Літо у розпалі. Вже дослигли черешні, з’явилися перші вишні. Черешня за своїми біологічними особливостями належить до одного з 150 видів вишні, що існують на земній кулі. Тільки у слов’янських мовах для вишні й черешні існують окремі назви. В інших мовах (німецькій, французькій, англійській тощо) черешня не має своєї назви, а іменується солодкою вишнею.
Ягоди вишні – комора природних речовин і сполук. Найголовніше багатство вишень – капіляроскріплюючі речовини (антоціани), наявність яких можна визначити по забарвленню плодів: чим темніша ягода, тим більше в ній цих сполук.
Корисні вишні наявністю в них фолієвої кислоти (вітамін В1). У щойно достиглих плодах його не більше 0,05-0,15 мг, а в тих, що достиглими висять на дереві ще 10-15 діб, вміст вітаміну підвищується до 0,4-0,5 мг. Чимало у плодах вишні й вітаміну В2. Проте найціннішим у плодах є наявність кумаринів (переважно оксикумаринів), що запобігають підвищеному згортанню крові та інфарктам, які провокують утворення тромбів.
Плоди мають багато амігдаліну, споживання якого сприяє профілактиці деяких серцевих захворювань. А в кісточках вишні амігдаліну навіть надлишок, тому вживання наливок, що довго стояли, призводить до серцевого болю.
У вишнях у 2-3 рази більше заліза, ніж у яблуках (від 1 до 3 мг). Велика кількість фолієвої кислоти і заліза роблять вишні дуже корисними при недокрів’ї, зниженому кров’яному тиску. Вони корисні для утримання нормального рівня згортання крові, попередження розладів серцевої та нервової систем.