Смачно зустрічаємо 2019 рік Жовтої Земляної Свині

Смачно зустрічаємо 2019 рік Жовтої Земляної Свині
За китайським календарем 2019 – рік Жовтої Земляної Свині. У цього символу є свої правила, які варто врахувати при підготовці святкового меню.

Незважаючи на те, що Свиня любить смачно поїсти, не обов’язково перевантажувати стіл стравами – всього має бути в міру. Зрозуміло, щоб не розлютити символ наступаючого року, на столі не повинно бути свинини. До новорічного меню 2019 також варто включити оригінальні закуски і салати, святкові бутерброди і канапе, страви зі свіжих овочів і зелені. На десерт найкраще підійдуть фруктові торти, ягідні десерти та шоколадні трюфелі.

Що стосується напоїв, то у рік Свині варто віддати перевагу легким винам, шампанському і оригінальним домашнім коктейлям.

За східною традицією для Свині необхідно підготувати окрему мисочку із зерновим хлібом, горіхами і крупою. Також постарайтеся, щоб на святковому столі було багато домашніх цукерок – в Китаї вони символізують родинне щастя. А традиційні у нас мандарини в Піднебесній вважаються їстівним втіленням золотих монет. А ще кажуть, що солодощі привертають у дім тепло і розуміння, а хліб – благополуччя. Щоб об’єднати ці дві речі обов’язково приготуйте для зустрічі нового року святковий торт.

Ошатний новорічний стіл – це не тільки смачні страви, а й красива сервіровка і святковий декор. Щоб догодити Жовтій Земляній Свині новорічний стіл 2019 має бути прикрашеним в жовтих, червоних та золотистих тонах.

Святкові роли з лососем

Потрібно: 2 листи лавашу, 200 г слабосоленого лосося, 150 г вершкового сиру, 2 помідори, пучок зеленої цибулі, листя салату, лимонний сік, мелений чорний перець.

Приготування: змастити лаваш рівним шаром вершкового сиру і приправити перцем. Нарізати помідори тонкими кружечками. Дрібно нарізати зелену цибулю і посипати нею сир. Зверху розкласти скибочки лосося, збризнути лимонним соком. Потім розкласти листя салату і помідори. Лаваш щільно скрутити в рулет, загорнути в плівку, покласти в холодильник до подачі мінімум на  годину. Перед подачею нарізати рулет на шматочки шириною 3-4 см, викласти на тацю і подавати.

Салат з тунцем

Потрібно: пучок салатного листя, 2-3 огірки, 2 помідори, 3 варених яйця, 180 г консервованого тунця шматочками, оливкова олія, зерниста гірчиця, сіль, мелений перець.

Приготування: салатне листя замочити у воді на півгодини. Промити, дати висохнути і порвати руками на тарілку. Зверху розкласти шматочки огірків, помідорів, яєць і тунця. Посолити і посипати перцем. Заправити салат оливковою олією, змішаною з діжонською гірчицею.

Мандарини на закуску

Потрібно: 1 куряча грудка, 3-4 морквини, 2 яйця, 150 г твердого сиру, 2 зуб. часнику, 100 г майонезу або йогурту без добавок, листя базиліку, зірочки гвоздики.

Приготування: відварити м’ясо, моркву, яйця. Всі продукти подрібнити на тертці, часник вичавити через прес. У масу з курячого м’яса додати майонез (50 грам), сіль, спеції за смаком і зліпити невеликі кульки. Змішати сир, яйця, часник і майонез, посолити. На харчову плівку викласти 1-2 ст. л. сирної маси і розрівняти в млинець. Потім всередину помістити кульку з курячої грудки і загорнути. За таким принципом отриману заготовку загорнути в шар натертої моркви і надати форму мандарина. Прикрасити закуску гілочками базиліку і зірочками гвоздики.

Олів’є по-новому

Потрібно: 6 картоплин, 2 великих моркви, 6 яєць, 2 курячих філе, 4 свіжих огірка, сметана або йогурт, горошок консервований, французька гірчиця, сіль, лавровий листок.

Приготування: відварити моркву, картоплю, яйця. Зварити куряче філе, додавши трохи солі і, за бажанням, лавровий лист. Почистити овочі та яйця і нарізати їх кубиками. Дрібно нарізати курку. Додати горошок. Змішати сметану або йогурт з гірчицею в пропорціях ¼. Додати до салату сіль, соус і перемішати.

Салат з куркою і корейською морквою

Потрібно: 1-2 курячих філе, 75 мл соєвого соусу, 1 ст. л. меду, щіпка меленого імбиру, рослинна олія, 3 свіжих огірки, 1 банка консервованої кукурудзи, 200 г моркви по-корейськи, пучок салатного листя, 1 ст. л. кунжуту.

Приготування:  куряче філе нарізати і замаринувати в суміші соєвого соусу, імбиру і меду. Залишити на годину. Потім вийняти з маринаду і обсмажити на олії до готовності. Остудити. Салат замочити на півгодини в холодній воді, щоб прибрати гіркоту. Обсушити і порвати руками. Огірки помити, за бажанням, очистити і нарізати кружечками. Кунжут підсушити в духовці або на сухій сковороді. З’єднати всі інгредієнти в салатниці і полити невеликою кількістю оливкової олії.

Салат з яловичим язиком і авокадо

Потрібно: цілий яловичий язик, 1 авокадо, 2 яйця, 200 г печериць, 1 свіжий огірок, 1 цибулина, 1 банка консервованого горошку, майонез, рослинна олія для обсмажування.

Приготування: відварити в підсоленій воді яловичий язик. Яйця зварити та охолодити. Цибулю порізати півкільцями, обсмажити на олії кілька хвилин. Потім додати гриби і смажити до готовності. Посолити і поперчити. Яйця і авокадо нарізати кубиками, огірок і язик – соломкою. Додати горошок. Всі інгредієнти заправити майонезом і перемішати.

Телятина в червоному вині

Потрібно: 1 кг м’яса, 100 г. червоного сухого вина, 1 ст. л. коньяку, 50 г. олії, 3 зуб. часнику; 1 ст. л. базиліку, чорний мелений перець.

Приготування: м’ясо натерти сіллю і перцем. Приготувати маринад: подрібнити часник, базилік і змішати їх з іншими продуктами, залити м’ясо і залишити на добу в холодильнику. Вийняти філе з маринаду, зробити на ньому невеликі поздовжні розрізи, помістити в духовку на решітку. Смажити 7-15 хвилин (в залежності від форми філе). Подавати на листках салату.

Курка з апельсинами

Потрібно: 2 яблука, 2 апельсини, 1 ціла курка, 1 ст. червоного напівсолодкого вина, 150 мл соняшникової олії, 1 головка часнику, сіль, перець.

Приготування: змастити курку олією і тертим часником. Посипати сіллю, перцем і улюбленими приправами. Залишити на 30 хв. Тим часом нарізати часточками яблука і апельсини. На дно форми для запікання викласти фрукти. Зверху покласти курку. За бажанням птицю теж можна нафарширувати яблуками й апельсинами. Залити все вином, злегка накрити фольгою і відправити запікатися на 1,5 год. при 180 °С. Потім фольгу прибрати, полити курку соусом, що утворився, і поставити на 15–20 хв. під гриль.

Рулет з курячої грудинки зі шпинатом

Потрібно: 250 г курячої грудки, 5 в’ялених томатів, 1/2 пучка шпинату, 100 г м’якого сиру, 1 ч. л. рослинної олії, сіль, перець.

Приготування: шпинат ошпарити окропом і крупно нарізати. В’ялені томати порубати. Курячі грудки злегка відбити і приправити за смаком. Викласти сир, томати і шпинат на курячу грудку. Згорнути рулет і обмотати кулінарною ниткою. Обсмажувати на рослинній олії 3–5 хв. до появи золотистої скоринки. Перекласти у форму для запікання і відправити в духовку на 10–15 хв. при 180 °С.

Новорічний шоколадний торт

Потрібно: для тіста – 100 г борошна, 4 яйця, 120 г цукру, 2 ст. л. какао, 2 ч. л. крохмалю, 1 ч. л. вершкового масла;

для сиропу: 70 г цукру, 2 ст. л. коньяку, 150 мл води;

для крему: 200 г жирних вершків, 200 г гіркого шоколаду;

для посипки: 50 г шоколаду, 2 ст. л. цукрової пудри.

Приготування: просіяне борошно з’єднати з какао і крохмалем. Відокремити жовтки від білків і збити їх міксером зі 100 г цукру до білого кольору. Білки збити з 1 ст. ложкою цукру до щільних піків. Акуратно з’єднати жовтки з білками, піднімаючи масу ложкою знизу вгору. Поступово всипати в яйця борошняну суміш, постійно перемішуючи. Тісто викласти у змащену вершковим маслом форму і відправити у розігріту до 180°С духовку. Випікати корж 25 хвилин. Перевірити готовність бісквіта можна дерев’яною паличкою – вона має бути сухою. Готовий бісквіт залишити остигати приблизно на 4 години. Приготувати шоколадний крем для прошарку новорічного торта. Для цього шоколад поламати на шматочки. Вершки довести до кипіння, залити ними шоколад і перемішати до однорідної маси і повного розчинення шоколаду. Остудити крем при кімнатній температурі протягом 1 години.

Приготувати сироп для просочення торта. Цукор залити водою і проварити до повного розчинення цукру. Охолодити сироп і влити туди коньяк. Бісквіт розрізати уздовж на два коржі. Нижній корж просочити сиропом, потім викласти на нього половину шоколадного крему. Зверху покласти другий корж, знову просочити сиропом і обмастити зверху і з боків рештою крему. Поставити торт у холодильник, щоб крем трохи застиг. Для посипки холодний шоколад потерти на дрібній тертці і посипати ним торт. Вирізати трафарет у вигляді сніжинки, накласти на торт і зверху присипати цукровою пудрою. Біла цукрова пудра матиме ефектний вигляд на контрастному чорному тлі.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *