Оксана Кравець зі Зборова виготовляє одні з кращих пряників в Україні.
Ми дуже часто відмовляємося від своїх мрій і задумів через лінощі, страх невдачі і тисячі різноманітних причин. Нарікаємо на маленьке місто, відсутність перспектив, вік, сімейні турботи… Героїня цієї публікації ламає всі ці стереотипи і вкотре доводить – найважливіше – знайти улюблену справу, багато працювати і постійно вдосконалюватися.
Оксана Кравець із невеличкого затишного Зборова, мама двох діток та економіст за освітою, за три роки зуміла опанувати десятки технік випікання та оздоблення імбирних пряників і стати однією з кращих майстринь України у цій сфері.
Сьогодні з тіста і глазурі пані Оксана виготовляє справжні витвори мистецтва, її навіть кличуть працювати за кордон, а вона мріє про музей пряників на рідній Тернопільщині та не уявляє свого життя за межами своєї маленької батьківщини.
Мед, 11 видів прянощів і жменька любові
В оселі пані Оксани завжди пахне святом. П’янкий медово-імбирний аромат ще зранку заповнює всі закутки будинку. Жінка вранці замішує тісто, розкачує тісто і випікає пряники. У цьому їй допомагає вся родина. А ось розмальовує їх, зазвичай, вночі. Це особливий творчий процес, який потребує спокою і гармонії. Зізнається, любов до виготовлення пряників з’явилася одразу. Спробувала пекти й зрозуміла: це – її.
Пані Оксана багато експериментувала із рецептами тіста, прянощами, техніками оздоблення допоки віднайшла ідеальне співвідношення інгредієнтів. Тож у її арсеналі – кілька рецептів тіста на різні смаки. Вона додає у випічку 11 видів прянощів та приправ, а також багато меду, тому смак пряників насичений, а зберігаються вони до шести місяців. Та, найважливіше, переконана жінка – виготовляти пряники з гарним настроєм та вкладати у них часточку своєї душі.
Перші роботи майстриня згадує з любов’ю – це були найпростіші казкові герої, новорічні ялиночки. Але вони надзвичайно дорогі серцю.
Сьогодні ж пряники пані Оксани – це маленькі шедеври. На них вона створює вишукані орнаменти і навіть картини.
Сюжети для оздоблення випічки майстриня черпає звідусіль. Це і побут, і сім’я, і прогулянки рідним Зборовом, мандрівки Україною.
У її планах – опанувати петриківський розпис та навчитися малювати на пряниках портрети людей.
Історія сягає Київської Русі
До зустрічі з пані Оксаною я навіть не уявляла, що пряники, техніка їх розпису є частиною культурного надбання багатьох країн світу. З’явилися вони у Німеччині. Однак сьогодні найпоширеніші у Чехії і саме майстрині цієї країни найвідоміші у світі.
А ще в Україні у давнину існував звичай пекти великий медяник, який давали дівчині як придане. Для того, щоб його довезти до дому нареченого, запрягали двох волів і возом везли у нову домівку.
Мрія про музей пряників
Пані Оксана не планує зупинятися на досягнутому – вона постійно вчиться і вдосконалюється. Хоча пряникове мистецтво в Україні не дуже розвинене, намагається переймати закордонний досвід та творити щось своє.
Оксана Кравець часто виготовляє пряники у подарунок. Кожна її робота – ексклюзивна. Майстриня створює і пряникові картини, і будиночки, і вітальні листівки. На Різдво вдома навіть ялинку одягає в іграшки з пряників.
Хоча жінка зізнається, найголовнішого пряника свого життя вона ще не зробила, тому постійно ставить перед собою нові цілі.
Навчитися може кожен!
Оксана Кравець радить господиням обов’язково спробувати спекти пряники та потішити своїх рідних смачними солодощами. А, можливо, віднайти своє покликання.
Оксана Кравець поділилася з читачками «Нашого ДНЯ» одним із своїх рецептів.
Медові пряники
Потрібно: 2 яйця, 100 г цукру, 50 г масла, 100 г меду, 0,5 ч. л. соди, 1,5 скл. борошна, спеції до смаку.
Для глазурі: 1 білок, 200 г пудри, харчові барвники за бажанням.
Приготування: спершу збити яйця з цукром, тоді додати решту інгредієнтів. Замісити тісто, розкачати, витиснути формами. Бляшку посипати мукою, викласти тісто і пекти в духовці 10-15 хвилин при температурі 180°.
Витягнути, остудити. Збити білок із цукровою пудрою, за потреби додати барвники і розмалювати ласощі.