На Тернопільщині використовують новітні технології для сушки зерна з використанням соломи та відходів очистки зерна

На Тернопільщині використовують новітні технології для сушки зерна з використанням соломи та відходів очистки зерна

ПП «Вікнини» на Гусятинщині впроваджує новітні технології зберігання продукції.

Як розповів його засновник, місцевий житель Василь Ванярха, господарство перше в районі започаткувало енергозберігаючі технології для сушки зерна з використанням соломи та відходів очистки зерна.
«Підприємство, засноване у 2003 році, вирощує ріпак, кукурудзу, зерно, ячмінь, гірчицю. Два роки тому на 7 га ми посадили малину, встановивши систему крапельного зрошення. Цьогоріч для зберігання ягід змонтували морозильну камеру об’ємом 140 т», — зазначив Василь Варняха.
Земельні ділянки господарства, загальною площею 1858 га,  розташовані на територіях Вікнянської, Зеленівської, Малолуцької, Саджівецької сільських рад та села Лежанівка Гримайлівської об’єднаної територіальної громади.
«Це реальний приклад того, коли громадянин, маючи бажання працювати на благо рідної землі, успішно створив сучасне підприємство. Добре було б, якби у кожному районі нашої області працювало таких мінімум два, — зазначив Іван Крисак. — У подальшому засновник планує ще й дати можливість заробити селянам. Він хоче звернутися до громади з пропозицією створити кооператив, аби потім вирощену продукцію зберігати у цій морозильній камері».
Господарство приділяє значну увагу розвитку соціальної сфери даної місцевості. Зокрема, у селі вже збудовано близько двох кілометрів тротуару, облаштовано бруківку навколо школи.  Допомогу отримують соціально незахищені верстви населення та учасники АТО. У 2018 році на дані потреби підприємством виділено понад мільйон гривень. Того ж року, напередодні Водохреща, у селі Вікно ще й облаштували місцеве джерело — гідрологічну пам’ятку природи місцевого значення в Україні.

 






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *