На Тернопільщину із Польщі хотіли завезти 20 тонн «хворої» на рак картоплі (ФОТО)

На Тернопільщину із Польщі хотіли завезти 20 тонн «хворої» на рак картоплі (ФОТО)

Держпродспоживслужба Тернопільщини не допустила потрапляння на територію області 20-ти тонн картоплі, у якій виявили рак картоплі.

Так, під час проведення фітосанітарного контролю імпортного вантажу – 20 тонн нідерландської картоплі, завезеної з Польщі, виявлено небезпечне карантинне захворювання – рак картоплі (Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival).

З метою недопущення подібних випадків, до країни-експортера – Польщі – надіслано нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам.

До зараженого вантажу вжито відповідні фітосанітарні заходи. Про це повідомили у прес-службі Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Довідка

Рак картоплі – одна з небезпечних карантинних хвороб, яка завдає значних втрат врожаю картоплі, погіршує її товарні та смакові якості. Збудником хвороби є гриб  Synchytrium endobioticum Pers., який при  занесенні в ґрунт швидко накопичується і через 2-3 роки уражує велику кількість рослин картоплі. Бульби стають непридатними для споживання. Особливо шкідливим рак є на присадибних ділянках: при беззмінній культурі і вирощуванні сприйнятливих сортів хвороба спричиняє повну втрату врожаю.

Найбільш характерною ознакою захворювання є утворення наростів на бульбах, столонах, кореневій шийці, а при сильному ураженні – на стеблах, листках і квітках. Очевидні симптоми хвороби у вигляді наростів дають можливість легко розпізнати рак картоплі і відрізнити його від інших захворювань. На бульбах нарости утворюються у вічках. Спочатку вони дрібні, а згодом дуже розростаються і часто перевищують розмір самої бульби. За зовнішнім виглядом нарости нагадують квіти цвітної капусти. Нарости, які формуються в ґрунті, білого кольору, а на надземних частинах рослин – зеленого. Листки уражені раком сильно потовщуються, а поверхня їх стає нерівною і зморшкуватою.

На квітках спостерігається цілковита деформація тичинок, а загалом і всієї квітки.   Під кінець вегетації ракові нарости, які утворилися на картоплі чорніють, загнивають і мають неприємний запах. Нарости розвиваються на бульбах і в сховищах, якщо врожай вирощено на зараженій ділянці.

Нині у багатьох країнах, у тому числі й в Україні, щодо раку картоплі діють жорсткі карантинні заходи на державному рівні, які дозволяють стримувати розповсюдження захворювання і звести до мінімуму фактичні прямі втрати.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *