Молочна сироватка: простий засіб зцілення й омолодження

Молочна сироватка: простий засіб зцілення й омолодження

Приготувавши домашній сир, не поспішайте виливати молочну сироватку! Вона нітрохи не поступається в своїх корисних властивостях іншим молочним продуктам. Молочна сироватка складається на 94% з води, а решта – це лактоза, сироватковий білок, молочний жир і, так званий, молочний цукор.

Лактоза – це корисний вуглевод, в найменшій мірі сприяє утворенню небажаного жиру. Лактоза також нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Сироваткові білки містять унікальні амінокислоти, які беруть участь в процесі кровотворення і в синтезі білків печінки. Молочний жир

легко засвоюється і посилює діяльність інших ферментів, життєво важливих для людського організму.

До складу молочної сироватки входять вітаміни групи В, вітамін С, нікотинова кислота, холін, вітамін А, вітамін Е і біотин. Молочна сироватка містить також кальцій, магній і пробіотичні бактерії.

1 літр сироватки містить 60% добової потреби організму в кальції, практично повністю у вітаміні В2 і на 40% в калії.

Властивості і користь

Молочна сироватка допомагає в лікуванні захворювань органів травлення: нормалізує кишкову мікрофлору, уповільнює газоутворення і гнильні процеси.

Завдяки високому вмісту вітамінів групи В, може служити заспокійливим напоєм. Напої на основі молочної сироватки здатні позитивно впливати на емоційний стан людини, пригнічуючи депресію та інші апатичні стани.

Сироватка містить велику кількість водорозчинних вітамінів, тому вона може захистити від прихованих форм вітамінної недостатності.

Склянка сироватки щодня зміцнює імунітет. Також рекомендується для людей, що мають проблеми із зайвою вагою. Вона застосовується для лікування ожиріння і для профілактики надлишкової маси тіла. Часто молочну сироватку використовують при дієтах і розвантажувальних днях: калорійність в кілька разів менше, ніж у молока, а вміст жиру всього 0,2%.

Для краси
Молочна сироватка проявляє антиоксидантну та регенеруючу активність, що уповільнює процеси старіння. Якщо прищепити собі корисну звичку випивати щодня вранці по одній чашці сироватки, можна швидко зміцнити свій імунітет. Вона має легкий проносний ефект, тому найкраще вводити її в свій раціон тоді, коли не маєте важливих справ далеко від дому. Молочна сироватка добре виводить токсини і ще з давніх часів вважається еліксиром краси та молодості.

На її основі можна легко приготувати безліч поживних коктейлів, вона чудово насичує організм: потрібно взяти 100 г будь-яких ягід, 250 г сироватки, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. цукру і корицю за смаком. У блендері змішати ягоди, додати всі інші інгредієнти і молочну сироватку.

Щоб зміцнити нігті в 0,5 л підігрітої сироватки додати 2-3 краплі олії жожоба. У цій ванні 10 хвилин потримати руки.

Можна позбутися від прищів, вживаючи сироватку близько двох місяців, приготовану таким чином: додати сік половини лимона в 0,5 л кип’яченого охолодженого молока.

Як приготувати?

Сквашене молоко ставлять на плиту та на слабкому вогнi доводять до кипiння, але не кип’ятять. Коли почнуть утворюватися згустки, молоко вiдставляють, щоб вистигло. Потiм рiдину треба процiдити крiзь марлю або дрiбне сито. Коли сироватка стече, її можна вiдразу вживати. А сир, що залишився на ситi, – чудовий дiєтичний продукт, який можна давати навiть маленьким дiтям. Так само “добувають” сироватку з кефiру.

А зі свiжого молока сироватку роблять так: коли молоко почне закипати, додайте сiк лимона, перемiшайте та вiдразу знiмайте з плити, процiдiть – i готово.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *