2021 рік продовжить спустошувати гаманці українців

2021 рік продовжить спустошувати гаманці українців

Останніми роками українців хвилює одне й теж: зростання вартості товарів та послуг, війна, безробіття, а тепер додалася пандемія коронавірусу.  

Нові соціологічні дослідження показали: картина, фактично, не змінилася. Українці найбільше турбуються про зростання цін і тарифів на комуналку, інфляцію, занепад економіки та вирішення воєнного конфлікту на Донбасі.

Аж 70,9% респондентів визначили як важливу проблему зростання цін та інфляцію, 69,8% – занепад економіки, 69,3% – зростання тарифів на компослуги, 69,8% – вирішення конфлікту на Сході нашої країни, сказала голова правління Центру «Соціальний моніторинг» Ольга Балакірєва. Для 64,2% респондентів важливою є проблема відсутності роботи, безробіття, а для 63,6% – корупція та кумівство у владі.

Отже, наступного року, за підрахунками фахівців, вартість комунальних послуг зросте на 20-30%. А загальна цифра в платіжці збільшиться на 300-700 гривень – залежно від сезону. Погодьтеся, для пересічної людини ця сума немала. 

Як пише видання «Сьогодні», зростання тарифів на газ вже відбулося, а транспортування подорожчало на 100%. Крім того, в січні майже всі водоканали підвищать на 20% вартість своїх послуг з водопостачання та водовідведення.

Також українців очікує зростання ціни на електроенергію. У Міненерго переконані: 90 копійок і навіть 1,68 гривень – занадто низька ціна. 

Згадане подорожчання призведе до зростання вартості інших житлово-комунальних послуг – найперше торкнеться керуючих компаній, які обслуговують житловий фонд. Зокрема, прогнозують збільшення оплати за гарячу воду; зростання ціни на теплопостачання і не лише за рахунок подорожчання газу, а й за рахунок збільшення вартості на водопостачання.

І щодо тарифів на вивезення сміття. Хоча вони й не прив’язані до основних послуг, але в 2021 році вартість вивезення побутових відходів теж збільшиться.

Як відомо, борги за комуналку в сумі сягають мільярдів. Тому політики гадають, як змусити українців розрахуватися за надані послуги. І придумали. Нардепи можуть прийняти законопроєкт, яким запровадять обмеження до боржників з оплати за комунпослуги, подібні до заходів щодо боржників-аліментників. Проєкт постанови зареєструвала голова комітету ВР із питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Тож, за рішенням суду, боржникам може бути обмежено право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, ходити на полювання.

Чи приймуть парламентарі цей закон – стане відомо невдовзі.

Не оминають увагою українці й ще один важливий нюанс – підвищення мінімальної зарплати. Здавалося б, це добре, адже в гаманцях буде більше грошей. Але… Це підвищення є швидше політичним рішенням, аніж економічним. Бо в Україні ні перед цим, ні перед попередніми збільшеннями мінімалки ніхто не проводив відповідних розрахунків щодо ймовірних ризиків та наслідків. А тепер це тим паче важливо. Адже пандемія негативно вплинула на економіку, «закрила» деякий бізнес. Тому зростання мінімалки з 5000 до 6000 гривень із 1 січня наступного року може негативно відбитися, найперше, на малому та середньому бізнесі. Та й на бюджеті також.             

Як зазначає «Економіча правда», підвищення мінімалки означає більші видатки на оплату праці як публічного сектору, так і приватних компаній. При цьому вищі видатки з державного та місцевих бюджетів повинні мати стабільні джерела фінансування. Оскільки зростуть витрати бізнесу на оплату праці, дехто знизить інвестиції, хтось піде в тінь, а дехто змушений буде закритися. 

Крім того, зростання мінімальної платні «підвищує» ціни на продукти, і в першу чергу – на найбільш ходові. На послуги – не лише на комунальні. На проїзд у транспорті. Збільшуються податки і так далі… І не секрет, що за рахунок підвищення мінімалки влада хоче наповнити Пенсійний фонд.

Тож 2021-ий, як і нинішний «коронавірусний» рік, продовжить спустошувати гаманці українців…

Ольга ЧОРНА.Зберегти на eDisk

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

1 коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *