл оцту, 400 г цукру, 175 г солі.

Приготування: огірки замочити на 3 години у холодній воді. В банки накласти хрін, кріп, часник, листя вишні і смородини, лавровий листочок і перець. Залити огірки кип’ятком лише один раз, накрити кришками і закутати одіялами на 30-40 хвилин.Злити. І закутати одіялами пусті банки, щоб вони не охололи. На злитій воді приготувати маринад. Зварити маринад. В кожну літрову банку додати 1 столову ложку горілки і залити маринадом. Банки закрутити, перевернути догори дном і дуже сильно закутати одіялами до повного вистигання.

Цього маринаду вистачає на 12 літрових банок і 6 кг маленьких огірочків.

Огірки гострі з хроном

Потрібно: 2 кг огірків, 50-60 г кореня хрону, 10 г перцю чілі, листя хрону.

Для розсолу: 1,4-1,5 л води, 60 г солі, 30 г цукру, щіпка насіння кропу.

Приготування: рецепт розрахований на 3 банки об’ємом 1 л (або 1 банку обсягом 3 л). Огірки попередньо замочити на 2 години. Корінь хрону нарізати тонкою соломкою, перець чілі – кільцями. На дно підготовлених банок викласти листя хрону. Зверху викласти огірки, перекладаючи нарізаними хроном і чілі. Залити банки окропом до самого верху, залишити на 15 хв. Злити воду, довести до кипіння і знову влити в банки на 15 хв. У воду, злиту з огірків, додати насіння кропу, сіль і цукор, довести до кипіння і прогріти 1 хв. Влити розсіл в банки, закатати, перевернути і дати охолонути.

Огірки з базиліком

Потрібно: 700 г огірків, кріп, 4 перці (червоний або жовтий), 1 головка часнику, 4 шт. пахучого перцю, 3 гілочки базиліку, 1 ч. л. коріандру. Маринад: 3 ст. л. оцту, 4 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру.

Приготування: перець промити у воді, очистити плоди від насіння і порізати на дві частини. Огірки перебрати, промити, обрізати кінчики. Розкласти у банки спеції і зелень, далі перець з огірками. Зварити маринад і гарячим залити банки. Закрити кришками і залишити на 15 хвилин. Після чого рідину необхідно злити в одну каструльку і повторно довести її до кипіння. Залити маринадом банки, додати коріандр, пахучий перець і закатати їх. Заготовки перевернути догори дном і залишити на добу, після чого прибратив холодне місце.

Огірки пікантні з гірчицею

Потрібно: 4 кг огірків різної величини, 1 скл. олії, 1 скл. оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 скл. солі, 3 ст. ложки гірчиці в зернах, 2 головки часнику, перець чорний мелений на смак.

Приготування: великі огірки розрізати уздовж на 4 частини, менші – на 2. Покласти їх у велику ємність, додати цукор, сіль, олію та решту вказаних інгредієнтів. Перемішати та залишити на 2 години, час від часу помішуючи. Коли соку буде достатньо, розкласти огірки по підготовлених 1-літрових банках, рівномірно залити утвореним соком. Стерилізувати 20 хвилин та закатати.

Смачні пікулі з насінників

Потрібно: великі ґрунтові огірки, почистити, видалити насіння, в кожну банку – 1 ч. л. зернят гірчиці, 1 велика горошина духмяного перцю,  4-5 горошин чорного перцю, 1 гілка суцвіття кропу, 1 зубець часнику, 1 кружечок цибулі, 4-5 шматків моркви, 1 гілка стеблової селери.

Для маринаду: 1 л води, 250 мл оцту 9-10%,  400 г цукру,  2 ст.л. солі.

Приготування: огірки розрізати на 4 частини і тісно накласти в стерилізовані банки.У банки розкласти решту інгредієнтів. Всі складові для маринаду помістити в каструлю і довести до кипіння. Залити гарячим маринадом огірки так, щоб банки були наповнені ним доверху. Закрити стерилізованими кришками. На дно великої каструлі покласти кухонний рушник або спеціальну решітку для пастеризації. На рушник (або на решітку) поставити банки з пікулями так, щоб вони не торкалися одна до одної. Залити гарячою водою до 3/4 висоти банок. Довести до кипіння воду, зменшити вогонь, щоб вода спокійно побулькувала і пастеризувати 4 хвилини з моменту закипання води. Банки акуратно дістати, витерти насухо і перевернути догори дном. Накрити теплою ковдрою чи покривалом і залишити так до охолодження. Пікулі з огірків будуть готові через 1-2 тижні. Можна готувати і з великих і з малих огірків – все одно буде смачно.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *