Взимку нашому організму потрібні додаткові сили для підтримки імунітету, аби протистояти холоду, різним вірусам і хворобам. Тому в нагоді стануть власноруч вирощені вітаміни – мікрозелень.
Це – не якийсь новий сорт або вид овочів, як думає дехто, а добре знайомі нам рослини – редис, шпинат, салат, буряк, базилік, кінза, горох тощо, які проросли до двох листочків. У цей момент кількість корисних елементів в листі досягає свого максимуму.
«Урожай» збирають вже за тиждень-два після посіву, коли довжина молодих рослин досягне 5-6 см, 30 грамів на день достатньо, щоб тримати себе в тонусі.
Ще однією перевагою мікрозелені є досить простий метод її вирощування. Підійде практично будь-яке місце, включаючи підвіконня. Головне, щоб воно було теплим й добре освітленим.
Для вирощування можна придбати в магазині для садівників спеціальну ємність, яка називається «Фабрика мікрозелені». Це – ємність із піддоном для води та решіткою, яка розділена на шість відділень для різних рослин. Процес дуже простий: піддон заповнюють водою до рівня решітки, на поверхні якої розподіляють насіння. Усе це накривають напівпрозорою кришкою з маленькими отворами з боків для надходження свіжого повітря і поміщають в тепле світле місце. Залишається тільки чекати, коли насіння проросте. Після появи паростків потрібно періодично знімати кришку для провітрювання і за потреби підливати в піддон воду або оновлювати її.
Другий варіант – контейнер із прозорою кришкою, в який щільним шаром укладають ґрунт, висівають насіння, яке зверху накривають шаром землі. У цьому випадку потрібно уважно стежити за вологістю ґрунту й обприскувати його водою, щоб уникнути пересихання. Можна скористатися звичайними паперовими рушниками або туалетним папером, складеним у кілька разів, які розстеляють на піднос, лоток або широку тарілку. Папір змочують, сіють на нього насіння, після чого тарілку необхідно помістити в поліетиленовий пакет і поставити в тепле світле місце. Щодня не забувайте провітрювати пакет, стежити за тим, щоб папір не пересихав. Будь-якого підживлення рослини не потребують. Бадилля бажано зрізати гострими ножицями, щоб не зашкодити рослинам, що ростуть поряд.
Що висівати
- Всі овочі, які ми традиційно вживаємо в їжу, можна вирощувати як мікрозелень. Також можна придбати спеціальне насіння для цього або ж використовувати звичайне.
- Соняшник містить максимально збалансований рівень амінокислот, високий вміст заліза, цинку, хлорофілу, антиоксидантів і вітамінів, відмінне джерело рослинних білків.
- Люцерна – джерело антиоксидантів, білків найвищої якості. Містить магній, залізо, кальцій, фосфор, які важливі для кісток. Високий вміст вітамінів А, С, Е, К.
- Гречка корисна для діабетиків. У її паростках є рутин, яким лікують ламкість кровоносних судин. Усі корисні властивості гречаної крупи багаторазово посилені саме в паростках.
- едис багатий на вітамін С. Досить гострий смак відмінно поєднується з багатьма стравами, до складу яких входять яйця.
- Капуста містить речовини, які нейтралізують появу ракових клітин. Мікрозелень можна вирощувати з будь-яких її видів.
- Горох багатий на протеїни, фосфор, вітаміни групи В. Містить вітамін С, РР, Е, К.