Чому варто їсти абрикоси: 8 аргументів

Чому варто їсти абрикоси: 8 аргументів

Кругленькі, соковиті, солодкі, апетитні – абрикоси заслуговують на наше захоплення і похвалу. Адже вони мають цілий ряд переваг для здоров’я. Наприклад, покращують травлення та добре впливають на очі.

Поживні і низькокалорійні
Абрикоси містять багато важливих вітамінів та мінералів. Лише у двох свіжих абрикосах (70 г) є: 8% добової норми вітаміну А, 8% добової норми вітаміну С, 4% добової норми вітаміну Е, 4% добової норми калію. Найкраще насолоджуватися цілими та неочищеними абрикосами, оскільки у шкірці багато клітковини та поживних речовин. Кісточку їсти не треба.

Багаті на антиоксиданти
Абрикоси є чудовим джерелом багатьох антиоксидантів, зокрема, флавоноїдів, які захищають від хвороб, включаючи діабет і недуги серця.

Можуть сприяти здоров’ю очей
Вітамін А, що є в абрикосах, відіграє дуже важливу роль у попереджені курячої сліпоти. Вітамін Е захищає очі від ушкодження вільними радикалами.

Покращують стан шкіри
Головні причини зморшок та ушкоджень шкіри – фактори довкілля на кшталт сонця, забруднення і сигаретного диму. Дослідження показують прямий зв’язок між ультрафіолетовим промінням та ризиком меланоми, раку шкіри. Ви можете боротися з деякими ушкодженнями шкіри через здорове харчування, наповнене антиоксидантами. А їх багато в абрикосах. Вітаміни C та E, які є в цих фруктах, також можуть допомогти шкірі. Вітамін С захищає від ультрафіолетових променів та забруднювачів довкілля. Бета-каротин – ще одна поживна речовина в абрикосах, може захищати від сонячних опіків. 10-тижневе дослідження, у якому учасники вживали добавки з бета-каротином, показало зменшення ризику сонячних опіків до 20%.

Сприяє здоров’ю кишківника
В одній чашці (165 г) порізаних абрикосів є 3,3 грамів корисної клітковини, це 8,6% та 13,2% добової норми для чоловіків і жінок відповідно. Абрикоси особливо багаті на розчинні волокна, важливі для підтримки здорового рівня цукру в крові та холестерину.
Клітковина затримує рух їжі через систему травлення і годує ваші корисні бактерії кишківника. Здоровіший мікробіом кишківника пов’язаний з нижчим ризиком ожиріння.

Багаті на калій
Це мінерал, який слугує електролітом. У тілі відповідає за відправку нервових сигналів, регуляцію скорочення м’язів та водного балансу. У двох абрикосах (70 г) є 181 мг цього мінералу, а це 4% добової норми. Достатнє вживання калію може попередити здуття живота та підтримувати в нормі кров’яний тиск, а в результаті на 24% знижує ризик інсульту.

В абрикосах багато води
Це допомагає регулювати кров’яний тиск, пульс, температуру тіла й підтримувати здоров’я суглобів. Більшість людей не п’ють достатньо води, тож смакування свіжих абрикосів (як і більшості фруктів) забезпечить денну потребу в ній.

Захищають печінку
Деякі наукові дані припускають, що абрикоси можуть захищати печінку від оксидативного стресу. Два дослідження на тваринах показало, що у щурів, яким дали алкоголь та абрикоси, був нижчий рівень ензимів та ознак запалення, ніж у щурів, яким дали алкоголь без абрикосів. Дослідження припускає, що абрикоси можуть попереджувати ушкодження печінки через те, що вони багаті на антиоксиданти.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *