Це випробуваний і вірний прийом з поліпшення живлення рослин. Він користувався популярністю в старі часи, коли добути мінеральні добрива для особистого господарства було непросто. Однак і сьогодні можна порекомендувати дачникам застосувати сіль на своїй садибі.
Сіль – непряме добриво. При внесенні в ґрунтовий субстрат кухонної солі (NaСl) поліпшується розчинення живильних речовин, і вони починають повніше засвоюватися рослинами.
Особливо ефективний цей прийом на бідних піщаних ґрунтах. Коренеплоди в таких умовах вдаються не занадто добре. Буряк, наприклад, дозріває зовсім несолодкий, а морква – з гіркуватістю, причому в процесі зберігання гіркота підсилюється. Якщо ж грядки «посолити», то в буряка збільшиться цукристість, а морква запасе значно більше каротину.
У липні-серпні коренеплоди активно набирають силу. Саме в цей період їх корисно підживити. У відрі води розчиніть столову ложку кухонної солі, добре розмішайте і влийте на грядки з коренеплодами. Але спочатку не забудьте ґрунтовно полити грядки або зробити це можна після дощу. У сухому ґрунті дія солі буде дорівнювати нулю. Добре вологий ґрунт можна просто посолити із сільнички.
Внесення кухонної солі в пристовбурні кола дерев у саду сприяє рясному плодоносінню і поліпшенню якості плодів. Таку процедуру рекомендується проводити навесні, поки сніг станув не повністю.
Але не захоплюйтеся «солоненьким». Сильно засолювати ґрунт шкідливо. Після використання кухонної солі обов’язково внесіть восени підвищену дозу органіки.