Смачна піца вдома: 8 рецептів популярної страви

Смачна піца вдома: 8 рецептів популярної страви
Популярність піци вже давно вийшла за межі Італії і тепер люблять у всьому світі. Її варіантів дуже багато. Тісто може бути тонке і товсте, з картоплею або домашнім сиром. А начинок безліч… Зрештою, кожен рецепт можна адаптувати до власних смаків, щоб створити те, що вам сподобається. Пропонуємо спробувати цікаві рецепти.

Ідеальне тісто для піци

Потрібно (на дві великі круглі піци): 250 мл води, 2,5 ч. л. сухих дріжджів, 2 ч. л. солі, 500 г борошна, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру.

Приготування: спершу дріжджі слід розвести у теплій воді (туди ж можна додати трохи цукру, щоб вони швидше почали працювати). Хвилин через 10 можна приступати до приготування тіста. Для цього борошно просіяти в миску, додати сіль. У центрі гірки зробити заглиблення й вилити туди всю дріжджову рідину. Добре перемішати суміш виделкою, а потім місити тісто руками, збираючи грудки зі стінок (пропускайте тісто між пальців, складайте знову й знову. Воно має бути трохи липким, але не сухим). Коли тісто впевнено буде збиратися в одне ціле, влити оливкову олію. І знову добре вимісити (не поспішайте додавати борошно, спершу тісто здасться рідким/липким, продовжуйте вимішувати – не менше 10 хвилин, як мінімум). Готове тісто стане дуже еластичним і гладким. Накрийте його вологим рушником і приберіть в тепло на 30 хвилин (воно має збільшитися приблизно вдвічі, стане більш гладким і повітряним).Тісто розділити на дві половини й викласти їх на підпилену борошном поверхню. Розкачати, надаючи потрібної форми (чим тонше, тим краще; в ідеалі – 2-3 мм). Якщо любите піцу з бортиками – просто зробіть невеликі защипи по периметру. Тісто легко можна перенести на деко, якщо загорнути його на качалку.

Томатний соус змішати з ложкою оливкової олії та сухим базиліком чи прованськими травами. Змастити цією сумішшю заготовки для піци. Далі просто викладайте ваші улюблені «мнямки» (у мене салямі, угорські ковбаски, болгарський перець, смажені лісові гриби, помідори, листочки базиліку та сир). Відправити піцу в духовку. Випікати при 220ºС протягом 20 хвилин.

Піца без яєць

Потрібно: опара – 220 мл води, 0,5 склянки борошна, 2 ч. л. сухих дріжджів, 2-3 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Тісто: 2-2,5 склянки борошна, 8 ст. л. оливкової олії.

Начинка: будь-яка на ваш смак. До прикладу, курячий рулет, смажені білі гриби, помідори, болгарський перець, кукурудза, оливки та сир.

Приготування: у теплій воді розвести дріжджі, цукор, сіль і борошно. Залишити опару в теплому місці для бродіння (приблизно на 25-30 хвилин). Коли вона збільшилася в розмірах, додати оливкову олію і борошно (борошно додавати поступово, орієнтуючись по тісту – краще не досипати, ніж пересипати). Замісити ніжне тісто, скачати його в кулю й залишити в теплому місці на 2-3 години, загорнувши миску харчовою плівкою. Тісто має збільшитися в розмірах вдвічі-тричі. Розкачати на столі паляничку за розміром форми. Перенести тісто на деко за допомогою качалки (у мене вийшло велике стандартне деко з духовки, якщо ж у вас кругла форма для піци – їх вийде цілих дві!). Залишити заготовку в теплому місці на 15 хвилин.

Начинка: на основу намастити соус із помідорів. Для його приготування натерти три помідори на дрібній тертці, додати вичавлений зубок часнику, паприку, базилік, перець, сіль та цукор. Потім у хаотичному порядку розкидати по піці курячий рулет, нарізаний соломкою, смажені з цибулькою білі гриби, кружальця помідори, болгарський перець, кукурудзу та маслини. Щедро затерти все сиром. Випікати в духовці 20-25 хвилин при температурі 200°С.

Піца з картоплею

Потрібно: для тіста – 200 мл води, 2,5 скл. борошна, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. сухих дріжджів, 1 ч. л. солі.

Для начинки: 4 картоплини, 1 помідор, 100 г печериць, 5 ст. л. томатної пасти, зелена цибуля за смаком, мелений чорний перець.

Приготування: воду підігріти, щоб була тепла, вилити в глибоку миску і розчинити сухі дріжджі, додати сіль та добре перемішати. Борошно просіяти і висипати в миску, ретельно вимішати тісто та додати оливкову олію, ще раз добре вимісити, накрити рушничком чи харчовою плівкою і поставити в тепле місце на годину, щоб тісто підійшло. Картоплю помити і відварити в шкірці до готовності, зняти з плити, процідити від води і залишити на деякий час щоб вона охолола. Варену картоплю очистити від шкірки і порізати тонкими кружальцями. Помідор помити і порізати шматочками. Печериці почистити і порізати. Тісто дістати з миски, посипати стіл борошном і розкачати тоненько, викласти на деко чи форму для випічки. Тісто змастити томатною пастою, викласти шматочки вареної картоплі, помідори та печериці, посолити, поперчити, посипати подрібненою зеленою цибулею за бажанням. Піцу поставити в розігріту духовку і випікати 20 хвилин при температурі 200º.

Піца з домашнім сиром

Сир у італійській піці – головний компонент. Його ніколи не буває забагато. Та йдеться зазвичай про твердий сир, що плавиться. Кисломолочний же в рецептах незаслужено оминають увагою. А дарма! У поєднанні з часником та зеленню він може скласти достойну конкуренцію твердому.

Потрібно: для тіста – 250 мл молока або води, 2 ст. л. цукру, 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів, 50 мл соняшникової олії, 400 г борошна, 0,5 ч. л. солі.

Начинка: 1 ст. л. манної крупи, 200 г вареного курячого філе, 250 г кисломолочного сиру, 100 г твердого сиру, 3-4 зуб. часнику, 1 свіжий помідор, сіль, чорний мелений перець, зелень, спеції до смаку.

Приготування: у мисці змішати 0,5 склянки теплої води (або молока) з 1 ст. ложкою борошна, 1 ст. ложкою цукру, всипати дріжджі. Залишити в теплому місці на 7-10 хвилин, щоб опара запінилася. У глибоку миску просіяти борошно, влити тепле молоко, олію, туди ж додати опару, цукор і сіль. Замісити не дуже туге тісто. Поставити в тепле місце на 1-2 години, щоб виросло вдвічі. Обім’яти і дати ще раз піднятися (близько 30-40 хвилин). Тісто розділити на 2 частини, розкачати круглі коржі товщиною близько 1 см і викласти на деко, змащене маслом або застелене пергаментом. Приготувати начинку. Дрібно посікти зелень та часник, змішати з кисломолочним сиром, додати сіль і чорний мелений перець. Куряче філе розібрати на волокна. Твердий сир натерти на крупній тертці. Помідор порізати тоненькими кружечками. Розкачане тісто присипати манкою (щоб захистити корж від розмокання). Викласти кружальця помідорів. Розподілити по поверхні тіста кисломолочний сир із зеленню та часником, потім рівномірно розкласти куряче філе і зверху посипати тертим сиром. Випікати в нагрітій до 200 градусів духовці протягом 20-25 хвилин до зарум’янення сиру. Перш, ніж різати і подавати, дати трішки охолонути, щоб начинка з кисломолочного сиру не розпадалася.

«Пепероні»

Ця піца дуже популярна і в Європі, і в Америці. Вона отримала свою назву від основного інгредієнта – салямі пепероні, що має гострий смак, а при запіканні вкривається хрусткою жирною скоринкою і надає страві чудового аромату

Потрібно: 150 г пепероні, 150 г моцарели, 1 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. томатного соусу.

Приготування: пепероні нарізаємо тонкими кружальцями, моцарелу – шматочками довільної товщини. Тісто і качалку посипаємо борошном і розкачуємо палянички завтовшки 5–7 міліметрів. Деко змащуємо олією й акуратно переносимо на нього основу піци, на яку кладемо шар соусу, шматочки сиру, а зверху – кружальця пепероні. У розігрітій до 200–220 градусів  духовці випікаємо 20 хвилин. Перед подачею дайте піці кілька хвилин охолонути за кімнатної температури.

Картопляна піца

Потрібно: 0,5 кг картоплі, 2 яйця, 2 ст. л. борошна, 1 цибулина, сіль та перець, 300 грамів салямі, 2 помідори, кетчуп, майонез, 200 г твердого сиру, олія для смаження.

Приготування: картоплю й цибулю почистити і потерти, як на деруни. Додати борошно, яйця, посолити і поперчити. З цієї маси смажити великі – на ціле дно пательні – млинці, викладаючи тісто ложкою в розігріту олію. Коли зарум’яниться з одного боку, обережно перевертати лопаткою і смажити з другого. Таких великих дерунів має вийти 3-4 – залежно від розміру сковороди. Кожен із них змастити ложкою кетчупу і ложкою майонезу, розкласти кружальця салямі й помідора. Верх посипати тертим твердим сиром. Далі піцу готувати у духовці або мікрохвильовці – головне, щоб розплавився сир. Подавати, посипавши зеленню.

Піца на кефірному тісті

Потрібно: 0,5 л жирного кефіру, 450 г борошна, 0,5 ч. л. соди, сіль, сосиски, ковбаса, шинка (на вибір), 200 г свіжих печериць, 1 солодкий перець, 1 помідор, 1 цибулина, зелень, по 3 ст. л. майонезу та кетчупу, 100 г твердого сиру.

Приготування: у кефір всипати соду, трохи зачекати, влити його у борошно, посолити і ретельно розмішати. Тісто не має бути рідким. Викласти його на змащену олією форму і мокрими руками розрівняти по всій площині. Кетчуп змішати з майонезом і цією сумішшю змастити тісто. Зверху викласти порізані ковбасу, гриби, болгарський перець, помідор, цибулю, зелень. Посипати тертим сиром і запікати близько 20 хвилин за температури 180–200 градусів.

«Кальцоне»

Її недаремно називають «італійським пиріжком». На відміну від традиційної піци, ця має закриту форму, тож зберігає всю соковитість начинки. А ще її можна взяти з собою на пікнік, або замість бутерброда на роботу.

Потрібно: для тіста – 10 г дріжджів, 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 450 г борошна; для начинки – 1 куряче філе, 100 г копченої ковбаси, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2 помідори.

Приготування: дріжджі і цукор залити теплою водою, почекати, поки на поверхні з’явиться «шапочка». Додати в дріжджову суміш олію, сіль і борошно. Замісити м’яке тісто. Покласти в миску, накрити серветкою і залишити в теплому місці на 30-40 хвилин. Тим часом сир порізати скибочками, ковбасу й помідори – кружальцями, цибулю – півкільцями, курятину – довільними шматочками. Тісто розділити на чотири частини, якомога тонше розкачати кожну з них, на одну половину круга викласти начинку, закрити її другою половиною, як вареник, защипнути краї, проткнути зверху кілька дірочок, покласти на деко і залишити в теплому місці хвилин на 20. Коли підрухається, поставити в розігріту духовку і запекти до рум’яної скоринки. Готову піцу накрити рушником, дати постояти хвилин 5–10 і подавати на стіл.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *