За останній час оливкова олія стала досить модним продуктом. Про неї говорять у багатьох телепередачах, присвячених правильному харчуванню. І, напевно, кожний, хто турбується про своє здоров’я, хоче випробувати на собі її цілющий ефект.
Які ж особливості цього виду олії?
1. Потужний антиоксидант. Вільні радикали – молекули, які пошкоджують і змінюють клітини, щодня впливають на наш організм. Антиоксиданти здатні нейтралізувати ці молекули, перешкоджаючи окисленню. Антиоксиданти виробляє і сам організм, але ми можемо допомогти йому, отримуючи їх з їжею. Оливкова олія містить поліфеноли – найбільш дієві антиоксиданти.
2. Середземноморська дієта. Відомо, що жителі середземноморських країн мають більшу тривалість життя і менше хворіють серцевими захворюваннями, ожирінням і раком. Причина цього – «здорове» джерело жирів, а саме – оливкова олія. Жителі середземномор’я не тільки готують на оливковій олії, але й заправляють нею супи і салати, а також використовують замість вершкового масла.
3. Косметологія. Маски і креми з використанням оливкової олії тонізують шкіру і знімають запалення.
Цінні властивості оливкової олії відомі вже давно. У XIX столітті її використовували для профілактики серцевих захворювань і поліпшення травлення. Оливкова олія містить мононенасичені жири, які знижують рівень холестерину – цим пояснюється більшість її корисних властивостей. Покращити своє травлення можна, випиваючи натще ложку олії, а також використовуючи її в приготуванні їжі.
Для очищення кишечника пів години до сніданку потрібно випити 1 ст. л. нерафінованої оливкової олії і запити склянкою теплої кип’яченої води (можна підкислити воду соком лимона).
Вибираючи оливкову олію, зверніть увагу на наступне:
1. Кислотність – основний показник високої якості оливкової олії: менша її кислотність підвищує якість олії. Олія вищої якості має в основному кислотність від 0,8 до 1%. Підвищення цього значення говорить про погіршення якості олії.
2. Крім цього, оливкова олія має обмежений термін зберігання – не більше 1 року. Стара починає гірчити.
3. Вибирайте тільки таку олію, на якій є напис «натуральна оливкова олія» (нерафінована). Рафінована підходить для смаження і містить менше корисних речовин.