Чорна смородина сприяє розрідженню крові

Чорна смородина сприяє розрідженню крові

За корисністю смородина не поступається популярним ягодам годжі та в помірних дозах надзвичайно корисна. Проте, не завжди й не всім. 

Смородина – одна з найпоширеніших в Україні ягід. Вирощувати її на дачі або у дворі дуже просто, тому в багатьох біля дому ростуть смородинові кущі.  

Чим корисна 

Її вживають при застуді, захворюваннях кишечника, зниженому імунітеті. У цій ягоді міститься величезна кількість вітаміну С – до 570 мг в 100 г. Це в десять разів більше, ніж у лимоні. У цій ягоді багато клітковини і мало цукру, тому вона ідеальна для схуднення.

У смородині багато різних кислот, ефірної олії і пектину. Ці речовини корисні для мікрофлори кишечника. Високий вміст кумарину і вітаміну С робить її корисною для зміцнення судин, зниження ризику серцевих захворювань.

Кому не можна

У невеликих дозах ця ягода корисна, але з’їдати її занадто багато не рекомендується. Через високий вміст кислоти вона протипоказана для людей з виразкою, гастритом, панкреатитом. Навіть здоровій людині надлишок кислоти може нашкодити. Не варто їсти понад 100 грамів ягоди за один раз.

Кумарин в смородині сприяє розрідженню крові, що корисно людям зі схильністю до тромбозів. Однак в дуже великих дозах ягода може підвищити ризик відриву тромбу. Чорну смородину не варто давати маленьким дітям, оскільки вона є сильним алергеном.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *