Що найкорисніше в калині: які недуги лікує та як її краще вживати

Що найкорисніше в калині: які недуги лікує та як її краще вживати

Калина – одна з найбільш цілющих і корисних для здоров’я рослин. Кору, квіти та ягоди здавна застосовують для лікування безлічі захворювань. Як правильно заготовити і зберегти калину, а також – як приготувати натуральні ліки ми розповімо в цій статті

Заготівлю кори калини та молодих пагонів починають у квітні, відразу після початку сокоруху. Травень-червень – кращий час для збору квіток. Збирайте тільки ті квітки, що повністю розпустилися. А от у вересні-жовтні й на початку листопада – час збору ягід. Ягоди потрібно збирати разом із ніжкою, а краще – всю «парасольку»: це допоможе зберегти м’яку частину ягоди. Кращий час збирання – після перших заморозків: по-перше, ягоди, зібрані в цей час, найбільш цілющі, а по-друге, низька температура під час заморозків зменшує їхню гіркоту (до речі, так само, як і гаряча вода).

Способи зберігання ягід калини

Спосіб № 1. Аби не втратити корисні властивості, ягоди калини зберігають у темному сухому місці в мішечках з нещільної тканини або в паперових пакетах. Плоди, квітки та насіння калини не втрачають свої властивості протягом року, а кора та молоді пагони – до 4 років.

Спосіб № 2. Крім традиційного способу зберігання, з ягід калини можна приготувати сік. Для цього на 1 кг ягід вам знадобиться: 1 л води та 200 г цукру. Ягоди промити, залити водою і варити в емальованій каструлі на повільному вогні, поки ягоди не стануть м’якими. Вичавити сік, додати цукор. Цукор повинен розчинитися. Процідити, знову довести до кипіння, розлити в банки.

Спосіб № 3. Калину можна заморозити. Для цього промийте ягоди, трохи обсушіть, заморозьте.

Спосіб № 4. Калина з цукром: 1 кг ягід калини, ½ кг цукру. В банку невеликим шаром насипати чисті сухі ягоди калини, потім – шар цукру. Чергуючи шарами ягоди та цукор, заповнити банку. Така калина добре зберігається в холодильнику.

Рецепти натуральних ліків з калини

1. При застуді, ГРЗ, грипі

2-3 ст. л. ягід калини залити окропом, подавити, додати 1 ч. л. цукру. Пити 3-4 рази протягом дня по одній чашці.

Відвар з кори калини: 2 ст. л. подрібненої кори заварити склянкою окропу, витримати на повільному вогні 10 хв., настояти 15 хв., процідити. Додати 1 ст. л. меду. Приймати по ½ склянки за 30 хв. до їди.

2. За ангіни

Взяти квітки та ягоди калини у співвідношенні 1:1. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 3-4 -2 ст. л.

3. При гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях

Приготуйте настій: 4 ст. л. ягід калини залийте склянкою окропу, дайте настоятися протягом 4 год. Приймати по 1 склянці 3–4 рази на день.

Інший рецепт – слід вичавити сік з ½ кг ягід калини. Віджаті плоди залити 100 г води, прокип’ятити 5 хв., процідити та змішати з приготованим соком. Додати 100 г цукру, приймати по 2 ст. л. за 30 хв. до їди.

4. За головного болю

Випивати щодня 1,5–2 склянки соку калини з медом.

5. При запаленні легенів і бронхіті

Відварити на повільному вогні ягоди калини і мед (1:2). Запиваючи теплою водою, приймати по 2 ст. л. кілька разів на день.

Або розтерти 40 г плодів, залити їх 200 мл гарячого меду, настояти 2 год. Приймати по 1 ст. л. 4 рази на день після їди (допомагає також при бронхіальній астмі).

6. При кашлі (бронхіт, хронічний кашель)

100 г ягід залити 2 склянками окропу, томити на повільному вогні 30 хв. Настояти 30 хвилин, додати ½ склянки меду. Приймати по 2 ст. л. через 30 хв. після їди.

7. При виразці шлунка і коліті 

Вживати по 1 ст. л. за 30 хв. до їди 3 рази на день розім’яті сирі ягоди калини.

8. При гастриті зі зниженою кислотністю
1 ст. л. квіток калини заварити склянкою окропу, кип’ятити 2–3 хв., процідити. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день.

9. При захворюваннях печінки

 ½ кг ягід калини з додаванням невеликої кількості води проварити в емальованій ємності. Протерти через сито, змішати з 250 г меду. Приймати по 2 ст. л. вранці натще і перед сном протягом 2-х тижнів.

10. При неврастенії

1 ст. л. сухої подрібненої кори калини залити склянкою води, кип’ятити 30 хв., процідити. Приймати по 1/3 склянки 3–4 рази на день після їди.

Калина має і протипоказання

Її не рекомендують вагітним і матерям, які годують немовлят грудьми. Також не варто вживати при подагрі, артриті, сечокам’яній хворобі. Протипоказана калина при гастритах і виразках з підвищеною кислотністю, при високому згортанню крові й тромбозах вен, при гіпотонії.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares