Молода картопля – корисна не тільки для здоров’я, але і для фігури, переконують фахівці. У цьому продукті багато поживних речовин і вітамінів. Зокрема, у молодій картоплі вітаміну С втричі більше, ніж в тій, що пережила зиму. У ній мало простих цукрів, практично немає жирів і зовсім немає холестерину, зате є корисні для травлення органічні кислоти і клітковина. Також молода картопля містить близько 2% білка, найбільш повноцінного з усіх рослинних. У ній багато таких мінеральних речовин як калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод і сірка. Молода картопля містить антиоксиданти, які подовжують молодість і здоров’я, перешкоджають розвитку пухлин, захищають судини і зміцнюють стінки клітин. Вона корисна для тих, хто намагається дотримуватися системи збалансованого здорового харчування. Більш того, в молодій картоплі міститься мінімальна кількість калорій, в зв’язку з чим, вона може успішно застосовуватися в дієтичному харчуванні.
Літній салат
Потрібно: 200-300 г молодої картоплі, 2 огірки, 2 помідори, кілька стебел селери, 0,5 склянки сметани, зелень петрушки й кропу.
Приготування: картоплю відварити, нарізати кружечками, якщо вона більша, а маленьку можна давати цілою. Огірки, помідори, стебла селери теж нарізати, додати до картоплі. Посолити, поперчити, додати зелень кропу й петрушки, заправити сметаною.
Дрібненька картопля у духовці
Потрібно: 1 кг картоплі, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. олії, 2-3 зубчики часнику, сіль.
Приготування: дрібну картоплю скласти в миску, залити водою і гарненько вимити, використовуючи щітку або жорстку губку. Після такої процедури чистити її зовсім необов’язково. Залити бульби водою і варити після закипання хвилин 5-8 майже до готовності. Воду злити, а картоплю відправити в розігріту на сковороді олію з вершковим маслом. Обсмажити на середньому вогні до появи золотистої скоринки, не забуваючи активно помішувати для рівномірного обсмаження. На це піде ще 3-5 хв. Часник дрібненько нарубати, кинути його на сковороду за пару хвилин до вимикання картоплі. За бажанням можна додати трохи свіжої зелені.
Літнє рагу
Потрібно: 1 кг молодої картоплі, 100 г молодої моркви, 1 цибулина, 2 склянки свіжого зеленого горошку, 1 ст. л. борошна, 100 г вершкового масла, сіль, лавровий лист.
Приготування: цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати й спасерувати на маслі, додати борошно, обсмажити його до золотистого кольору. Додати цілі невеликі бульби молодої картоплі, зелений горошок, посолити, додати лавровий лист, залити гарячою водою, щоб вона покрила овочі, й тушкувати на маленькому вогні, поки картопля не стане м’якою.
Молода картопля по-угорськи
Потрібно: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 50 г шпондера, 50 г масла, 1 ч. л. меленого червоного перцю, зелена цибуля, сіль, 1 ч. л. гірчиці в зернах.
Приготування: картоплю помити, посипати меленим червоним перцем, посолити, залити невеликою кількістю води й варити до готовності. Якщо рідина ще залишилась, злити її. Шпондер дрібно порізати й трохи обсмажити разом з цибулею. У картоплю додати ложечку гірчиці із зернами, струсити, додати цибулю зі шпондером, посипати зеленою цибулькою. Подавати страву гарячою.
Картопля у солі
Потрібно: 1кг картоплі, 1 кг солі.
Приготування: приблизно однакові за розміром картоплини, не чистячи, помити, викласти в невисоку жаростійку ринку, засипати сіллю й поставити в гарячу духовку на 30 хв. Не переймайтеся, картопля пересоленою не буде.
Картопля із сиром
Потрібно: 1 кг молодої картоплі, 50 г вершкового масла, 50 г тертого твердого сиру, сіль, чорний перець, зелень.
Приготування: бульби бажано вибрати приблизно однакового розміру. Добре вимити, шкірку не чистити. Надрізати кожну картоплину вздовж, не дорізаючи до кінця – зовні картоплини повинні здаватися цілими. Змастити маслом форму для запікання, викласти картоплю розрізами вгору, посипати перцем, сіллю, посіченою зеленню і сиром так, щоб в розрізи також потрапила начинка. На кожну картоплину зверху покласти по шматочку вершкового масла, готувати в розігрітій духовці до готовності і золотисто-коричневої скоринки.
Молода картопля у лимонному соусі
Потрібно: 500 г молодої картоплі, краще за все дрібної, добре помити, 50 г улюбленої шинки, порізати кубиками, 1 ст. л. олії, 1 зубець часнику, вичавити, сік 1/2 лимону, 50 мл води чи бульйону, цедра 1 лимона, 150 мл вершків 30%, 1/3 пучка зелені петрушки, дрібно порізати, сіль до смаку
Приготування: якщо картопля велика, розрізати її на половинки чи четвертинки, малу залишити цілою. Помістити картоплю у каструлю, залити великою кількістю води, посолити й відварити до готовності. Відцідити. У невеликому сотейнику розігріти олію, додати шинку і добре підрум’янити. Дістати на тарілку застелену кухонним рушником, а в сотейник влити воду, вершки та лимонний сік. Додати цедру, часник, картоплю і сіль до смаку. Добре перемішати й довести все разом до кипіння.
Постійно помішуючи, тушкувати 2-3 хв. Додати зелень петрушки, посолити до смаку, добре вимішати й зняти з вогню. До картоплі додати підрум’янену шинку, перемішати й перекласти у сервірувальний посуд. Подавати одразу ж!
Молода картопля в мультиварці
Потрібно: 10-12 картоплин, 1 склянка сметани або кефіру найвищої жирності, 4 зубці часнику, зелень, спеції, сіль.
Приготування: картоплю добре помити, потерти щіточкою або почистити від шкірки. Нарізати кружальцями, посолити, поперчити, покласти в чашу мультиварки. Дрібно порізати зелень та часник, змішати зі сметаною або кефіром. Залити цією сумішшю картоплю. Закрити кришку. Увімкнути мультиварку, вибрати режим «тушкування», час – 1 год. Після сигналу про завершення приготування залишити картоплю в мультиварці на 10-15 хв., щоб дійшла. Викласти на тарілку, прикрасити гілочками зелені.
Шашлик з молодої картоплі
Потрібно: 1 кг невеликої молодої картоплі, 500 г курячого або індичого філе, 10 шт. невеликих помідорів, 5 цибулин, 5 ст. л. соєвого соусу, сік 1 лимона, чебрець, базилік, перець мелений.
Приготування: філе нарізати дрібними шматочками, додати очищену дрібну картоплю, порізану на грубі шматки цибулю, посипати чебрецем, базиліком, меленим перцем, полити соєвим соусом і соком лимона. Усе перемішати, накрити покришкою і поставити в холодильник на ніч. Картоплю можна попередньо трохи підварити, тоді вона швидше запечеться. Перед приготуванням нанизати по черзі на шампур м’ясо, картоплю, цибулю, помідори. Такий шашлик можна приготувати не лише на мангалі, а й удома, в духовці.
Запіканка з молодою картоплею
Потрібно: 1 кг картоплі, 200 г шинки, 1 скл. молока, 2 ст. л. тертого твердого сиру, 2 ст. л. вершкового масла, розмарин, чорний перець, сіль.
Приготування: шинку нарізати скибочками. Картоплю вимити, почистити і нарізати кружальцями. Сир залити молоком і розмішувати до отримання однорідної маси, підігріваючи на повільному вогні. Додати розмарин, перець і сіль. Форму для запікання змастити шматочком масла, решту масла нарізати на кубики. На дно форми викласти шар картоплі, потім шинку, залити частиною молока з сиром. Продовжувати викладати шари, поливаючи їх молоком, і додаючи в середину по маленькому шматочку масла.
Закінчити шаром картоплі та покласти зверху ті, що залишилися, шматочки масла. Накрити фольгою. Випікати в духовці при температурі 200 градусів близько 40 хв. За 10 хв. до готовності фольгу зняти, щоб картопля підрум’янилася.