Надворі – березень, він кличе до роботи

Надворі – березень, він кличе до роботи

Березень зиму закінчує, весну починає. Він – то плаче, то сміється, то снігом сіє, то сонцем гріє. У березні день із ніччю міряються, рівняються. З усіх березневих прикмет одна підтверджується практично завжди: передчасне настання весни завжди спричиняє повернення холодів. Однак сидіти, склавши руки, немає часу. Потрібно братися до роботи і готувати основу для нового врожаю.

На весняне рівнодення найкраще сіяти овочі

розсадаУ березні перевіряють насіння на схожість. Найціннішим вважають те, що проросло у визначений термін. Як правило, насіння редису, ріпи, огірків, кабачків, капусти, моркви, салату, буряка, гарбуза, томатів проростає через 7-10 днів, а цибулі, петрушки, кропу – через 12-14 днів. Перед посівом насіння заливають водою. Дрібне і неякісне, як правило, спливає, його варто викинути. Якісні насінини заливають склянкою води з двома чайними ложками цукру. Насіння, яке знову спливло, видаляють. Те, що залишилося, підсушують і залишають для посіву.

Час весняного рівнодення (22 березня), коли день із ніччю рівняється – кращий строк посіву багатьох овочевих і гілкових культур на розсаду, у тому числі – томатів. Для загартовування насіння томатів протравлюють 10-20 хвилин у розчині марганцівки фіолетового кольору, промивають чистою водою і тримають дві доби в мокрій марлі в темному місці. Потім набрякле насіння в поліетиленовому пакеті поміщають на верхню полицю холодильника на 4-5 діб. Як тільки проб’ються паростки, їх висівають у ящик з приготовленою зволоженою земляною сумішшю, ставлять у тепле місце і накривають поліетиленовою плівкою. Коли з’являться сходи, плівку знімають, ящик переносять у світле, прохолодне місце, щоб рослини не витягалися.

Капусту – в парник, а картоплю – в ящики

картопляНа початку місяця в парник густо сіють на розсаду ранньостиглу білокачанну і цвітну капусту, наприкінці березня – капусту пізніх сортів. Насіння капусти перед посадкою прогрівають протягом 20 хвилин у воді з температурою 50°С, потім опускають на 2-3 хвилини в холодну воду, опісля просушують. Через 1-3 тижні сіянці пікірують на постійне місце.

За місяць-півтора до посадки (наприкінці березня) підготовлюють бульби картоплі. Їх укладають в один ряд у пласкі ящики або коробки і ставлять на тиждень у світле, тепле (20-25°С) приміщення. Від яскравих сонячних променів бульби затінюють папером. За місяць до посадки ящики переносять у світле, але більш прохолодне приміщення (8-10°С). Щоб на картоплі прокинулися всі вічка, її щотижня перевертають. Бульби, на яких ростуть нитковидні паростки, видаляють. Те ж варто зробити і з усіма іншими зіпсованими та хворими бульбами.

Дерева дезинфікуємо

обрізання деревОчистіть дерева від гнилої деревини, продезинфікуйте 13% розчином мідного або 5% розчином залізного купоросу. Якщо дупла великі – заповніть їх дрібними камінчиками і залийте розчином цементу, маленькі дупла забивають дерев’яними корками і замащують садовим варом. Рани на штамбах і кістякових гілках також зачищають до здорової деревини, дезинфікують і зафарбовують олійною фарбою, розведеною натуральною оліфою.

Кращі строки обрізки плодових дерев – до набрякання бруньок. Спочатку зрізують хворі, зламані та підмерзлі гілки, потім проріджують крону. Наприкінці березня починають формувати крони в молодому саду. Не забувайте робити це з першого після посадки року, інакше виправити крону, що сформувалася неправильно, буде важко. Надалі це призведе до малої врожайності дерев або до розламу кістякових гілок під вагою плодів.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *