День капусти: оригінальні рецепти, які вас здивують

День капусти: оригінальні рецепти, які вас здивують

Страви з капусти, які любили ще давні римляни і які сьогодні є в кухнях половини народів світу, за будь-яких збурень залишаються одними з найбільш економних і водночас різноманітних. Практично всі види диво-овоча можна варити, смажити, запікати, подавати сирими і маринованими, і вони не встигнуть набриднути, але точно допоможуть гарненько заощадити сімейний бюджет. Сьогодні пропонуємо незвичайні рецепти з білокачанної капусти – готуйте і насолоджуйтесь! 

Французький гратен з білокачанної капусти 

Потрібно: 700 г білокачанної капусти (чверть великого або половинка середнього качана), 1/3 ст. борошна, 100 г твердого сиру, 1 скл. молока, 1/3 скл. сметани, 3 яйця, 1 ст. л. сушеної петрушки, 1 ч. л. солі і щіпка білого меленого перцю, 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування: закип’ятіть воду у великій каструлі, присоліть і відваріть в киплячій воді половинку або чверть капустини 5 хв. Відцідіть капусту, тут же облийте крижаною водою і  обсушіть на рушнику. Нагрійте духовку до 190 градусів. Натріть сир на великій тертці. У великій мисці збийте яйця з сіллю, всипте борошно і влийте молоко, приправте сіллю, перцем і петрушкою і як слід змішайте. Додайте сметану і половину натертого сиру. Наріжте капусту квадратиками зі стороною 2 см і покладіть у соус. Ретельно перемішайте. Змастіть форму для випічки маслом і присипте стінки невеликою кількістю натертого сиру. Викладіть заготовлену масу в форму і посипте сиром, що залишився. Запікайте в духовці пів години. Всі рецепти розраховані на 4-6 осіб.

Португальський зелений суп із капусти 

Потрібно: 3 ст. л. олії, 1 велика ріпчаста цибулина, 200 г домашньої ковбаси, 4 зубчики часнику, ¼ ч. л. червоного перцю, 1 ст. л. паприки, 300 г картоплі, 300 г капусти, 1/2 скл. білої консервованої квасолі, сіль, мелений чорний перець, сік половини лимона, 8 скл. води.

Приготування: нагрійте 2 столові ложки олії на середньому вогні у великій каструлі з антипригарним покриттям або чавунці. Додайте нарізаний великими кубиками цибулю і ковбасу кільцями товщиною в 1,5 см. Пасеруйте, поки цибуля не стане м’якою, — близько 8 хв. Додайте подрібнений часник, червоний перець, паприку і продовжуйте готувати 1-2 хв. Додайте воду і картоплю, збільште вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть до готовності картоплі — 10-15 хв. Покладіть у каструлю тонко нашатковану капусту і квасолю і залиште на вогні 5-7 хв. Приправте сіллю і перцем за смаком, вимкніть вогонь і через 5 хвилин доповніть лимонним соком і олією, що залишилися. У Португалії цей суп часто подають у видовбаному окрайці хліба або зі скибками білої випічки.

Капустяний пиріг на пательні


Потрібно: капуста білокачанна – 1 кг, цибуля ріпчаста – 200 г, морква – 220 г, борошно – 30 г, яйця – 6 шт., петрушка свіжа – 20 г, олія ​- 115 мл, кмин – 1 щіпка, паприка мелена, каррі, сіль за смаком.

Приготування: цибулю нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на крупній тертці. Капусту шаткуємо тонкою соломкою. У пательні великого діаметра розігріваємо 50 мл олії. Обсмажуємо цибулю на середньому вогні близько 2-3 хвилини, до м’якості. До цибулі додаємо моркву. Обсмажуємо цибулю з морквою ще 3-4 хв. На пательню з цибулею і морквою додаємо ще 50 мл олії і викладаємо капусту. Капусти спершу буде дуже багато, з великою гіркою, але через кілька хвилин вона “осяде”. Часто помішуючи, обсмажуємо капусту на середньому вогні близько 10-15 хвилин, до м’якості. В кінці приготування додаємо сіль за смаком, каррі, паприку і кмин. Все перемішуємо і обсмажуємо ще кілька хвилин. Після охолодження, якщо залишилася рідина, зливаємо її. Додаємо до капусти борошно. Перемішуємо. Петрушку дрібно шаткуємо. У миску вбиваємо яйця і додаємо петрушку. Перемішуємо яйця з зеленню віночком або міксером. З’єднуємо капусту і яєчну суміш. Добре перемішуємо. На розігріту пательню додаємо 15 мл олії і викладаємо капусту, розрівнюючи по поверхні. Пательню накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і на дуже маленькому вогні готуємо пиріг 15-20 хвилин, поки його поверхня не “схопиться”. Серединка пирога ще може залишатися м’якою, але краї мають “схопитися”. Тепер пиріг треба перевернути на іншу сторону. Найзручніше це зробити за допомогою тарілки. Накриваємо пательню з пирогом тарілкою трохи меншого діаметру, ніж пательня. Перевертаємо, щоб пиріг залишився на тарілці. Потім зрушуємо пиріг назад на сковороду. Накриваємо пиріг кришкою і на маленькому вогні доводимо його до повної готовності, ще 7-10 хв. 

Ледачі голубці 

Потрібно: фарш м’ясний – 400 г, рис -1 склянка, капуста білокачанна – 200 г, морква – 1 шт., цибуля ріпчаста – 1 шт., зелень свіжа – кілька гілочок, яйце – 1 шт., олія – ​​2-3 ст. л., сіль за смаком, перець чорний мелений, сік томатний, сметана – 3-4 ст. л., цукор.

Приготування: розігрійте в сковороді олію, обсмажте в ній цибулю, нарізану кубиками, і моркву, натерту на тертці. Коли цибуля та морква стануть м’якими, додайте до них капусту, тонко нашатковану, і готуйте овочі ще хвилини 3-4. Промийте рис, залийте водою в пропорції 1:1 і варіть рис на сильному вогні, поки вода не випарується, до напівготовності. Викладіть рис і овочі в зручний глибокий посуд, дайте їм охолонути. Додайте рубану зелень, м’ясний фарш, сіль і перець за смаком. Перемішайте до однорідності. Додайте яйце, ще раз гарненько вимісіть фарш з рисом і капустою. Мокрими руками сформуйте з фаршу кульки однакового розміру. Викладіть ліниві голубці в пательню і обсмажте в мінімальній кількості олії до золотистої скоринки з усіх боків. Змішайте томатний сік зі сметаною, залийте цією сумішшю ліниві голубці, ще трохи посоліть і поперчіть за смаком. Коли підлива закипить, зробіть менше вогонь, накрийте кришкою і тушкуйте ліниві голубці в томатно-сметанному соусі хвилин 40, поки рис всередині не приготується повністю.

Чіпси з капусти

Потрібно: 600 г капусти, сік половини лимона, 3 ст. л. олії, трави – за бажанням, сіль і перець – за смаком.

Приготування: наріжте на невеликі шматочки листя салату. Зріжте щільні прожилки і з’єднайте з лимонним соком, олією, сіль і перцем. Додайте улюблених трав і добре перемішайте. Деко для запікання змастіть маслом і викладіть капусту. Відправте в розігріту до 80 градусів духовку на 2 години. 

Капустяний млинець «Вечеря для тих, що худнуть» 

Потрібно: капуста білокачанна – 200 г, кукурудза – 3 ст. л. сметана – 3 ст. л., борошно пшеничне – 3 ст. л.,сіль, перець чорний, яйце куряче – 3 шт.

Приготування: шаткуємо дрібно капусту, злегка перетираємо з сіллю. Додаємо консервовану кукурудзу, яйця, сметану, борошно і кріп. Злегка перчимо і солимо. Викладаємо на сковороду з олією. Обсмажуємо під кришкою з 2 боків.

Капустяний «Наполеон»

Потрібно: капустина, яйце і борошно – для кляру, сіль і перець – за смаком, олія для смаження, часник, майонез, твердий сир.

Для начинки – паштет, горіхи, сметана, цибуля з морквою – все за бажанням.
Приготування: качан капусти розібрати на листя, як для голубців. Листя відварити. Відварюємо недовго – нам їх ще смажити. Хвилин 5 – не більше. Зрізати потовщення, розправити, вмочити в тісто для кляру (тут можна тільки яйце збити, без борошна). Кляр можна будь приготувати – яйце з майонезом, яйце з кефіром, із зеленню, з кетчупом – що любите. Обсмажити листя з кляром в олії до рум’янцю. Викласти листя на тарілку шарами, перемежовуючи тертим сиром з часником і майонезом, будь-яким паштетом, сметаною з горіхами, смаженою цибулею з морквою, хто що любить. Дайте настоятися і просочитися.

Капуста «Рум’яні щічки»
Потрібно: 1 кг капусти (можна квашену), помідори – 4-5 шт., 2 цибулини, олія для смаження, сіль і цукор. 

Приготування: капусту дрібно нашаткувати, посолити, дати постояти хвилин 20. Стиглі помідори – 4-5 штук трішки протушити у власному соку, не додаючи води. У каструлю покласти віджату капусту і протерті через сито помідори, поставити на слабкий вогонь. Дрібно нарізану цибулю обсмажити, додати до капусти, приправити сіллю і цукром. Для цієї страви можна використовувати квашену капусту. Завдяки помідорам смак у страви дуже незвичайний. Якщо додати замість помідорів маслини – буде капуста по-грецьки. Якщо яблука і болгарський перець – капуста ніжна.

Капустяний шніцель 

Потрібно: капуста – 1 шт., спеції – за смаком, сухарі панірувальні,  олія для смаження, сіль – за смаком.

Приготування: для початку нам потрібно помити капусту в теплій воді. Потім видаляємо качан. Далі нам потрібно трохи відварити капусту. Комусь вистачає однієї хвилини – щоб капуста була еластичною, не ламалася. Але рекомендують варити капустяне листя хвилин 15. Покласти у гарячу воду, довести до кипіння і варити ще близько 10 хв. Потім перевернути, підсолити, додати спеції і варити ще 5 хв. Після цього дістаємо листя  і акуратно відбиваємо кухонним молотком товсті частини. Потім беремо один капустяний лист і в нього загортаємо менший. Опускаємо отримані шніцелі у капустяний відвар, а потім в панірувальні сухарі. На сковорідку наливаємо олію і смажимо шніцелі на невеликому вогні. Перевертаємо, як тільки вони підрум’яняться. 

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares