Гречка – це не просто смачна каша, яка допомагає схуднути й насичує організм залізом. Гречка очищує печінку від токсинів, допомагає при негараздах з кишківником, знижує рівень холестерину, підтримує роботу ендокринної, видільної і нервової систем нашого організму. І якщо ви й досі не любите гречку, то, мабуть, просто не вмієте її готувати. А приготувати з гречки можна безліч найрізноманітніших смаколиків.
Гречка з квасолею
Потрібно: гречка – 1 склянка, червона квасоля (варена або консервована) -1 склянка, морква – 1 шт., цибуля – 1 шт., томатна паста – 1 ст. ложка, олія для смаження, зелень для подачі, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування: гречку відварити у підсоленій воді до готовності. На олії обсмажити порізану цибулю і терту моркву. До овочів додати квасолю і томатну пасту. Тушкувати, помішуючи, кілька хвилин. Всипати гречку, посолити і поперчити. Готувати 1-2 хвилини, помішуючи. При подачі посипати подрібненою зеленню.
Гречані оладки з печерицями
Потрібно: гречка (варена) – 400 г, печериці – 200 г, цибуля – 1 шт., яйце – 1 шт., олія для смаження, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування: цибулю дрібно порізати й обсмажити на олії до золотистого кольору. До цибулі додати порізані печериці і смажити до випаровування всієї рідини. Печериці змішати з гречкою і яйцем. Посолити і поперчити за смаком. Гречану масу викласти столовою ложкою на сковороду з розігрітою олією і обсмажити оладки з двох сторін до хрусткої скоринки.
Гречаний салат з тунцем
Потрібно: гречка – 170 г, помідори чері – 250 г, консервований тунець – 180 г, фета – 100-200 г, яйця (варені) – 3 шт., зелень кропу – для прикраси, сіль – за смаком. Для заправки: сметана – 150 г, майонез – 80 г, хрін (соус) – 1 ст. ложка, лимонний перець – 1 ч. ложка.
Приготування: гречку перебрати і промити. Потім відварити в злегка підсоленій воді до готовності. Промити її холодною водою і дати стекти воді. Помідори чері помити, витерти насухо і розрізати навпіл. Сир фета нарізати невеликими кубиками. Тунець розім’яти виделкою. Яйця порізати кубиками. Для заправки змішати всі потрібні інгредієнти, за необхідності додати сіль. Викласти всі складові салату у велику миску і перемішати з заправкою. Подавати, прикрасивши зеленню кропу.
Гречаники з домашнім сиром
Потрібно: гречана крупа – 2 склянки, окріп – 2 склянки, домашній сир – 0,5 кг, яйця – 2 шт., вершкове масло – 3 ст. ложки, цукор, ванільний цукор і сіль – за смаком, панірувальні сухарі – для посипання форми.
Приготування: гречку добре промити, висипати в каструлю, залити окропом і закрити кришкою. Залишити на 2 години. Відкинути гречку на сито, щоб стекла зайва вода. Гарячу кашу пересипати назад в каструлю, додати вершкове масло. Накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Додати 1 яйце. Сир збити з цукром, ванільним цукром і одним яйцем до пишної однорідної маси. З’єднати гречку і сирну масу, ретельно перемішати. Викласти гречано-сирну масу у форму, змащену вершковим маслом і посипану панірувальними сухарями. Запікати при температурі 180 °C 30 хвилин.
Гречаний салат з перепелиними яйцями
Потрібно: гречка – 170 г, помідори чері – 200 г, перепелині яйця – 8 шт., моцарела – 250 г, листя салату (будь-яке) – за смаком. Для соусу: домашній майонез – 80 г, сметана (або натуральний йогурт) – 100 г, гірчиця (негостра) – 1,5 ст. ложки, сіль – 0,5 ч. ложки.
Приготування: гречку відварити до м’якості і остудити. Відваривши перепелині яйця, остудити їх і очистити. На дно тарілки для салату викласти подрібнене салатне листя. Перемішати гречку, розрізані навпіл помідори чері і половинки кульок моцарели. Зверху викласти ще один шар салатного листя. Приготувати соус, змішавши всі інгредієнти, полити ним салат. Прикрасити страву розрізаними навпіл перепелиними яйцями.
Голубці з картоплею і гречкою
Потрібно: капуста – 1 шт., картопля – 2 кг, гречка – 250 г, цибуля – 3-4 шт., часник – 3-4 зубці, олія – 3-4 ст. ложки, лавровий лист – 1-2 шт., грибний бульйон або вода – 1,5-2 ст.л., чорний мелений перець та сіль – за смаком.
Приготування: листочки капусти відділити від качана й зварити у підсоленій воді. Потовщені місця зрізати. Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на тертці (або прокрутити на м’ясорубці), і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і зварити до готовності. Цибулю та часник почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору й вимішати з картоплею та гречкою. Посолити і поперчити начинку за смаком. Розкласти фарш на капустяне листя і загорнути голубці. Скласти їх у вогнетривку посудину, покласти лавровий листок, залити грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Поставити в духовку на годину-півтори. Подавати голубці гарячими, поливши олією.
Під час приготування цього рецепту, щоб голубці не підгоріли, дно посуду можна викласти капустяним листям і зверху теж накрити голубці капустяним листям.
Гречаний салат з грецькими горіхами
Потрібно: гречана крупа – 1 склянка, червоний болгарський перець – 1 шт., зелений болгарський перець – 1 шт., цибуля – 1 шт., грецькі горіхи – 50 г, оливкова олія – 2-3 ст. ложки, сіль, чорний мелений перець за смаком, листя петрушки для оздоблення.
Приготування: гречану кашу промити та зварити, заливши трьома склянками води, до готовності. Наприкінці приготування кашу посолити за смаком. Перець помити та почистити від зернят, порізати маленькими кубиками. Цибулю почистити, помити та подрібнити. Грецькі горіхи порізати на кусочки, але не зовсім дрібно, та змішати з перцем та цибулею. Змішати теплу варену гречку з овочами та горіхами, заправити оливковою олією, посолити та поперчити за смаком. Листя петрушки помити та висушити. Викласти салат на тарілку та оздобити листям петрушки.
Готова гречка повинна бути розсипчастою, тому слід стежити, щоб вона не переварилася.
Попередньо грецькі горіхи можна злегка обсмажити на сухій сковороді.
Рибний суп з гречкою
Потрібно: картопля – 4 шт., консервований тунець – 1 банка, гречана крупа – 1/3 склянки, морква – 1 шт., цибуля – 1 шт., олія – 2 ст. ложки, чорний перець горошком – 3-4 горошини, лавровий лист – 1шт., зелень, сіль – за смаком.
Приготування: картоплю почистити, порізати кубиками й висипати в киплячу воду. Моркву почистити, порізати соломкою, цибулю почистити і порізати маленькими кубиками. Обсмажити моркву і цибулю на олії до золотистого кольору і додати до картоплі. Гречку помити, ошпарити кип’ятком і додати в суп. З консерви злити рідину, рибу розім’яти і додати в суп. Наприкінці додати перець горошком, лавровий лист, подрібнену зелень і сіль за смаком. Витримати суп на маленькому вогні ще 8-10 хвилин, і можна подавати до столу. За бажанням, за кілька хвилин до закінчення приготування, до супу можна додати 1-2 ст. ложки горілки.
Курка з гречкою в духовці
Потрібно: курячі стегенця – 2 шт., гречана крупа – 1 склянка, окріп – 2 склянки, цибулина – 1 шт., зубчик часнику, трохи вершкового масла, зелень, сіль, перець на смак.
Приготування: перебрану і промиту гречку висипати в каструльку, залити окропом, накрити і відставити на 10 хв. Стегенця порізати на шматки. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на маслі чи олії. Гречку посолити, поперчити, додати зелень, цибулю і порізаний дрібно часник, перемішати, перелити у форму для запікання. Зверху викласти шматки курки, на них невеликі шматочки вершкового масла, щільно закрити кришкою або фольгою. Поставити в розігріту 180 градусів духовку. Готувати приблизно 1 годину.
Гречані тефтелі
Потрібно: гречаної крупи – 1/2 склянки, печериці – 500 г, цибуля – 2 шт., крохмаль – 2 ст. л., сметана – 1 склянка, олія для смаження, борошно для панірування, сіль, перець, зелень на смак.
Приготування: гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко. Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів. Подавати готові тефтелі можна зі свіжою зеленню.