Наслідуймо великого чудотворця Миколая

Наслідуймо великого чудотворця Миколая

Про життя св. Миколая маємо багато переказів. Він був незвичайною людиною, а його життя було повне чудес. Народився св. Миколай приблизно 270 року в побожній християнській родині в малоазійському місті Патарі в провінції Ликії.

Він був єдиним сином заможних батьків, вихований у побожності та християнських чеснотах. Його батьки передчасно померли, а ним заопікувався дядько, який був єпископом того міста. Бачачи добрі прикмети племінника, дядько, після належної підготовки, рукоположив його в сан священика. Св. Миколай, будучи священиком, в пості та молитві ревно працював для Святої Церкви. Найголовніше – допомагав людям у різних їх потребах, дуже часто так, щоб вони того не знали. Хоч як він не ховався зі своїми добрими ділами, але люди про них довідувалися. Велику спадщину, яку Миколай отримав від батьків, роздав бідним і потребуючим. На славу Божу св. Миколай зложив весь маєток, а Господь нагородив його великою силою творити чудеса.

Вперше це виявилося, коли він вибрався до Палестини, щоб помолитися в тих місцях, де жив і проповідував Ісус Христос. В час подорожі кораблем по Середземному морю зірвалася  велика буря, що загрожувала великою небезпекою для корабля. Св. Миколай в своїй щирій молитві звернувся до Бога про помилування і визволення від нещастя. Нараз буря на морі стихла й небезпека минула. Подорожні, які бачили силу молитви св. Миколая, не могли мовчати, коли прибули до м. Олександрії, і слава про нього широко рознеслася.

Повернувшись зі Святої землі св. Миколай вирішив віддатися молитві і постові, а тому вступив до монастиря. Однак недовго св. Миколай був у монастирі. Одного разу у сні йому явився Христос, який подав Євангеліє, а Богородиця покрила омофором. Також він почув голос, який наказував залишити монастир та йти між людей. В цьому часі помирає архієпископ Ликії. Зібрані єпископи цієї провінції спочатку не могли з-поміж себе вибрати архієпископа Мира та, наставлені Духом Святим, вони вибрали св. Миколая на це становище. Ставши архієпископом міста Мир і цілої провінції Ликії, св. Миколай був близьким до всіх: батьком – сиротам, порадником – засмученим, заступником покривджених та великим доброчинцем.

В час переслідування християн імператором Діоклетіаном св. Миколай був ув’язнений. Але й у в’язниці він щиро проповідував слово Боже. Повна свобода для християн прийшла з проголошенням визнання християнської віри в 313 р. імператором Констянтином. Але спокій у церкві був порушений виникненням різних наук, незгідних з Євангельським навчанням, а між ними – єресі Арія, який навчав про різноістотність Сина Божого з Отцем. Був скликаний перший Вселенський Собор в 325 р., на якому св. Миколай, як архієпископ Мира, разом з св. Афанасієм обстоювали Євангельську науку.

Повернувшись із Вселенського Собору в Нікеї, св. Миколай віддано працював у своїй єпархії, наставляючи у вірі паству.

Коли ж Господь покликав великого угодника свого в небесні обителі, то його любов і милосердя до людей на землі ще більше зросли. Одержавши від Бога «нев’янучий вінок слави» (1 Петр.5,4), святитель Миколай «світу всьому подав дорогоцінне милості миро і невичерпне чудес море». Його святе ім’я призивають у молитвах не тільки християни, а й представники інших вірувань у скрутних випадках життя. Християнська історія зберігає численні розповіді про чудесні явлення святителя Миколая та його благодатну поміч тим, хто призиває його.

Він і тепер невидимо допомагає тим, хто з вірою, безсумнівною надією та любов’ю звертається до нього в молитвах і благодатно охороняє їх.

Плекаймо пошану до святителя Миколая і звертаймося церковним піснеспівом до нього: «Величаємо тебе, святителю отче Миколає, і шануємо святу пам’ять твою, бо ти молиш за нас Христа Бога нашого» (Величання).

P. S. Хай чемних і слухняних обдарує святий Миколай і усіх нас супроводжує  Боже благословення!

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *