Мабуть, з найбільшою пересторогою тернополяни ставляться до купівлі кавунів і динь, адже саме вони часто стають причиною харчових отруєнь.
В обласній державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи разом з журналістами зробили контрольні закупки на офіційних та стихійних ринках і перевірили вміст нітратів у кавунах і динях.
Отож, продукцію придбали вибірково на ринку «Оріон» та «Віп-Маркет» – тут продавці мали всі відповідні документи і на вимогу показали їх. Також купили дині і кавуни у нелегальних торгівців, які стоять фурами біля дороги у напрямку Петриків, а також у ятках на тротуарі поблизу Центрального ринку. У цих стихійних точках продажу жодних документів про якість продукції не було.
Цікаво, що деякі нелегальні продавці баштанних навідріз відмовилися продавати свою продукцію. Як пояснюють у лабораторії, із стихійною торгівлею повинна боротися муніципальна поліція.
За словами фахівців, перевищення кількості нітратів у фруктах можуть спровокувати шлунково-кишкові недуги. Особливо це впливає на маленьких дітей, тож до вибору фруктів і ягід потрібно ставитися ретельно. Також лікарі радять не смакувати кавуни і дині відразу ж після їжі як десерт, а лише через дві-три години. Адже баштанні містять велику кількість цукрів і можуть провокувати процеси бродіння у шлунковому тракті і це викликає дискомфортні відчуття.
До слова, якщо ви сумніваєтеся у якості кавунів чи динь і хочете перевірити їх на наявність нітратів, то це безкоштовно можуть зробити у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яка знаходиться на території центрального ринку у рибному відділі. Працює вона із 6.00 до 13.00 години.