Сьогодні: Середа. 16.07.2025

Повернення легенди: український виробник створив сидр яблучний Монбар на основі давнього забутого рецепту

Повернення легенди: український виробник створив сидр яблучний Монбар на основі давнього забутого рецепту

Український бренд Monbar кидає виклик масовим виробникам, повертаючи на ринок автентичний сидр. Мова йде не просто про напій, а про відродження легенди, пов’язаної з періодом проживання тамплієрів на Закарпатті. Що об’єднало трьох успішних підприємців, яка різниця між австрійським та нормандським рецептами та чим може здивувати сидр яблучний Монбар, розповіли власники бренду: Яна Матвійчук, Андрій Мелеш та Федір Андрейцов.

Основний секрет сидру: чиста австрійська традиція проти «брудного» нормандського методу

«Практично весь сидр, доступний у продажу в України, виготовлений за нормандською методикою», — ділиться Яна Матвійчук. За її словами, цей спосіб виробництва дуже поширений, але не позбавлений недоліків.

Зокрема, для нормандського сидру використовують вже ферментовані (по суті, підгнилі) яблука, які чавлять пресом. Отримане сусло проціджують, а після бродіння пастеризують. Високотемпературна пастеризація знищує не лише бактерії, але й всі корисні мікроелементи та вітаміни. Напій, виготовлений таким способом, має різкий, специфічний смак.

Тож перше, що вирішили співзасновники бренду — шукати інші підходи.

«Ми провели дослідження й з’ясували, що нам імпонує австрійський сільський метод виробництва напою: зі свіжих, митих яблук, без цукру і дріжджів, з м’якою пастеризацією. Так народився сидр яблучний Монбар», — розповідає Яна Матвійчук.

Відродження історії: як пов’язані сидр яблучний Монбар та легенди про тамплієрів

Назва Monbar обрана не випадково. Вона віддає шану Андре де Монбару, одному з магістрів славетного Ордену Тамплієрів. Історичні джерела свідчать, що лицарі-храмівники володіли Середнянським замком-монастирем на Закарпатті, де виробляли сидр.

Яна Матвійчук стверджує: коли почула цю легенду вперше, зацікавилась: а яку рецептуру використовували лицарі ордену? Історик за освітою, вона ініціювала дослідження і з’ясувала: це була саме австрійська технологія. Так і народилась ідея: не створювати «новий» напій, а відродити історичний — той, що здавна пов’язував Україну з Європою.

Відродження рецептури потребувало місяців наполегливої праці та десятків спроб. Але зусилля не були марними: оптимальний смак сидру Monbar був віднайдений: ніжний, з ідеальним балансом солодкості та кислинки й приємними бульбашками.

Традиційний рецепт, сучасні технології та українське серце

Сидр яблучний Монбар за старовинним рецептом створюють на сучасному, абсолютно новому підприємстві, оснащеному найкращим в Україні австрійським та бельгійським обладнанням. 

Сировинна база Monbar — це 100% українські яблука та фрукти найвищої якості. Партнером бренду є фермерське господарство «Коник», яке володіє величезними садами (понад 720 тисяч дерев) в екологічно чистому регіоні Закарпаття. Мінімальне логістичне плече та цілорічний доступ до свіжих фруктів завдяки колосальним камерам збереження гарантують стабільну якість продукції.

Процес виробництва простий: ретельно відібрані, миті яблука завантажують у центрифугу, яка витискає сік. Його залишають бродити у спеціальних камерах з контрольованими умовами. Далі — легка пастеризація і розлив у стильні пляшки зі зручною пробкою, яка відкручується.

Сидр яблучний Monbar вже доступний для поціновувачів на офіційному сайті бренду, а також у мережі супермаркетів «Сільпо». Споживачі можуть обирати серед різноманіття смаків — від класичних яблучних до оригінальних поєднань з іншими фруктами та ягодами.

Автор

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *