Гімалайський суперфуд: чим корисна обліпиха

Гімалайський суперфуд: чим корисна обліпиха

Обліпиха — традиційний лікувальний продукт китайської медицини і Аюрведи, і священний плід в Гімалаях. Її сезон — час скористатися всіма перевагами для здоров’я.

Ягоди обліпихи дозрівають з кінця серпня по жовтень. Збирати їх краще у вересні-жовтні.

Що ж у ній такого?

Корисні властивості обліпихи обумовлені високим вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і клітковини. Так, вітаміну С в ній в 9-12 разів більше, ніж у цитрусових. Ягоди обліпихи містять калій, кальцій, магній, залізо і фосфор, незамінні амінокислоти, каротиноїди, а також велику кількість фолату, біотину і вітамінів В1, В2, В6, С і Е. Обліпиха — один з найбільш поживних і багатих на вітаміни продуктів в світі, вона не поступається знаменитим суперфудам, таким як ягоди годжі або асаї.

У наших широтах обліпиху найчастіше використовують як природний засіб від застуди та грипу. Інші корисні властивості обліпихи включають, серед іншого, зниження ваги, антивіковий вплив, оздоровлення травної системи, лікування інфекцій та запалень, ефект антидепресанту, що робить її справді чарівною ягодою. Обліпиха запобігає накопиченню зайвого жиру в організмі, знижує ризик розвитку діабету і серцево-судинних захворювань, допомагаючи підтримувати здорову вагу. Завдяки високому вмісту вітаміну С обліпиха допомагає у виробленні колагену, що допомагає зберігати шкіру здоровою і пружною і надає їй природне здорове сяйво. Обліпиха також зменшує подразнення шкіри, почервоніння і свербіж, полегшує загоєння ран. Крім того, обліпиха покращує травлення, зменшує симптоми менопаузи, сухість очей, симптоми депресії.

Обліпихова олія

Олія обліпихи використовувалася протягом тисячоліть як природний засіб від різних захворювань. Її добувають з ягід, листя і насіння рослини. Олія обліпихи містить всі корисні властивості ягід в концентрованому вигляді і застосовується як внутрішньо, так і зовнішньо. Цікаво, що олія обліпихи, ймовірно, – єдиний рослинний продукт, який містить всі чотири омега-жирні кислоти: омега-3, омега-6, омега-7 і омега-9. Її користь для здоров’я поширюється від підтримки серця до захисту від діабету, виразок шлунка і загоєння шкіри.

Обліпихова олія багата вітамінами, мінералами і особливо антиоксидантами, які допомагають захищати організм від старіння і хвороб, таких як рак і хвороби серця. Насіння і листя обліпихи особливо багаті кверцетином — флавоноїдом, пов’язаним зі зниженням кров’яного тиску і зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. Антиоксиданти зменшують фактори ризику серцевих захворювань, в тому числі згущення крові, кров’яний тиск і рівень холестерину в крові.

Обліпихова олія також запобігає діабету. Дослідження на тваринах показали, що вона може допомогти знизити рівень цукру в крові за рахунок збільшення секреції інсуліну і чутливості до інсуліну.

Крім того, і ягоди, й олія обліпихи багаті корисними рослинними з’єднаннями, які зміцнюють імунітет і допомагають організму боротися з інфекціями, такими як грип. Ряд сполук можуть допомогти і в боротьбі з раком – і це знову антиоксиданти і флавоноїди, перш за все кверцетин, який, як вважається, допомагає вбивати ракові клітини. Ще олія обліпихи містить корисні жири, вітамін Е і каротиноїди, які можуть захистити клітини печінки від ушкоджень.

 

Найкращі рецепти

Найпоширеніший рецепт з цією ягодою – це обліпиха з цукром. Також можна заготовити на зиму з медом. Популярне і смачне й варення.

Також з обліпихи заварюють чай і роблять лимонад на основі заготовленої раніше ягоди з цукром. Іноді в продажу можна знайти обліпиховий сік, а якщо у вас є свіжі ягоди, ви можете приготувати фреш або смузі з додаванням самостійно.

Ця ягода не тільки корисна, а ще й смачна, тому є величезний простір для застосування обліпихи у кулінарії.

 

Чай з обліпихою та прянощами

Цей чай можна пити гарячим або холодним, використовувати для оздоровлення при застуді або ж як основу для запашного грогу.

Складові: 100 г обліпихи, 1 ч. л. тертого кореня імбиру, 2-3 шт. гвоздики, 2-3 коробочки кардамону, 2 палички кориці, 500 мл окропу, 2 ч. л. меду.

Ягоди перебрати і промити, перекласти в заварник і потовкти. Додати імбир, гвоздику, кардамон, корицю. Залити окропом і залишити на 5 хв. Процідити і подавати з чайною ложкою меду на чашку.

 

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares