
У житті Нагірянської територіальної громади Чортківського району знакова подія – відкрили музей щітки у селі Заболотівка. У відкритті ще однієї історичної перлини краю, спільно із жителями та інтелігенцією громади, взяла участь начальниця відділу з гуманітарних питань Чортківської РВА Галина Чайківська.

«Важливо, що в час повномасштабної війни ми показуємо москалю, що не даємо знищити нашу культуру. Висловлюю слова великої вдячності жителям Нагірянської громади за єдність у добрих намірах та за збереження народних традицій із минулого», – сказала Галина Зеновіївна та висловила слова подяки усім, завдяки кому відкрили музей щітки.
Як зазначили у Чортківській РВА, кімнати музею, які наповненні духом старовини, не лише оздобленні ремеслом щіткарства для виготовлення щіток, а й експонатами минувшини, які зберігали жителі села Заболотівка. І це все прикрашено роботами з вишивки.

У приміщенні також є куток, присвячений жорстокому сьогоденню: тут зберігаються фото захисників, які готові життя віддати за Україну і зараз захищають чи захищали територіальну цілісність Батьківщини.
Отець Ігор Лесюк освятив та благословив приміщення й жителів села на добрі наміри примножувати звичаї і традиції рідного краю.
Чому саме музей щітки, запитаєте? Відповідь дає староста села Заболотівка Марія Гаджала. За її словами, в сиву давнину важливе місце у житті мшканців села завжди відігравала щітка – як інвентар для побілки приміщення. Для її виготовлення потрібна спеціальна осока, яку було не так просто зібрати та підготувати для ремесла. Усім цим мистецтвом зуміли опанувати заболотівчани й передати своїм нащадкам.
Історик Марія Баглей, у свою чергу, розповіла присутнім історичні факти про виникнення села Заболотівка, про залишки трипільської культури та життя людей у далекому минулому. До слова, перша згадка про цей край датується ще в XV столітті.
І як без майстер-класу з процесу виготовлення щітки, який продемонструвала пані Степанія. А присутні її підтримали гучною колядою та щедрими віншуваннями.
Смачною «родзинкою» для гостей заходу стали українські смаколики – медівник та грибочки з маком. Смачно і по-українськи.