Ще зріє у садах малина, тому поспішіть приготувати всіляку смакоту з цією свіжою ягодою. Тим більше що з нею, як виявилося, можна приготувати багато різних десертів, а деякі навіть не потрібно випікати. Ми піідібрали для вас рецепти неймовірно смачних малинових десертів. Почнемо!
Меренговий рулет з малиною та збитими вершками
Потрібно для рулету: 4 білка від великих курячих яєць, маленька дрібка солі, 1/3 ч. л. лимонного соку, 250 г ванільної цукрової пудри, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ст. л. мигдального борошна.
Начинка для рулету: 400 мл 33%-38% охолоджених вершків, 100 г цукрової пудри, 400 г свіжої малини.
Приготування: для початку включимо розігрів духовки на 180 градусів. У глибокому посуді починаємо збивати білки до появи перших бульбашок і, не зупиняючи збивання, додаємо сіль з лимонним соком. Потім порційно всипаємо цукрову пудру. Продовжуємо збивати білки до стану «пташиного дзьоба» або до стійких піків.
Щоб спекти меренгу, пергаментом застилаємо деко, промазуємо його тонким шаром вершкового масла і викладаємо збиті білки. Розподіляємо тісто по пергаменту, зверху припилюємо мигдальним борошном чи пудрою. Ставимо деко на середній рівень духовки і випікаємо корж 18-20 хв.
Накриваємо деко рушником і перевертаємо його разом з готовою меренгою. Обережно видаляємо пергамент і охолоджуємо меренгу.
Беремо добре охолоджені вершки і збиваємо їх на середній швидкості міксера. По одній столовій ложці всипаємо цукрову пудру. Відразу після збиття викладаємо вершки на холодну меренгу. Зверху на вершки викладаємо свіжу малину. За допомогою рушника звертаємо меренгу в рулет, перекладаємо на тверду поверхню і прибираємо в холодильник на дві-три години.
Бісквітний торт з малиною
Потрібно: 2 холодних яйця, 3 ст. л. цукру, 3-4 ст. л. борошна, ваніль у тісто, склянка жирних вершків для крему, 2 склянки середньої свіжої малини, цукрова пудра для крему і прикраси.
Приготування: перед тим, як розбити яйця, їх важливо охолодити, оскільки в теплому вигляді їх буде складніше збити. Отже, обидва яйця розбити і в різні ємності відокремити білок і жовток. Тепер всипати в жовтки кілька ложок цукру. Сухими вінчиками перебити до білого кольору. При цьому маса трохи збільшиться. Далі чистий білок збити до одержання пишної міцної піни. Вміст обох мисок акуратно з’єднати. Продовжуючи змішування легкими рухами (зверху вниз), всипати ваніль.
Також просіяти борошно. Коли вийде в’язке однорідне (без борошняних грудочок) тісто, перемістити його в круглу антипригарну форму, змащену маслом. Запікати корж при 180 градусах протягом 40 хв. Потім бісквіт остудити і дістати з форми. Розрізати вздовж на два більш тонких коржа. Просочити цукровим або ягідним сиропом.
Паралельно збити до пишноти жирні вершки з цукровою пудрою (1/2 склянки). Половину отриманого крему викласти на перший корж. Розсипати зверху добре промиту свіжу малину. Накрити другою половиною. Обмастити вершковим кремом і прикрасити цілими ягідками. В кінці присипати бісквітний торт з малиною цукровою пудрою і залишити на пару годин у холодильнику.
Перед тим, як додати малину в десерт, обов’язково просушіть її від вологи. Інакше вода зіпсує характеристики крему і він може потекти. Подавати торт охолодженим і зберігати виключно у холодильнику.
Тістечко «Малина на снігу»
Потрібно для тіста: борошно — 1 склянка, мигдаль — 0,5 склянки, цукор — 2 ст. л., цукор ванільний — 5 г, маргарин — 100 г. Для начинки: молоко — 400 мл., рис — 100 г, цукор — 3 ст. л., вершки — 200 г, малина — 500 г, желатин — 25 г, желе малинове — 1 шт., цукор ванільний — 5 г, пудра цукрова — 1 ст. л., сіль, м’ята.
Приготування: змішати борошно, додати розмелений мигдаль, цукор, ванільний цукор, розм’якшений до кімнатної температури маргарин. Швидко замісити тісто, загорнути в харчову плівку, покласти в холодильник на 20 хв. Закип’ятити молоко, додати рис, 1 ст. л. цукру, дрібку солі і зварити рисову кашу. У гарячу кашу додати 15 г швидкорозчинного желатину, розмішати й остудити. Розвести в гарячій воді відповідно до інструкції желе, тільки води брати в половину менше. Залишити холонути.
Металеву форму для випічки (20х20 см) змастити маслом, застелити папером для випічки. Тісто злегка розкачати, викласти у форму і рівномірно розподілити. Випікати в духовці при температурі 200 градусів 15 хв. Охолодити, не виймаючи з форми. Малину рівномірно викласти на охолоджений корж, залити в два прийоми желе, поставити в морозилку на 10 хв. застигати.
Желатин, що залишився, залити 40 г води, дати набрякнути і розпустити на водяній бані. Вершки збити з 2 ст. л. цукру, ванільним цукром, розпущеним желатином. Обережно змішати остиглу рисову кашу зі збитими вершками. Вершково-рисовий крем рівномірно викласти на ягоди, поставити в холодильник на 2 год. застигати. Розрізати пиріг на шматочки, прикрасити свіжою малиною і листочками м’яти або меліси.
Малиновий тірамісу
Потрібно: 0,5 кг свіжої або замороженої малини, 1,5 склянки білого цукру, третина склянки гарячої води, чверть склянки солодкого лікеру, 0,5 склянки холодної води, 4 яєчних жовтки, 4 яєчних білки, 300 г солодкого вершкового сиру або дитячого сирка з ваніліном, 100 г шоколадної крихти, 3 ст. л. подрібненого мигдалю або кешью, 300 грамів бісквітного печива савоярді.
Приготування: у середній тарілці перемішайте малину і 6 ст. л. цукру, відставте вбік. В іншій тарілці розчиніть склянку цукру в гарячій воді, потім додайте холодну воду і лікер, також відставте. У третій тарілці збийте яєчні жовтки з 6 ст. л. цукру (краще блендером або міксером), додайте крем-сир і добре перемішайте. За допомогою міксера збийте яєчні білки, поступово додаючи 6 ст. л. цукру. З’єднайте білкову та жовткову масу. Бісквітне печиво вмочіть у воду з лікером і викладіть печиво на дно великої круглої скляної форми. Потім викладіть шар малини, потім половину білкової маси, потім шар шоколадної крихти, потім залишок білкової маси. Останній шар – подрібнені горіхи. Форму накрийте харчовою плівкою або кришкою і поставте на ніч у холодильник.
Сметанковий торт без випікання
Потрібно: малина – 2 склянки, вода – 150 мл, желатин – 3 ст. л., молоко – 200 мл, цукор – 1 склянка, сметана – 600 мл.
Приготування: залийте желатин водою, щоб він набух. Змішайте молоко та сметану, додайте половину цукру та ретельно збийте все міксером. Частину ягід змішайте з цукром та перебийте блендером в пюре. На водяній бані розчиніть желатин та додайте до сметанного крему – перемішайте. Вилийте сметанний крем у форму, викладіть ягоди та ягідне пюре. Для пюре можна використати кондитерський шприц. Відправте десерт у холодильник до повного застигання.
Малиновий мармелад
Потрібно: по 500 г малини і червоної смородини, 900 г цукру, 1 щіпка лимонної кислоти.
Приготування: перебрати малину і смородину, промити, обсушити, всипати в каструлю і залити водою так, щоб вона покривала ягоди. Поставити на повільний вогонь, нагрівати до розм’якшення смородини, потім дістати ягоди і відразу протерти гарячими через сито. Густий сік уварити в два рази, потім перемішати ягідну суміш з цукром і лимонною кислотою, проварити 40 хв., знімаючи постійно пінки. Розлити масу у форми шаром 2,5-3 см і на ніч залишити при кімнатній температурі. Розрізати мармелад на кубики, кожен обваляти в цукрі.
Малиновий пудинг з фруктами
Потрібно: 250 г малини, 4 яєчних жовтки, 50 г цукру, 3 середніх персики/нектарини, 3 ст.л. ягідного лікеру, 2 ст. л. води.
Приготування: доволі дрібно нарізати персики, покласти в миску, влити 2 ст. л. лікеру, перемішати. Розтерти з цукром жовтки, додавши лікер, що залишився, і воду, на водяній бані збивати масу з жовтків протягом 5-10 хв., поки вона не почне розігріватися. Викласти підготовлені ягоди і фрукти в форми для запікання, залити жовтковою масою, запікати 2-3 хв. у розігрітій до середньої температури духовці до зарум’янювання. Подавати краще гарячим.
Малинове желе з шоколадом
Потрібно: 180 г чорного шоколаду з вмістом какао не менше 60%, 8 г желатину в гранулах, 1 апельсин (цедра), листочки м’яти, для желе – 200 г малини, 4 г желатину в гранулах, 5 ст. л. цукру, 2 ст. л. малинового/апельсинового лікеру.
Приготування: замочити желатин в 6 ст. л. води, відклавши кілька ягід для оформлення, збити решту блендером у пюре. Цукор перемішати в каструлі з 0,5 склянки води, до повного розчинення нагріти, додати замочений желатин, перемішати, додати малинове пюре, знову перемішати, дати злегка охолонути, влити лікер, знову перемішати і розкласти у келихи/креманки, помістити в холодне місце. Для желе з шоколаду желатин залити 8 ст. л. води, подрібнити апельсинову цедру, на водяній бані розтопити шоколад, наламавши його шматочками. У каструлі розігріти 250 мл води, покласти желатин, перемішати, додати розтоплений шоколад з цедрою, перемішати, дати охолонути. Викласти шоколадне желе поверх малинового, помістити в холодне місце ще на 2-24 години. Прикрасити перед подачею малиною і листочками