Ароматні галушки, рулети і запіканки: готуємо картоплю по-новому

Страви з картоплі обожнюють всі. А який аромат у картопельки, якщо її вміло приготувати! Але ми так звикли до того, що цей овоч постійно в нашому меню, що рідко шукаємо нові рецепти. І це – невірне рішення, адже її можна приготувати по-особливому й при цьому витратити мінімум зусиль і часу. Спробуйте разом з нами приготувати картоплю по-новому – і насолоджуйтеся незрівнянними стравами. Подавати їх можна з легкими овочевими салатами, запеченим м’ясом і рибкою. Або ж – смакувати лише нею, ароматною картопелькою.

Часникова картопля, від якої неможливо відірватися

Потрібно: 3 середні картоплини, 1 пучок петрушки, 3 середніх зубчики часнику, вершкове масло, сіль, свіжозмелений перець, сир, сметана.

Для часникового масла: 50-100 г м’якого вершкового масла, 5 ст. л. тертого сиру, 1 ст. л. сметани, 3 очищених і роздавлених часточки часнику, 3 ст. л. дрібно порізаної петрушки.

Приготування: картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці. Робимо часникове масло, змішавши всі інгредієнти. Все приправляємо меленим перцем, сіллю і перемішуємо. Викладаємо у форму і ставимо в розігріту до 250 г духовку на 10-15 хвилин. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує. Зі сметаною або іншим соусом.

Картопля по-австралійськи: надзвичайно ароматна

Потрібно: 7 бульб картоплі, 50 г твердого сиру, 2 столові ложки олії, 3 гілочки кропу, 3 зубчики часнику, одна чайна ложка соєвого соусу.

Приготування: картоплю ретельно помити, залити холодною водою, посолити і варити до готовності. У невелику посудину наливаємо олію і додаємо в неї пропущені через прес зубчики часнику. Відправляємо туди ж третину чайної ложки солі і все добре розмішуємо. Гілочки кропу промиваємо, обсушуємо, дрібно рубаємо. Твердий сир натираємо на крупній тертці. Після того, як картопля звариться, зливаємо з неї воду, даємо охолонути. Потім придавлюємо блюдцем. Перекладаємо картоплю у форму, змащену рослинною олією, зверху промащуємо кожну бульбу сумішшю масла і часнику, посипаємо зеленню і збризкуємо соєвим соусом. Залишилося тільки посипати тертим сиром і відправити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 15-20 хвилин. Запікаємо страву до легкої рум’яності.

Рум’яна картопля з соковитою начинкою

Потрібно: картопля 6-7 шт. (великі бульби), печериці – 200 г, цибуля – 1 головка, бекон – 200 г, сир – 150 г, олія, сіль і перець.

Приготування: миємо добре картоплю, розрізаємо навпіл. Наливаємо на деко невелику кількість олії. Змащуємо картопляні половинки олією і викладаємо на деко. Запікаємо при 180° С  40 хвилин.

Готуємо начинку: нарізаємо дрібно цибулю та обсмажуємо на рослинній олії. Печериці нарізаємо дрібними шматочками та додаємо на сковороду з цибулею. Солимо за смаком. Нарізаємо бекон невеликими кубиками та додаємо на сковороду з цибулею і грибами. Обсмажуємо до готовності. Натираємо на дрібній тертці сир. Дістаємо картоплю і злегка остуджуємо. Ложечкою виймаємо серединку, формуючи картопляні «човники». Серединку, яку ми вийняли з картоплі, розминаємо виделкою і солимо за смаком. Змішуємо з обсмаженою начинкою і половиною тертого сиру. Фаршируємо начинкою картопляні «човники». Викладаємо фаршировану картоплю на деко, посипаємо зверху тертим сиром. Запікаємо при 180° C протягом 15 хвилин.

Святкова картопля по-французьки

Потрібно: 8-9 великих картоплин, 8 яєць, 200 г сиру, 400 г сметани, 150 мл молока, 2 столові ложки борошна, 2 столові ложки масла.

Приготування: зварити картоплю в шкірці з додаванням ложки солі, щоб вона не розварилася. Відварити яйця також з додаванням ложки солі, щоб вони не розтріскалися. Паралельно готуємо соус: розтоплюємо дві столові ложки масла і додаємо борошно. Знімаємо з вогню, додаємо сметану і молоко і проварюємо ще близько 5 хвилин. Додаємо спеції за смаком. Очищаємо відварену картоплю та яйця і нарізаємо на кубики. Натираємо сир на тертці. У попередньо змащену маслом вогнетривку форму викладаємо шарами картоплю, яйця, сир, а зверху заливаємо приготованим раніше соусом. Потім знову викладаємо шарами картоплю, яйця, сир, соус і т. д. Зверху посипаємо сиром, поливаємо сметаною і ставимо в духовку на 20 хвилин. У цю страву можна додавати будь-які інгредієнти: гриби, різні соуси, спеції, овочі, зелень.

Запіканка-драник

Потрібно: 3 картоплини середнього розміру, ріпчаста цибулина, 1 чайна ложка солі, на краю чайної ложечки чорного і червоного меленого перцю, кмину, половина чайної ложки розпушувача, склянка молока, пара склянок борошна, пара яєць, 2 столові ложки олії.

Приготування: в окремій мисці з’єднуємо яйця, просіяне борошно, олію, розпушувач, молоко і спеції, все це добре перемішуємо Далі слід почистити картоплю, помити її та порізати дуже тоненькою соломкою. Потім чистимо цибулю, ріжемо її тоненькими четвертинками та разом з картоплею додаємо до тіста. Ще раз все перемішуємо, щоб суміш стала однорідною і перекладаємо в форму для випічки, покриту пергаментом. Ставимо запіканку в духовку і випікаємо протягом 50 хвилин при температурі 190 С. Страву можна одразу різати на порційні частини та кликати домочадців до столу!

Картопляні галушки, які сподобаються всім

Потрібно: 500 г картоплі, 70 г крохмалю, 4 столові ложки соняшникової олії, 2 ріпчасті цибулини, 1 чайна ложка солі, щіпка чорного меленого перцю.

Приготування: відварюємо в мундирі картоплю і залишаємо вистигати. Після цього очищаємо від шкірки і пропускаємо через м’ясорубку. Потім додаємо до неї крохмаль, сіль і чорний мелений перець. Добре все перемішуємо. Тепер з підготовленої маси формуємо ковбаску. Діаметр її повинен бути приблизно 2,5 см. Потім розрізаємо її на шматочки. Далі формуємо кульки і пальцем робимо поглиблення в кожній. Тепер ставимо на вогонь каструлю з водою і доводимо до кипіння. Солимо за смаком і відправляємо частинами сюди заготовки, добре перемішуючи після кожного додавання. Чекаємо, коли вони спливуть і, використовуючи шумівку, дістаємо їх з води. Очищаємо цибулю і дрібно нарізаємо її. Потім відправляємо на розігріту сковороду з невеликою кількістю олії обсмажуватися до золотистого кольору. Далі відправляємо цибулю до галушок і перемішуємо. Тепер страва готова і її можна подавати до столу.

Картопляний рулет з фаршем

Потрібно: 5 штук картоплі, 400 фаршу, 2 цибулини, 2 курячих яйця, 3 зубчики часнику, 3 столові ложки пшеничного борошна, 3 столові ложки сметани, сіль, перець за смаком, олія.

Приготування: картоплю чистимо і натираємо на тертці. Одну цибулину також натираємо на тертці. Підготовлені продукти кладемо в миску, додаємо яйця, трохи рослинної олії, сметану, подрібнений часник, борошно, сіль і перець. Все перемішуємо. На деко кладемо пергаментний папір і викладаємо тісто, розподіляємо його. Відправляємо картопляний корж в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікаємо протягом 15-20 хвилин. Цибулину нарізаємо дрібними шматочками, подрібнюємо зелень (за бажанням). Фарш солимо і перчимо до смаку, додаємо зелень і цибулю. Все добре перемішуємо. Дістаємо корж і акуратно перекладаємо на рушник, а потім згортаємо в рулетик. У такому вигляді даємо трохи охолонути, потім розгортаємо і зверху викладаємо м’ясну начинку, розподіляємо і щільно згортаємо в рулет. Заготівлю перекладаємо на деко з пергаментним папером, накриваємо фольгою і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 30 хвилин. потім фольгу знімаємо і випікаємо рулет ще 10-15 хвилин. Змащуємо його зверху сметаною, нарізаємо шматочками і подаємо до столу. Смачного!






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares