![Їсти чи не їсти. Чим допоможе молода кропива і як її готувати](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2021/04/кропива.jpeg)
Це прекрасне доповнення до салатів, супів, соусів і навіть смузі. Молода кропива – джерело вітамінів і мікроелементів, необхідних навесні, коли їх так не вистачає. Збирати її можна з кінця березня до початку травня.
Молода кропива – природний концентрат вітамінів, таких як: А, В, С, Е, К, а також мікроелементів. У ній є: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен, фітонциди й органічні кислоти. Вона зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин, виведенню шлаків і токсинів. Завдяки вмісту вітаміну К кропива допомагає гарному згортанню крові, має протизапальну дію і помічна при внутрішніх кровотечах. Хлорофіл, що міститься у великій кількості в листі, запускає обмінні процеси в організмі і допомагає йому протистояти онкологічним захворюванням. Кропива нормалізує рівень цукру в крові. І, як відомо, кропиву активно використовують в косметології і фармацевтиці.
Водночас, через потужні кровоспинні властивості, молода кропива протипоказана людям, що страждають на варикозне розширення вен, тромбофлебіт і атеросклероз, а також людям з густою кров’ю, оскільки може спровокувати утворення тромбів. Молоду кропиву не рекомендують людям з підвищеним артеріальним тиском, а також вагітним, бо є ризик викидня.
Коли збирати і як обробляти
Навесні кропива з’являється однією з перших рослин. Найпоширеніший вид – кропива дводомна. Молодою вона вважається до початку цвітіння, тобто до середини травня. Збирати кропиву краще за містом, далеко від доріг. Хоча молода кропива не жалить, а якщо й жалить, то зовсім трохи, збирати її краще в рукавичках. При приготуванні кропиву необхідно ошпарити.
Молоду кропиву краще не піддавати або якомога менше піддавати тепловій обробці, щоб вона зберегла якнайбільше корисних властивостей і вітамінів. Відварювати кропиву можна максимум три хвилини. Тому в супи кропиву додають в самому кінці приготування.
Щоб зберегти в кропиві якомога більше вітаміну А, краще її кришити керамічним ножем або рвати руками.
Якщо немає протипоказань, то молоду кропиву можна вживати в будь-яких кількостях. З нею готують зелений борщ, салати, соуси, пироги, яєчню, окрошку, крем-суп, смузі та ін.
Що приготувати: салат
Всі свої корисні властивості молода кропива найкраще збереже в салаті. Для супервітамінного весняного салату необхідні: молода кропива, зелена цибуля, кріп, петрушка, олія, лимонний сік, сіль і перець. Листя кропиви обдати окропом, дрібно порвати руками або порізати керамічним ножем, покришити кріп, петрушку, цибулю, заправити олією і лимонним соком, перець і сіль додати за смаком.
Чай з кропиви для очищення крові
Найпростіший спосіб приготування чаю з кропивою – це додати кілька шматочків листя рослини до звичайного трав’яного збору. А от для чаю лише з кропиви підійде інший рецепт.
Потрібно: кропива сушена – 1 ст. ложка, вода – 200 мл. Залийте кропиву окропом у зручному посуді. Даєте настоятися 1 годину. Можна пити отриманий напій чистим або розбавляти водою за смаком. Випивати не більше 2–3 склянок на день. Найбільш оптимально – 1 склянка для підтримки гарного самопочуття і тонусу.
Ефект – очищення крові, зміцнення організму, виведення токсинів, бадьорість і свіжість, поліпшення стану шкіри, зниження ваги, поліпшення обміну речовин, імунітет до застудних і запальних захворювань.
Якщо концентрація кропиви в чаї буде зовсім мала, його можна пити роками. А ось концентровані чаї та відвари з кропиви п’ють не більше 3 місяців, потім роблять тривалу перерву.