Айва: користь і шкода яскравого осіннього суперфуду

Айва: користь і шкода яскравого осіннього суперфуду
Багата вітамінами, але вживати варто з обережністю

Батьківщиною айви є Азія, однак вона без проблем зростає і в нашому помірному кліматі. Її можна зберегти до лютого, обравши цілі стиглі плоди. У свіжому вигляді айву вживають вкрай рідко, бо вона відрізняється кислим і терпким смаком. У вареної айви м’якоть рожева, з характерною гранульованою текстурою. Зовні й за смаком вона нагадує грушу. Плоди айви зелено-жовті або золотаві.

Користь для здоров’я

Айва містить безліч корисних речовин. В її складі є глюкоза, фруктоза, яблучна і лимонна кислота, пектини, солі заліза, калію, фосфору і кальцію. Крім того, плоди цієї рослини багаті вітамінами А, В, С, Е і РР.

Народна медицина здавна використовує айву для приготування різних жарознижуючих засобів при будь-яких простудних захворюваннях. Варення з айви допоможе налагодити роботу травної системи. Для зупинки кровотеч рекомендується пити відвар з насіння цього фрукта.

До речі, народна медицина використовує в лікувальних цілях не тільки плоди, а й листя айви. Настій з листя ефективно знижує рівень цукру в крові. Тому людям, що страждають на цукровий діабет, слід звернути на айву особливу увагу.

Корисний також і сік цієї рослини, що володіє антисептичною дією. Вживати айвовий сік рекомендують тим, хто страждає астмою і захворюваннями верхніх дихальних шляхів.

Пектинові і дубильні речовини, які містяться в плодах, допоможуть вивести з організму токсини і різні канцерогенні сполуки, сприяючи прочищенню кишечника. Вони ж протистоять розвитку захворювань і запальних процесів травної системи. Крім того, айва характеризується низькою калорійністю, завдяки чому користується прихильністю дієтологів.

Вживання в їжу плодів айви допоможе боротися з розумовою напругою і стресом, а також сприяє підвищенню настрою. Вагітним жінкам піде на користь чай зі шматочками айви.

Сік цієї рослини часто використовується в косметології для позбавлення від веснянок і очищення проблемних зон шкіри обличчя. Рецепт простий: ватний тампон змочити в свіжовичавленому соці плоду і протерти попередньо очищену від косметики шкіру. Для жирної шкіри підійдуть лосьйони або бальзами з айви. Застосування таких косметичних засобів допоможе зробити шкіру ніжною і гладенькою на дотик.

Кому шкодить?

Як і будь-який продукт, айву потрібно вживати в розумних кількостях. В жодному випадку не рекомендується їсти насіння, оскільки воно містить деякі шкідливі для організму людини речовини. Також не варто захоплюватися айвою тим, хто страждає від плевритів і запорів.

Дуже незвичайний побічний ефект від вживання плодів цієї рослини – негативний вплив на голосові зв’язки і гортань. Тож співакам, лекторам і педагогам краще утриматися від спокуси з’їсти варену айву. А ось з препаратами на її основі немає ніяких проблем – застосовувати їх можна, зв’язки і горло не постраждають.

Навіть, якщо ви любите кисле, краще не їсти багато айви в сирому вигляді, оскільки вона може викликати подразнення слизової шлунка і першіння в горлі, таким чином надавши протилежний ефект при болях в животі або хворобах гортані.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *