На порозі одне з найсвітліших і найрадісніших свят у році.
«Наш ДЕНЬ» підготував для вас, наші любі читачі, добірку смачних ідей до Великодня.
Профітролі з червоною рибою
Потрібно: 250 г води, 100 г вершкового масла, 150 г борошна, 4-5яєць, по 5 г солі і цукру, сир. Зелень, червона риба.
Приготування: розтопити вершкове масло в воді та довести до кипіння, додати борошно, поставити сотейник на вогонь і постійно мішати. Тісто швидко збереться в кулю, на це піде 2-3 хвилини. Ви повинні побачити тонку білу кірку на дні.
Зняти сотейник з вогню. Ввести яйця по одному, кожного разу добре перемішуючи масу. Можна ложкою або ж міксером.
Яєць піде від 3 до 5. Тому кожного разу добре перемішуйте тісто і дивіться, що вийшло. Ми очікуємо на однорідну текстуру гладкого тіста, без крупинок.
Перекласти тісто в мішок з насадкою 10 мм.Тісто може пролежати в мішку і 12 годин, але можна працювати і відразу. Відсадити на пергаменті кульки діаметром 2-2,5 см. Випікати в духовці при 170 градусах до отримання рум’яної скоринки (режим верх-низ). Профітролі чудово піднімуться.
Нарізати свою улюблену зелень, з’єднати з сиром та добре перемішати, збити трохи міксером. Перекласти в мішок з насадкою відкрита зірка. Діаметр приблизно 12-14 мм. Готові заварні остудити. Розрізати хлібним ножем навпіл. Наповнити рибою та сиром.Подавати із зеленню.
Салат з тунцем
Потрібно: 1 банка консервованого тунця, 1 помідор, 2 яйця, 1 банка маслин, 3 ст. ложки сиру «Фета», 3-4 листки салату, 1 ст. л. оливкової олії, петрушка, сіль, перець за смаком, лимонний сік;
для соусу: 2 ст. л. гірчиці, 1 зуб. часнику. 2 ст. л. бальзамічного оцту, 5 ст . л. оливкової олії, сіль.
Приготування: яйця зварити, порізати. Помідор, тунець, сир та петрушку порізати, листя салату порвати руками на маленькі шматочки. Додати маслини. Посолити, поперчити, заправити олією та лимонним соком.
Для соусу, все змішуємо в окремій посудині, збиваємо. Поливаємо ним салат.
Великодній салат
Потрібно: два невеликих курячих стегна, три картоплини, зварених у мундирі, 1-2 морквини, зварених у мундирі, 4 яйця, зварених круто, 0,5 скл. чорносливу, 0,5 скл. волоських горіхів, 50 г сиру, майонез, виноград для прикраси.
Приготування: стегенця відварити, відокремити м’ясо від кісток і нарізати дрібними кубиками. Очистити картоплю і моркву. Натерти на тертці. Очистити яйця і розділити на білки і жовтки. Чорнослив залити окропом, залишити на 10 хвилин. Потім злити воду і дрібно порізати. Нарізати горіхи. Натерти на тертці сир. Викласти салат шарами: 1 шар – картопля, 2 шар – дрібно нарізана курка, 3 шар – чорнослив, 4 шар – горіхи, 5 шар – білки, 6 шар – морква, 7 шар – сир, 8 шар – жовтки.
Всі шари змастити майонезом. При бажанні шар із курки можна посолити і поперчити. Салат поставити на ніч для просочення в холодильник (обов’язково накрийте, щоб не підсох). Перед подачею на стіл прикрасити нарізаним виноградом, що імітує крашанки. За допомогою майонезу зробити напис.
Домашня шинка у фользі
Потрібно: 1 кг свинини, 6-8 зубчиків часнику, 10 горошин чорного перцю, 5 горошин духмяного перцю, 3 лаврових листки, мелений мускатних горіх на кінчику ножа, сіль за смаком.
Приготування: м’ясо натерти сіллю, перцем, товченим часником, мускатним горіхом, лавровим листом. Загорнути у фольгу, поклавши під низ лавровий лист та товчений духмяний перець. Дайте постояти у цьому “сухому маринаді” у холодильнику одну-дві доби. Запікати у духовці не менше години при температурі 200 градусів. Якщо шматок шинки менший, щоб не підгорів, через півгодини від початку випікання зменшити температуру до 160 градусів. Розгорнути фольгу, лише коли охолоне. Подавати як холодну закуску, нарізавши тоненькими скибочками.
Яйця, фаршировані грибами
Потрібно: 6 яєць, 200 г маринованих грибів, 1 цибулина, зелень, 6 волоських горіхів, 2 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки олії, щіпка зіри, сіль за смаком.
Приготування: яйця зварити накруто, помістити в холодну воду, поки не охолонуть. Потім очистити від шкаралупи, акуратно розрізати вздовж навпіл і дістати жовтки. Цибулю дрібно порізати і спасерувати на олії до м’якості 5-7 хвилин. Мариновані гриби дрібно порізати. Кілька маленьких грибочків залишити цілими для прикраси пасхальних страв. Також залишити кілька листочків зелені для прикраси. Решту зелені подрібнити. Яєчні жовтки розім’яти виделкою, додати цибулю, гриби, зелень, зіру, майонез, посолити і добре перемішати. При бажанні можна збити блендером – тоді вийде грибний паштет. Наповнити половинки яєць грибною начинкою. Зверху прикрасити цілими грибочками, половинками горіхів і зеленню – вийде весела грибна галявина з їжачками.
Домашні ковбаски
Потрібно: 750-850 г свинини середньої жирності, 15-20 г солі, 2 г меленого чорного перцю, 1 г меленого червоного перцю (паприки), 50 г подрібненого часнику, 1-2 г товченого кмину, 1 г меленого духмяного перцю чи інших спецій, добре промиті свинячі кишки.
Приготування: м’ясо промити, нарізати на невеличкі шматки без жилок, посолити, покласти у миску, накрити кришкою і залишити у холодному місці на добу. Пропустити половину м’яса через м’ясорубку, решту (бажано пісні шматочки) нарізати дрібними кубиками. Додати всі спеції та часник. Старанно перемішати – чим довше, тим краще. Наповнити масою заздалегідь приготовлені добре промиті кишкові оболонки. Залишити у холодному місці ще на 12 годин. Такі ковбаски можна смажити, варити, пекти у духовці й коптити.
Телятина під вишнево-шоколадним соусом
Потрібно: 600 г телятини, 1 цибуля-порей, 150 г свіжомороженої вишні, 100 мл червоного сухого вина, 250 мл яловичого бульйону, 30 г чорного шоколаду, 50 мл вершків, олія за смаком, розмарин свіжий або сушений за смаком, листя смородини за смаком, перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: великими шматками нарізати м’ясо, посолити, поперчити, додати подрібнений розмарин, листя смородини, трохи олії, перемішати і залити все вином. Залишити м’ясо настоюватися в маринаді 20 хвилин.
Коли м’ясо настоялося, дістати його з маринаду і обсмажити на сковороді в розігрітій олії.
Нарізати кільцями білу частину цибулі-порею. Додати її до м’яса і обсмажити кілька хвилин.
Влити маринад і бульйон, накрити сковороду кришкою, довести до кипіння на великому вогні, потім зменшити вогонь. Тушкувати протягом 30 хвилин.
Додати до м’яса тертий шоколад і попередньо розморожену вишню. Тушкувати ще 30 хвилин. Наприкінці залити вершки і через кілька хвилин зняти з вогню.
Подавати телятину в вишнево-шоколадному соусі з відварною картоплею, картопляним пюре або рисом.
Великоднє медове печиво
Потрібно: 5 ст. л. меду, 4 яйця (1 білок – для глазурі, решта – у тісто), 1 скл. цукру, 3 ст. л. вершкового масла, 3 скл. борошна, 2 ч. л. соди, 200 г цукрової пудри, 0,5 ч. л. лимонного соку (для глазурі, але можна і без нього).
Приготування: розтопити на водяній бані мед, масло і цукор, додати соду і помішувати 2 хвилини. Додати яйця і борошно, замісити тісто. Воно має бути досить м’яким, але не липнути до рук. При бажанні можна разом з борошном додати спеції – корицю, кардамон, імбир, цедру лимона.
Посипати стіл борошном і розкачати тісто завтовшки 0,5 см, вирізати фігурки з тіста – у формі яйця, зайців, метеликів – залежно від того, які формочки для печива у вас є.
Викласти печиво на деко і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці до коричнюватого кольору. Печиво випікається досить швидко, тому треба стежити за духовкою.
Глазур готувати дуже просто. Збити у глибокій мисочці білок, додати до нього лимонний сік і частину цукрової пудри. Суміш по густоті має бути, як сметана.
Поділити глазур на 3-4 частини і фарбувати її. Якщо у вас немає харчових барвників, скористайтеся тим, що є під рукою (сік буряка, моркви). Додати по крапельці в різні мисочки, розмішати і вийде глазур різних кольорів.
А тепер – розмалюйте печиво. Можна це зробити за допомогою кондитерського шприца з тонкою насадкою, а можна викласти глазур у файловий пакетик і трішечки відрізати його куточок. Печиво можна покрити білою глазур’ю, а кольоровою малювати візерунок. Коли глазур на печиві висохне, можна подавати його до столу.