Запіканка – один із найвдаліших варіантів для приготування повноцінного обіду або вечері для всієї родини, а також чудова страва для подачі гостям. Яких тільки запіканок не придумали зголоднілі гурмани. Беремо овочі, фрукти, гриби, ягоди, бобові, яйця, зелень, сир, цитрусові, сухофрукти – що кому до вподоби. Фантазуйте, змішуйте, заливайте збитими яйцями, приправляйте, викладайте на деко, присипайте тертим сиром і запiкайте. А готовність вашої страви вiдчують і сусіди: зазвичай запіканки дуже ароматні.
Гарбузово-сирна запіканка
Потрібно: 500 г почищеного гарбуза, 300 г сиру, 2 яйця, склянка манки, 120 г родзинок, 6 ст. л. цукру, пакетик ваніліну, кориця, масло для змащення.
Приготування: гарбуз почистити, порізати і перемолоти (можна перед тим запекти його, а можна перемелювати і сирий), додати половину цукру, яйце, третину склянки манки, корицю, все старанно перемішати. До сиру додати яйце, решту манки і цукру, ошпарені родзинки, ванілін, перемішати. Форму змастити маслом, викласти почергово сирну і гарбузову масу (має вийти 6 тонких шарів) і поставити в духовку, нагріту до 180 градусів, приблизно на годину.
Картопляна запіканка з м’ясом
Потрібно: 0,5 кг будь-якого фаршу (зі свинини, яловичини чи курятини, але якісного, не рідкого), 800 г картоплі, цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.
Для заливки: 3 яйця, 320 мл вершків чи густої сметани, 100 г твердого сиру і масло для змащування дека.
Приготування: картоплю треба відварити в «мундирі» і почистити. На олії підсмажити цибулю і часник, додати фарш, посолити і поперчити, і, помішуючи, смажити хвилин вісім. У змащену маслом глибоку форму викласти шар картоплі, нарізаної на кружальця, злегка посолити, далі шар підготовленого фаршу і знову шар картоплі. Для заливки треба збити яйця, додати вершки або сметану, перемішати, додати зелень і спеції і залити картоплю.
Зверху притрусити твердим сиром, накрити фольгою і випiкати у духовцi при 180 градусах приблизно півгодини. Зняти фольгу і пекти до зарум’янення сиру. Спробуйте також як варіант фарш у цьому рецепті замінити курячою грудкою і болгарським перцем (у пропорціях 4х1), отримаєте нову і так само чудову страву.
Рибна запіканка
Готується так само, як і м’ясна, але на шар відвареної картоплі викладаємо шар порізаної на кільця свіжої цибулі, а ще вище — заздалегідь замариноване філе риби (минтай, хек, пангасіус). Маринувати добре у соєвому соусі й приправах для риби або ж скропити її лимонним соком, олією. Посолити і поперчити. Зверху викласти кружальця помідора, злегка змастити майонезом (беріть iз найменшою жирністю), залити трьома збитими яйцями і готувати в духовці приблизно годину. За хвилин 10 до готовності посипати запіканку тертим сиром і почекати до зарум’янення.
Овочева запіканка з прянощами
Потрібно: 1 кг картоплі, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 300 мл молока, 250 г сиру, по кореню петрушки, пастернаку і селери (невеличкому), пучок зелені, 2 ст. л. оливкової олії, 50 г твердого сиру і третину чайної ложки меленого мускатного горіха.
Приготування: почистити і обсмажити цибулю і часник до прозорості. Додати подрібнене коріння і тушкувати 10 хв. Змастити форму маслом чи олією і викласти нарізану тонкими пластинами картоплю. На картоплю викласти тушковані овочі. Посипати спеціями. Знову шар картоплі, потім овочі й спеції. Збити сир і молоко і вилити на картоплю. Посипати зверху натертим сиром. Пекти приблизно годину при температурі 180 градусів.
Запіканочка з броколі або цвітної капусти
Потрібно: 0,5 кг броколі (чи цвітної капусти), 4 картоплини, 3 сирі яйця і 2 – варені, 200 г сметани і спеції.
Приготування: зварити два яйця. Картоплю почистити, нарізати невеликими кубиками, відварити в підсоленій воді. Броколі розділити на малі суцвіття, також відварити в підсоленій воді (варити 5-7 хв). Овочі та варені яйця викласти в змащену форму. Яйця, сметану, сіль та пе¬рець збити, залити овочі й відправити їх у духовку ненадовго – хвилин на 20.
Кольорова запіканка
Потрібно: четвертина головки синьої капусти, 70 г твердого сиру, 2 червоні болгарські перці, 4 картоплини, 2 яйця, 150 г рідкої сметани, 4 столові ложки борошна, зелень і спеції.
Приготування: добре вимиті чотири середні картоплини зі шкіркою нарізати кубиками і відварити до напівготовності — приблизно 10 хв. За цей час приготувати рідке тісто, як на налисники. Тісто посолити і поперчити до смаку. Четвертину головки червоної капусти нарізати на квадратики і викласти в форму, змащену маслом. Капусту залити половиною тіста. Посипати тертою на грубу тертку морквою, горошком або кукурудзою і кубиками картоплі. Залити рештою тіста і посипати тертим сиром. Пекти 20-25 хв. при температурі 200 градусів. Подавати охолодженою.
Макаронна запіканка
Потрібно: спагеті – 350 г, масло – 50 г, яйця курячі – 3 шт., шинка – 200 г, сир твердий – 200 г, сіль, перець чорний мелений.
Приготування: спагеті відварити в підсоленій воді. Воду злити, а спагеті сполучити з маслом та збитими до легкої пінки з сіллю та перцем яйцями. Маслом також щедро змастіть форму, у якій ви будете випікати запіканку. Сир натерти. Третину сиру сполучити з макаронами та вимішати. На дно форми викласти половину макаронів. Далі – шар нарізаної смужками шинки і зверху – шар сиру (друга третина). Зверху викласти решту макаронів та посипати рештою сиру. Запікати у духовці при 180 градусах 20-25 хв. Подавати з домашніми маринованими смаколиками, нарізавши запіканку порційно.
Запіканка а-ля голубці
Потрібно: 700 г капусти, 800 г фаршу та 200 г рису. Для заливки: 300 г сметани, 2-3 ст. л. томатної пасти, півтори склянки води, половина чайної ложки солі та спеції.
Приготування: для заливки змішати сметану, томатний соус, воду, сіль, спеції. Капусту порізати і викласти у форму. На капусту насипати шар помитого, невареного рису. Вилити половину соусу. Зверху викласти фарш і на нього рівномірно налити половину соусу. Запікати приблизно годину при температурі 200 градусів. При подачі присипати зеленню.
Гречана запіканка
Потрібно: гречка – 300 г, свинина – 350 г, печериці – 300 г, цибуля – 1 шт., твердий сир – 150 г, сметана (20%) – 125 мл, олія – 50 мл, масло – 50 г, петрушка – 8 гілочок, сіль – 12 г, чорний мелений перець – 3 г.
Приготування: залити гречку гарячою водою, відварити до напівготовності. Додати сіль. Подрібнити гриби та цибулю, підсмажити їх порізно на двох пательнях. Свинину порізати та пропустити через м’ясорубку. Перекласти фарш до цибулі та обсмажити. Додати сіль і перець. Натерти сир, розділити його на 2 частини. Додати до половини натертого сиру – сметану та петрушку, посолити, поперчити. Змастити форму вершковим маслом. Викласти запіканку шарами: гречка, м‘ясний фарш, гриби, сирна заправка, ще раз гречка та сирна заправка. Посипати натертим сиром. Запікати у духовці 25 хв. за температури 190 градусів.
Рисова запіканка з яблуками чи ягодами
Потрібно: 300 г вареного рису, 200 г цукру, 100 г заморожених чорниць (малини тощо), 50 г панірувальних сухарів, 30 г вершкового масла, лимон, 3 ст. л. борошна, пакетик ванільного цукру, половина пакетика розпушувача і 4 яйця.
Приготування: спочатку промити, відварити і охолодити рис. Збити яйця в круту піну. Борошно просіяти і перемішати з розпушувачем для тіста, додати до яєць, все ретельно перемішати до однорідності, щоб не було грудочок. Тісто влити у відварений рис, додати ванільний цукор, цедру лимона і добре перемішати. Додати чорницю (ягоди) і обережно вимішати. Форму для запіканки змазати вершковим маслом, посипати панірувальними сухарями і вилити тісто. Поставити форму в розігріту духовку і випікати при температурі 200 градусів приблизно 35 хв. (до зарум’янення). Відразу запіканку з духовки не варто витягувати — нехай трішки охолоне. Потім порізати на шматочки і подавати зі сметаною, вершками, розтопленим шоколадом чи будь-яким кремом.