Готуємо добрива… з бур’янів

Готуємо добрива… з бур’янів
В органічному землеробстві добрива з трави давно користуються широкою популярністю. Садівники люблять зелені підгодівлі за простоту, безпеку, а також за швидку засвоюваність і швидкодію, настільки необхідні в період інтенсивного росту рослин. Дикоростучі трави, бур’яни з городу при правильному застосуванні можуть замінити покупні азотні й калійні добрива або значно скоротити їхні обсяги.

НАСТІЙ КРОПИВИ 

Полив насаджень добривом із кропиви оздоровлює землю й самі рослини, стимулює їхній ріст і утворення хлорофілу. Усі квіти, плодово-ягідні й овочеві культури (за винятком цибулі, часнику й бобових) добре реагують на підгодівлі кропив’яним настоєм. А пролитий ним ґрунт стає привабливим місцем для проживання дощових черв’яків. Обприскування кропив’яним добривом редису, руколи й пекінської капусти вбереже посіви цих культур від хрестоцвітної (капустяної) блішки.

Щоб приготувати добриво з кропиви, зривають свіжі молоді рослини до утворення насіння. Провесною, приміром, для підгодівлі розсади можна приготувати невелику порцію добрива і з сухої кропиви.

Дерев’яну, пластикову або глиняну посудину заповнюють дрібно порубаною кропивою й заливають прогрітою на сонці, вистояною водою на 3/4 ємності. Металеві бочки використовувати не рекомендується, тому що мікроскопічні частки металу можуть реагувати з водою.

Барило з майбутнім кропив’яним настоєм закривають кришкою й залишають настоюватися. Шумування може зайняти від трьох днів до тижня, залежно від погоди. У теплу сонячну погоду процес, звичайно, пройде швидше. Щодня необхідно енергійно перемішувати вміст ємності. Поступово кропива почне розкладатися, настій придбає неприємний запах, темний колір і перестане пінитися. Це означає, що шумування в ємності закінчилося і органічне добриво з кропиви готове.

У якості рідкої підгодівлі застосовують настій, розведений безпосередньо перед використанням водою в співвідношенні 1:9. Для обприскування кропив’яне добриво проціджують і розбавляють водою з розрахунку 19 частин води на одну частину настою.

Після використання рідкого добрива кропиву, що залишилася в бочці та відпрацювала, закладають у компост.

НАСТІЙ ЖИВОКОСТУ

Для культур, вимогливих до калію (помідорів, огірків, квасолі), рекомендується готувати добриво з живокосту. Ця рослина за вмістом калію перевершує перегній і містить майже стільки ж фосфору. Стебла й листки живокосту багаті на протеїн, містять зольні елементи. Обробка листків будь-якої культури настоєм живокосту – швидке вирішення проблеми калієвого дефіциту.

Для приготування добрива з живокосту один кілограм нарізаної свіжої трави заливають десятьма літрами води й залишають настоюватися на тиждень. Розводиться готовий настій з живокосту в тих же співвідношеннях, що й кропив’яний. Усі залишки добрива також відправляють в компост.

ДОБРИВО З БУР’ЯНІВ

Настоювати для підгодівлі городу можна взагалі всі бур’яни, що були зібрані після прополки городу. Крім отруйних, наприклад, жовтцю. Скошена газонна трава теж підійде.

Для готування настою цілі рослини рубають на великі шматки і заливають водою так, щоб зелена маса була повністю покрита. Щоб позбутися неприємного запаху при бродінні трави.

Щоб одержати більш насичене добриво з трави, до неї додають сіно, солому, підстилку з-під тварин або дріжджі.

Дріжджі розчиняють у воді в пропорції 1 кілограм на 10 літрів. Отриманий розчин ще раз розбавляють водою (1 літр розчину на 20 літрів води). Виходить дріжджова підгодівля, яку потім змішують із трав’яним настоєм для збагачення останнього макро- і мікроелементами.

Не варто забувати, що всі рідкі добрива з трави вносять у ґрунт тільки в похмурі дні. Крім того, при підгодівлі свого городу трав’яними настоями важливо знати міру. У такому добриві багато азоту, надлишок якого сприяє росту зеленої маси рослин інколи на шкоду плодоносінню. З цієї причини добриво з трави застосовують, як правило, у період активного росту – навесні й на початку літа.





Loading...


Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares